• Novinky

          • 𝕻𝖆𝖒𝖎𝖆𝖙𝖐𝖆 𝖟𝖔𝖘𝖓𝖚𝖑𝖞́𝖈𝖍
            • 𝕻𝖆𝖒𝖎𝖆𝖙𝖐𝖆 𝖟𝖔𝖘𝖓𝖚𝖑𝖞́𝖈𝖍

            • Blíži sa pamiatka zosnulých a tak sme spoločne s deťmi v školskom klube, venovali pozornosť tomuto sviatku. Hovorili sme o význame tohto dňa. Ako nám naši zosnulí chýbajú a ako si vieme ich pamiatku uctiť. Vyrobili sme si sviečky, ktoré si každé dieťa domov odnesie a zapáli so svojou rodinou na pamiatku tým, ktorý už nemôžu byť medzi nami no v srdiečkach ich stále máme.

          • 𝓟𝓻𝓿𝓪́𝓬̌𝓲𝓴 𝓿 𝓴𝓷𝓲𝔃̌𝓷𝓲𝓬𝓲
            • 𝓟𝓻𝓿𝓪́𝓬̌𝓲𝓴 𝓿 𝓴𝓷𝓲𝔃̌𝓷𝓲𝓬𝓲

            • „𝒦𝓃𝒾𝒽𝓎 𝓈𝓊́ 𝒶𝓀𝑜 𝒹𝓋𝑒𝓇𝑒. 𝒪𝓉𝓋𝑜𝓇𝒾́𝓉𝑒 𝒾𝒸𝒽 𝒶 𝓋𝓈𝓉𝓊́𝓅𝒾𝓉𝑒 𝒹𝑜 𝒾𝓃𝑒́𝒽𝑜 𝓈𝓋𝑒𝓉𝒶.“

              Tak sa aj stalo. Okrem telocvične, plavárne, jedálne, školského dvora a školského vestibulu máme aj školskú knižnicu. Práve ona sa pre nás stala iným svetom. Síce len na krátku chvíľu, ale aj to bol zážitok. Spoločne sme sa spoznali a zoznámili s knihou ako aj s knižnicou. Zopakovali si rôzne detské rozprávky a zahrali sa.

              Už len sa naučiť všetky písmenká a knižnica je naša!

          • 𝐁𝐚𝐛𝐤𝐚 𝐯𝐨𝐧𝐢𝐚 𝐯𝐚𝐧𝐢𝐥𝐤𝐨𝐮
            • 𝐁𝐚𝐛𝐤𝐚 𝐯𝐨𝐧𝐢𝐚 𝐯𝐚𝐧𝐢𝐥𝐤𝐨𝐮

            • Október je mesiac, kedy si pravidelne spomíname na starých rodičov a snažíme sa im vyjadriť svoju lásku a pozornosť v podobe darčeka, pozdravu, alebo milých básničiek. V 4.B to dnes zaváňalo vanilkou, ovocím a úprimnou radosťou . Pozvanie do školy prijali babičky našich žiakov a spoločne pripravili jedlo, ktoré predsa len najviac chutí práve od nich. To bolo radosti! Pirohy naplnené jablkami, zemiakmi, tvarohom a lekvárom rozvoniavali po celej kuchynke. Boli veľmi chutné. Misky ostali prázdne. Milé babičky, za Vašu lásku, starostlivosť a ochotu Vám zo srdca úprimne ďakujeme...

          • 𝓞𝓴𝓽𝓸́𝓫𝓮𝓻- 𝓶𝓮𝓼𝓲𝓪𝓬 𝓾́𝓬𝓽𝔂 𝓴 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓼̌𝓲́𝓶.
            • 𝓞𝓴𝓽𝓸́𝓫𝓮𝓻- 𝓶𝓮𝓼𝓲𝓪𝓬 𝓾́𝓬𝓽𝔂 𝓴 𝓼𝓽𝓪𝓻𝓼̌𝓲́𝓶.

            • Mesiac október by mal byť pre nás všetkých pripomienkou uctiť si starších ľudí. Či už sú to starí rodičia, rodinní známy alebo aj náhodní okoloidúci. Nielen počas tohto mesiaca, ale aj celý život by sme sa mali k nim správať úctivo.

