• Novinky

          • Gratulujeme
            • Gratulujeme

            • Naša žiačka, Gabika Lačná z 9.C triedy, sa nominovala do slovenskej ženskej reprezentácie do 18 rokov na turnaj štyroch krajín vo Švédsku. Držíme palce Gabika!

          • Besiedky pre starých rodičov
            • Besiedky pre starých rodičov

            • Takmer celý október bol venovaný úcte k starším a naše babky a dedkovia po dlhej dobe mohli prísť medzi nás do školy, kde si pre nich pripravili naši žiaci krátky program utvorený z básní, piesní a tanca.

              Zvládli to výborne, úsmevy na tvárach a potlesk nás veľmi potešil. Po vystúpení obdarovali hostí vlastnoručne pripravenými darčekmi. Strávili sme s rodičmi a starými rodičmi príjemné popoludnia v našich triedach či knižnici.

              Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s nimi.

          • DARUJME DEŤOM KNIHY
            • DARUJME DEŤOM KNIHY

            • Ako to už býva, najvďačnejšími poslucháčmi boli vždy deti. A čo je na deťoch najkrajšie? Že sú zvedavé. Chcú počuť, vidieť, ale aj skúsiť. Chcú si chytiť knihu do vlastných rúk a prečítať riadky vlastnými očami. A chcú sa pochváliť, čo dokážu, čo vedia. Mladšie deti sa chcú vyrovnať starším ,čo poháňa túžbu po čítaní. A tak je to stále.

              Aj naši štvrtáci si pripravili program pre prvákov, ktorý ich zaviedol do sveta kníh cez rozprávky, príbehy, básničky, divadielka a rôzne iné aktivity spojené s knihou. Kniha bude deti sprevádzať celý život a my, dospelí, im môžeme pomôcť iba jediným spôsobom.

              Nechajme deti čítať! Pretože detská myseľ je ako nepopísaná kniha.

              A ako povedal Maxim Gorkij – Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe.

          • Svetový deň duševného zdravia
            • Svetový deň duševného zdravia

            • Mnohí z nás často zabúdajú, že vlastníme jeden z najúčinnejších nástrojov na pomoc niekomu, kto zažíva krízu duševného zdravia. Je to počúvanie.

              Keď sa pokúsite niekoho počúvať, vycíti váš záujem. Bez slov mu odkážete, že mu venujete to najcennejšie, čo máte - svoj čas a svoju blízkosť. A tak tomu bolo i na našich hodinách, kedy sme sa rozprávali o tom, aké dôležité pre človeka je duševné zdravie. Naučili sme sa, že aj vďaka chybám sa vieme poučiť a ony nás posúvajú ďalej, že správna komunikácia je odrazovým mostíkom pre dobré medziľudské vzťahy a že nemusíme byť odborníkom na duševné zdravie, aby sme blízkemu pomohli. Stačí, ak sa budeme počúvať. ​​​​​​​

          • Beseda s Jánom Volkom
            • Beseda s Jánom Volkom

            • Minulý víkend navštívil naše mesto Ján Volko, halový majster Európy 2019 v behu na 60 m. Pri tejto príležitosti sa s týmto skvelým atlétom uskutočnila vo Vranove beseda a autogramiáda, na ktorej mala silné zastúpenie práve aj naša škola.

              Beseda bola nielen s touto významnou športovou osobnosťou a jeho trénerkou Naďou Bendovou, ale aj s naším bývalým žiakom Adriánom Baranom, reprezentantom vo vrhu guľou a hode diskom. Nechýbal samozrejme ani jeho tréner Jaroslav Kolcun, ktorý je učiteľom ZŠ Bernolákova vo Vranove n/T.

              Beseda sa niesla v príjemnej atmosfére, na ktorej sme sa dozvedeli o ich športovej kariére a dosiahnutých úspechoch, ale aj o ich tréningovom procese, ich štúdiu ale aj bežných problémoch, ktoré im život prináša. Na záver si Ján Volko našiel čas aj pre našich žiakov, ktorým posiela videopozdrav.

              Sme radi, že sme mohli byť súčasťou tejto besedy a prajeme Jánovi a Adriánovi veľa ďalších športových úspechov pri reprezentácii Slovenska.