              Žiaci druhého ročníka si v škole aj v spolupráci s ŠKD počas tohto mesiaca pripravili pre svoju babku a dedka pár prekvapení, pretože sú pre nich nenahraditeľní. Zažívajú s nimi nielen kopec zábavy, ale hlavne sa od nich môžu vždy veľa naučiť.

              Naša babka a náš dedko ľúbime Vás nadovšetko.

          • 𝙉𝙖́𝙫𝙨̌𝙩𝙚𝙫𝙖 𝙡𝙞𝙚𝙘̌𝙚𝙗𝙣𝙚 𝙨𝙫. 𝙁𝙞𝙡𝙤𝙢𝙚́𝙣𝙮
            • 𝙉𝙖́𝙫𝙨̌𝙩𝙚𝙫𝙖 𝙡𝙞𝙚𝙘̌𝙚𝙗𝙣𝙚 𝙨𝙫. 𝙁𝙞𝙡𝙤𝙢𝙚́𝙣𝙮

            • 𝘕𝘢𝘴̌𝘢 𝘣𝘢𝘣𝘬𝘢 𝘢 𝘯𝘢́𝘴̌ 𝘥𝘦𝘥𝘬𝘰, 𝘮𝘪𝘭𝘪́ 𝘴𝘶́ 𝘯𝘢́𝘮 𝘯𝘢𝘥𝘰𝘷𝘴̌𝘦𝘵𝘬𝘰.

              Pri príležitosti mesiaca úcty k starším, naši prváci a štvrtáci navštívili liečebňu sv. Filomény vo Vranove, kde si pre klientov zariadenia pripravili zaujímavý príbeh poprepletaný piesňami. Prváci ukázali aj to, čo sa v škole naučili. V závere vystúpenia obdarovali starkých darčekmi, ktoré pre nich vyrobili. Za svoju námahu boli deti odmenené veľkým potleskom a sladkosťami. Deti mohli zažiť to, že radosť a láska rozdávaním rastie.

          • 𝐄𝐊𝐎𝐇𝐑𝐘
            • 𝐄𝐊𝐎𝐇𝐑𝐘

            • 𝘊̌𝘰 𝘫𝘦 𝘬𝘳𝘢𝘫𝘴̌𝘪𝘦 𝘢𝘬𝘰 𝘳𝘰𝘻𝘻̌𝘪𝘢𝘳𝘦𝘯𝘦́ 𝘢 𝘻𝘷𝘦𝘥𝘢𝘷𝘦́ 𝘥𝘦𝘵𝘴𝘬𝘦́ 𝘰𝘤̌𝘬𝘢́?

              Deti z MŠ Juh vo Vranove nás plné očakávaní poctili svojou návštevou, pre ktoré si p. učiteľky 3. ročníka pripravili zaujímavé aktivity s environmentálnou tematikou. Naučili sa, že systém a poriadok je dôležitý nielen doma, v škole, ale aj v prírode a všade okolo nás. Pretože život na našej planéte je v rukách nás všetkých.

          • 𝐕𝐄𝐒𝐌𝐈́𝐑𝐍𝐀 𝐓𝐀𝐋𝐊𝐒̌𝐎𝐔 𝐒 𝐈𝐕𝐀𝐍𝐎𝐌 𝐁𝐄𝐋𝐋𝐎𝐌
            • 𝐕𝐄𝐒𝐌𝐈́𝐑𝐍𝐀 𝐓𝐀𝐋𝐊𝐒̌𝐎𝐔 𝐒 𝐈𝐕𝐀𝐍𝐎𝐌 𝐁𝐄𝐋𝐋𝐎𝐌

            • Vesmír predstavuje pre mnohých niečo neznáme, nakoľko jeho veľkosť je v porovnaní s našim malým svetom, Zemou, naozaj ohromná. Do tohto tajomného sveta sme mali možnosť nahliadnuť spolu s našim vzácnym hosťom brigádnym generálom Ing. Ivanom Bellom.

              V rámci „TOUR DE VÝCHOD 2023“ a 40. výročia založenia našej školy prijal prvý slovenský kozmonaut pozvanie na „Vesmírnu talkšou“ a vyrozprával celý svoj príbeh od úplného začiatku našim žiakom, ktorí vďaka svojmu veľkému záujmu sa každoročne aktívne zapájajú do rôznych projektov, ktoré tematický súvisia s vesmírom. Pre hosťa si pripravili krátke kultúrne vystúpenie a venovali báseň.

              Svojou vytrvalosťou a odvahou dosiahol Ivan Bella svoj vysnívaný sen, pozrel sa na Zem z výšky. Opísal jednoročnú náročnú prípravu vo Hviezdnom mestečku neďaleko Moskvy, pobyt v kozmickej lodi Sojuz TM-29 i návrat späť na Zem. V kozme celkovo strávil 7 dní, 21 hodín a 56 minút a počas tejto misie, ktorá niesla názov Štefánik, sa pustil predovšetkým do vedeckovýskumných projektov.

              Let do vesmíru je zážitok, ktorý človeku zmení celý život. V prípade slovenského kozmonauta to platí doslova. Svojou návštevou chcel odovzdať našim žiakom aj posolstvo. Aby sme si svoju planétu chránili a starali sa o ňu. Povzbudil každého, aby si išiel za svojim snom. Aby mohol tomuto svetu niečo odovzdať a byť osožný aj pre druhých.

              Sme nesmierne šťastní, že sme sa mohli stretnúť s úžasným človekom, významnou osobnosť, ktorá v nás zanechala hlboký zážitok. Naše stretnutie sme ukončili autogramiádou.

              Ďakujeme!!!

          • „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“
            • „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční“

            • Pod týmto mottom sa niesol 19. ročník celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ k Medzinárodnému dňu školských knižníc.

              A keďže sme škola, ktorá sa usiluje o to, aby každý náš žiak bol niečím výnimočný, tak sme 23. októbra dali slovo najmä tým, ktorí sa vďaka svojim schopnostiam a aj usilovnosti dostali naozaj ďaleko. Či už reprezentovali školu v súťažiach, olympiádach alebo ich knihy motivovali k písaniu či divadielku.

              Žiaci 7.A si pre najmladších spolužiakov pripravili koláž z rozprávok, ktoré pretavili do divadielka, starší spolužiaci zasa spoznali tých, ktorí sa na súťažiach umiestnili na najvyšších priečkach súťaží a v neposlednom rade si deti z ŠKD prišli do knižnice vypočuť dramatizované čítanie o Bete Analfabete, aby aj takto spoznali svet knižnice.

          • 𝙲𝚘𝚍𝚎𝚆𝚎𝚎𝚔 𝚗𝚊 𝙱𝚎𝚛𝚗𝚘𝚕𝚊́𝚌̌𝚔𝚎
            • 𝙲𝚘𝚍𝚎𝚆𝚎𝚎𝚔 𝚗𝚊 𝙱𝚎𝚛𝚗𝚘𝚕𝚊́𝚌̌𝚔𝚎

            • Počas týždňa programovania – CodeWeek 2023 sa žiaci našej školy pripojili k tisíckam žiakov na celom svete. Venovali sa programovaniu autonómnych robotických zariadení.

              Starší žiaci vytvárali robota, ktorý musí sám prejsť bludiskom. Mladší žiaci sa venovali zostrojeniu robota na Sumo súboj. Ďalší robili svojho prvého Lego robota.

              Dokázali, že programovanie nie je len záležitosťou „veľkých IT-čkárov“ a hlavne zažili veľa zábavy.