          • Učitelia z Bernoláčky bronzoví
            • Učitelia z Bernoláčky bronzoví

            • Vo štvrtok 27. októbra sa v novej športovej hale vo Vranove nad Topľou uskutočnil tradičný volejbalový turnaj pedagogických zamestnancov ZŠ na území mesta Vranov n/T. Tento turnaj usporiadala ZŠ Juh za účasti učiteľov ZŠ Bernolákova, ZŠ Lúčna, ZŠ Kukučínova, ZŠ Sídlisko 2 a Spojenej školy Budovateľská vo Vranove n/T.

              Celý turnaj sa niesol vo výbornej atmosfére, plný zaujímavých športových momentov a vyrovnaných zápasov.

              Kolektív učiteľov ZŠ Bernolákova v celkovom poradí obsadil skvelé 3. miesto. Blahoželáme.

          • Uchaľak v ŠKD
            • Uchaľak v ŠKD

            • Už niekoľko rokov je v našom školskom klube detí milou tradíciou prijatie prvákov za členov ŠKD ,,Uchaľak“. Je to veľká udalosť, na ktorú sa naši prváci vždy veľmi tešia.

              Aby sa stali právoplatnými členmi, museli preukázať svoje vedomosti, šikovnosť i súdržnosť pri plnení zaujímavých úloh. Po ich úspešnom zvládnutí spoločne zložili slávnostný sľub zajačika-prváčika a nasledoval akt prijatia za člena ŠKD.

              Odmenou im bol pamätný list, sladká lízanka, zábava, súťaže a tancovačka. Veľa šťastia, úspechov, úsmevov a krásnych zážitkov v ŠKD, milí prváci!

          • Veselo na Bernoláčke
            • Veselo na Bernoláčke

            • Kto by nemal rád jeseň? Babie leto hrejúce líca detí, či žiariace koruny stromov. Spev vtákov spievajúcich na pozdrav: „Dovidenia, prídeme na jar zas!“ Šantiace deti, skrývajúce sa v kope lístia, oblohu posiatu šarkanmi, s ktorými sa vietor tak rád hrá! Jeseň je jednoducho úžasná!

              Úžasní boli aj naši štvrtáci, ktorých nádherné jesenné počasie vyhnalo von, aby trochu netradične strávili hodiny výtvarnej výchovy, či pobyt v ŠKD. Maľovali, no nie farbami, ale textilom a tým, čo im príroda nadelila. Kmene stromov premenili na veselé bytosti, ktoré ich budú vítať zakaždým, keď prekročia brány školy.

              Z prírodnín vytvorili krásne obrázky a rozprávkové tekvičky dodali našej škole osobitné čaro. Na Bernoláčke musí byť jednoducho vždy veselo!

          • Navštívili sme Zariadenie pre seniorov vo Vranove nad Topľou
            • Navštívili sme Zariadenie pre seniorov vo Vranove nad Topľou

            • Staroba je úplne prirodzenou súčasťou nášho života. Prichádza pomaly, často nebadane a my v spletitosti povinností a stresu zabúdame na tých, ktorí čakajú na naše pohladenie, pekné slovo, či jednoducho čas strávený s nimi. Naši učitelia si ho našli a strávili príjemné popoludnie pri pečení jablkových koláčov pre tých, na ktorých nám záleží, pre ZPS vo Vranove nad Topľou. Voňavé dobroty boli odovzdané za prítomnosti vedenia školy a krásneho spevu našich talentovaných žiačok. Na chvíľu sme sa tak zastavili, zamysleli a poďakovali tým, na ktorých nemáme zabúdať. Na našich seniorov.Staroba je úplne prirodzenou súčasťou nášho života. Prichádza pomaly, často nebadane a my v spletitosti povinností a stresu zabúdame na tých, ktorí čakajú na naše pohladenie, pekné slovo, či jednoducho čas strávený s nimi. Naši učitelia si ho našli a strávili príjemné popoludnie pri pečení jablkových koláčov pre tých, na ktorých nám záleží, pre ZPS vo Vranove nad Topľou. Voňavé dobroty boli odovzdané za prítomnosti vedenia školy a krásneho spevu našich talentovaných žiačok. Na chvíľu sme sa tak zastavili, zamysleli a poďakovali tým, na ktorých nemáme zabúdať. Na našich seniorov.

          • Čítačka s písačkou!
            • Čítačka s písačkou!