          • 𝓒̌𝓲́𝓽𝓪𝓬̌𝓴𝓪 𝓼 𝓹𝓲́𝓼𝓪𝓬̌𝓴𝓸𝓾
            • 𝓒̌𝓲́𝓽𝓪𝓬̌𝓴𝓪 𝓼 𝓹𝓲́𝓼𝓪𝓬̌𝓴𝓸𝓾

            • Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou každoročne realizuje regionálnu literárno-výtvarnú súťaž Čítačka s písačkou, do ktorej sa žiaci našej školy pravidelne zapájajú. Nebolo tomu inak ani v rámci 15. ročníka, ktorého slávnostné vyhodnotenie spojené s odborným seminárom, ktorý viedla hlavná hodnotiteľka literárnych prác spisovateľka Alžbeta Verešpejová, sa uskutočnilo vo štvrtok 19. októbra 2023. Ako sa ukázalo, žiaci našej školy dosiahli opäť krásne úspechy a spomedzi 69 literárnych a 158 výtvarných prác dosiahli tieto umiestnenia:

              Výtvarná časť :

              1. kategória – Oliver Andreji – 3. miesto

              2. kategória – Viktor Záhorák – 2. miesto

              Literárna časť :

              2. kategória – Sofia Gajdošová – 1. miesto (poézia)

              2. kategória – Juliana Lacka – 1. miesto (próza)

              Alex Cabovský – 3. miesto (próza)

              3. kategória – Natália Adamčíková – 1. miesto (próza)

              Liana Kukurucová – 3. miesto (próza)

              Špeciálna cena za prednes vlastnej tvorby – Natália Adamčíková.

              Okrem pekných cien si naši víťazi odniesli aj nezabudnuteľné zážitky a originálne kresby, ktoré im v rámci tvorivej dielne nakreslil známy ilustrátor Miroslav Regitko. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme im mnoho ďalších úspechov!

          • 𝘽𝙪𝙙𝙪𝙟𝙚𝙢𝙚 𝙫𝙯𝙩̌𝙖𝙝𝙮 𝙫 𝙩𝙧𝙞𝙚𝙙𝙚
            • 𝘽𝙪𝙙𝙪𝙟𝙚𝙢𝙚 𝙫𝙯𝙩̌𝙖𝙝𝙮 𝙫 𝙩𝙧𝙞𝙚𝙙𝙚

            • Chlapci zo VI.C celý týždeň trénujú hokej a počas víkendov odohrávajú zápasy, kde sa snažia zúročiť tú drinu. Ich spolužiačky s triedou uč. sa rozhodli , že ich pôjdu trošku podporiť, že ich chcú vidieť v akcii, nielen počuť o tom rozprávať. Vyrobili si v škole transparent a stretli sme sa v nedeľu na štadióne . Počas 60 minút aktívnej hry sme ich povzbudzovali a fandili im. Strávili sme tam zaujímavé športové dopoludnie. Hoci naši chlapci zápas prehrali, bojovali statočne do konca. Určite to nebolo poslednýkrát a veríme, že nabudúce bude viac gólov v súperovej bráne.

          • 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐫𝐝𝐢𝐧𝐨𝐯𝐢𝐚
            • 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫𝐡𝐫𝐝𝐢𝐧𝐨𝐯𝐢𝐚

            • Ovocie a zelenina sú to naši superhrdinovia. Prečo?

              Pre naše telo, ktorému pomáhajú rásť a cítiť sa dobre. Sú to tie najkrajšie a najchutnejšie poklady, ktoré nám príroda dala.

              Pamätaj, ovocie a zelenina sú tvojimi priateľmi, ktorí ti dávajú energiu, aby si mohol byť silný a zdravý. Tak ich nezabudni zahrnúť do svojej stravy a začni objavovať ich úžasné chute ako naši druháci, ktorí si tieto poklady prírody nielen vychutnávali ale aj tvorili s nadšením. Je to cesta k zábave a zdraviu zároveň.

          • Deň s JABLKOM
            • Deň s JABLKOM

            • Svetový deň jablka si každoročne pripomíname spolu s deťmi, nezabudli sme na to ani tento rok. Spoločne sme si pripomenuli prečo je jablko prospešné pre naše zdravie a či ho máme v našom jedálničku.

              S deťmi 3 oddelenia sme jablku nevenovali len deň, ale celý týždeň v rámci aktivity "Hovorme o jedle". Zahrali sme sa, porozprávali sa a niečo zaujímavé aj vytvorili. No nebolo to všetko, spoločne sme si spravili malú ochutnávku . Spravili sme si jablkové smoothie. Bola to pre nich jedna veľká paráda.

              Teraz sa pozrite na náš týždeň JABLKA.