            • „Objav vznikne vtedy, keď vidíme to isté ako všetci ostatní, ale myslíme si o tom niečo, čo nikomu inému nenapadlo."

              Dňa 21. októbra 2022 sa uskutočnil odborný seminár spojený s vyhodnotením literárnych a výtvarných prác, v priestoroch Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou. Presne v tento deň, boli udelené bohaté ceny za jedinečné literárne a výtvarné práce detí.

              Žánre, témy a techniky prác boli na vlastnú voľbu autorov. Hodnotila sa hlavne originalita a spracovanie témy. Literárne práce hodnotila známa spisovateľka Alžbeta Verešpejová, výtvarnú časť posudzoval ilustrátor Miroslav Regitko.

              Víťazom srdečne gratulujeme, prajeme veľa tvorivých nápadov a

              úspechov v ďalších súťažiach.

              Víťazi súťaže Čítačka s písačkou 2022

              Výtvarná časť

              1. Alex Cabovský, ZŠ Bernolákova- Život psíka v meste

              3. Oliver Andreji, ZŠ Bernolákova- Na návšteve v rozprávke

              Literárna časť- Poézia

              1. Veronika Demčáková, ZŠ Bernolákova- Farebný svet

              Literárna časť- Próza

              2. Simon Pľuta, ZŠ Bernolákova- Hľadanie rodiny

              3. Juliana Lacká, ZŠ Bernolákova- Hľadanie rodiny

              Zvláštne ocenenie

              1. Veronika Tirpáková, ZŠ Bernolákova- Pyšná mačka

                  Natália Hobľáková

          • Deň plný vyznaní našej školskej knižnici
            • Deň plný vyznaní našej školskej knižnici

            • Každoročne sa zapájame do celoslovenskej súťaže , ktorá je venovaná všetkým školským knižniciam. Tento rok bola vyhlásená téma: „ Ako máme radi našu školskú knižnicu.“

              Celý tento deň sme hodiny SJL zamerali na rôzne informačné slohové útvary, v ktorých by žiaci vyjadrili svoje názory, prečo majú radi školskú knižnicu. Piataci a siedmaci písali list milej pani „Knižnici“, šiestaci pohľadnicu s blahoželaním k jej medzinárodnému sviatku, ôsmaci vymýšľali reklamné slogany a pútavé plagáty. No a naši najstarší si pripravili interview s mladšími spolužiakmi do rozhlasu. Žiaci nižších ročníkov mohli vyjadriť svoj vzťah ku knižnici kresbičkou a niektorí priamo v našej školskej knižnici spoločne vyrábali reťaz z literárnych postavičiek, ktoré sa nachádzajú v knihách čakajúcich v policiach na svojich dychtivých čitateľov.

              Tento deň bol hravý a taký pestrý , ako je pestrá aj ponuka kníh v našej knižnici. Už teraz je všetkým vďačná za úprimné vyznania.

          • Do nekonečna a ešte ďalej
            • Do nekonečna a ešte ďalej

            • „ Na počiatku bola láska. Nič okrem lásky nebolo. Nebolo žiadne svetlo. Nebol žiaden zvuk. Láska dala vzniknúť malilinkému zrnku. V zrnku bol ukrytý celý vesmír. Pretože bolo toho v zrnku veľa, bolo v ňom veľké napätie. Až to zrnko nevydržalo a prasklo...“

              Čo je vesmír? To je veľmi veľká otázka pre malého človiečika. Vesmír je všetko, čo vnímame. Obsahuje všetok čas, priestor a hmotu – všetko, čo môžeme vidieť, ohmatať, cítiť alebo zmerať, aj všetko, čo nemôžeme. Patria doň všetky planéty, hviezdy a galaxie – a priestor medzi nimi. A my sme jeho súčasťou. Je vzrušujúci, pretože je v ňom toho toľko na objavovanie.

              ​ Dobrodružnou cestou do vesmírnych diaľav so zástavkami pri neobyčajných planétach, vzdialených hviezdach a spletitých galaxiách sa vydali štvrtáci spolu s predškolákmi a prvákmi z našej školy. Cesta sa začínala na našej planéte Zem, ktorá je už sama osebe hotovým zázrakom. Postupne ich zaviedli čoraz hlbšie do vesmíru, prostredníctvom dramatizácie a básničiek, ktoré opisovali každú planétu našej slnečnej sústavy. Malým chlapcom a dievčatkám sa splnil sen, stať sa na chvíľu kozmonautom a zalietať si raketou ďaleko od našej planéty.