          • 20. október - Medzinárodný deň stromov 🌳
            • 20. október - Medzinárodný deň stromov 🌳

            • 🌲 Strom je stále považovaný za najmocnejší symbol ľudstva. Staré národy verili, že je nabitý množstvom energie. Korene má hlboko v zemi a korunu v nebi, ktorá ako anténa energiu nepretržite prijíma. Sú základným kameňom života na Zemi. Produkujú kyslík, viažu prach a spotrebu oxidu uhličitého, sú producentom tepla a tieňa, pomáhajú pri tvorbe kvalitnej pôdy, zadržiavajú vodu v krajine, znižujú hluk a dávajú nám sladké dary.🍂 Aj my, žiaci našej školy, sme strávili tento výnimočný deň v ich krásnom náruči. A keďže v okolí školy máme krásnu zeleň s rôznymi druhmi stromov, ďaleko sme chodiť nemuseli. Stromy – Ďakujeme, že vás máme. 🙂

          • 𝙕𝙙𝙧𝙖𝙫𝙖́ 𝙪𝙘̌𝙞𝙩𝙚𝙡̌𝙨𝙠𝙖́ 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙖𝙩𝙖
            • 𝙕𝙙𝙧𝙖𝙫𝙖́ 𝙪𝙘̌𝙞𝙩𝙚𝙡̌𝙨𝙠𝙖́ 𝙙𝙚𝙨𝙞𝙖𝙩𝙖

            • Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora už po 11-krát pozvala všetky základné školy do projektu o potravinách a výžive. Do obľúbenej súťaže 𝙃𝙤𝙫𝙤𝙧𝙢𝙚 𝙤 𝙟𝙚𝙙𝙡𝙚 sa celkovo prihlásilo 560 základných škôl. Nechýba medzi nimi ani naša škola. Cieľom súťažno-vzdelávacej aktivity je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu a schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.

              Tento týždeň plnia aktivity k piatim naši žiaci prvého aj druhého stupňa so svojimi učiteľmi. A nielen žiaci si pochutnávajú na zdravých jedlách. Dnešný deň sme pripravili farebnú a zdravú desiatu pre učiteľov, ktorú mohli ochutnať cez veľkú prestávku. Na prestretom stole boli nátierky zo zeleniny, tvarohu, grahamové pečivo, orechy, ovocie a zázvorovo-rakytníkový čaj. Aj tých krátkych dvadsať minút nám padlo dobre a potešilo. A keďže je v októbri aj Deň duševného zdravia možno to bola taká malá kvapka, ktorá naplnila jeho obsah. Lebo život nám ubehne ako jeden nádych a výdych a raz nás bude mrzieť, že tých pekných a pokojných chvíľ v tom zhone nebolo viac.

          • 𝙀𝙭𝙠𝙪𝙯𝙞𝙖 𝙣𝙖 𝙛𝙖𝙧𝙢𝙚
            • 𝙀𝙭𝙠𝙪𝙯𝙞𝙖 𝙣𝙖 𝙛𝙖𝙧𝙢𝙚

            • V rámci projektu „Hovorme o jedle“ , sa žiaci VI.C zúčastnili exkurzie vo firme Krava & Company, ktorá sa zaoberá chovom hovädzieho dobytka a spracovaním hovädzieho mäsa. Naši žiaci boli pri teliatkach a kravičkách , keď sa pásli. Dozvedeli sa , o aké plemeno ide, odkedy-dokedy sa voľne pasú , akú starostlivosť potrebujú. Všetko od spracovania, uskladnenia a ďalšej ceste tohto mäsa sa dozvedeli priamo na mieste výrobného procesu, kde im to fundovaný pracovník odborne vysvetlil.

              Dopočuli sme sa aj motto, ktorého sa pri práci držia: „Ak k zvieratám a prírode pristupujete s úctou, mäso bude krehké, keď do práce vložíte energiu a nadšenie, bude aj šťavnaté, a ak pochopíte, že kvalita nepozná skratky, s trpezlivosťou príde i dokonalá chuť.“ Ak by aj naši žiaci v škole pristupovali k svojej práci s úctou, energiou, nadšením a samozrejme kvalitne a trpezlivo, dostaví sa spokojnosť.