          • Milá babka, milý dedko ďakujeme Vám za všetko!
            • Milá babka, milý dedko ďakujeme Vám za všetko!

            • Október je mesiac, kedy je príroda zafarbená do najkrajšieho šatu plného farieb aj posledných teplých lúčov slnka. Mesiacom, ktorý je vyhlásený za Mesiac úcty k starším. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť a ani čas vrátiť späť. Staršia generácia sa v tomto období obhliada v spomienkach a naši žiaci si tento mesiac na hodinách pripomenuli, aké významné miesto v ich živote zohrávajú starí rodičia. Z lásky im vyrobili pozdravy a milé darčeky , naučili sa peknú básničku a pesničku. Milá babka , milý dedko ďakujeme Vám za všetko.

          • Október - Mesiac úcty k starším
            • Október - Mesiac úcty k starším

            • Milá babka, milý dedko, znamenáte pre nás všetko. Častokrát sa s nami hráte, príbehy nám rozprávate. Preto nielen v dnešný deň, povedať chcem ďakujem!

              V mesiaci október si každý rok pripomíname jednu z najvzácnejších cností, ktorá môže byť zrodená v duši človeka. Je ňou úcta k starším, ktorá by mala byť bežnou súčasťou našich životov. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie.

              Ako poďakovanie za všetko, čo nás naši starí rodičia naučili, čo nám odovzdali a za ich veľkú lásku a obetavú prácu sme pre naše staré mamy a starých otcov pripravili rôzne výrobky. Bola to práca náročná, no naši starí rodičia si to predsa zaslúžia! Ďakujeme Vám!

          • Výstava exotického vtáctva a zvierat
            • Výstava exotického vtáctva a zvierat

            • Naši prváčikovia zažili nezvyčajné dopoludnie, kedy sa prvýkrát spoločne vybrali na výstavu. Zúčastnili sa Výstavy exotického vtáctva a zvierat na SSŠ v Čaklove.

              Deti sa mohli bližšie oboznámiť so zvieratami a ich mláďatkami, mohli sa kochať z krásy králikov, sliepok, kohútov mohli si aj niektoré zvieratká pohladkať. Neboli tam len obyčajné zvieratá spoznali aj rôzne druhy pestrofarebného exotického vtáctva.

              Táto veľmi pekná výstava bola zameraná na obohatenie vedomostí a zážitkového učenia žiakov odkiaľ si každá trieda odniesla kopec krásnych zážitkov.

          • 19. ročník Vranovského mládežníckeho maratónika
            • 19. ročník Vranovského mládežníckeho maratónika

            • V nedeľu 16.10.2022 sa pred našou školou uskutočnil už 19. ročník Vranovského mládežníckeho maratónika, ktorý organizovali ZŠ Bernolákova ulica vo Vranove n/T, MŠK Vranov n/T a mesto Vranov n/T pod záštitou primátora mesta.

              Celkovo sa na trať za krásneho slnečného počasia v jednotlivých kategóriách postavilo takmer 250 pretekárov, medzi ktorými nechýbali ani žiaci našej školy. Medzi najrýchlejších sa zaradili:

              kategória 6 – 7 ročné žiačky:

              Zita Cerulová, 2.C

              kategória 10 – 11 ročné žiačky:

              Vanesa Fabianová, 6.A

              Sofia Gajdošová, 5.B

              kategória 12 – 13 ročné žiačky:

              Eva Kašubjaková, 8.C

              Natália Mikitová, 8.C

              Kristína Vargová, 7.C

              kategória 12 – 13 roční žiaci:

              Lukas Cerula, 8.C

              kategória 14 – 15 roční žiaci:

              Alexander Kuzdas, 9.B

              Blahoželáme všetkým oceneným pretekárom!!

          • Získali sme titul Škola, ktorá mení svet
            • Získali sme titul Škola, ktorá mení svet

            • Pred dvoma rokmi, po úspešnom splnení podmienok, bola naša škola vybraná spolupracovať so spoločnosťou IPAO na programe Školy, ktoré menia svet. Tento program nám ponúkol paletu možností pre profesionálny rozvoj pedagógov a pre rozvoj občianskych a životných schopností a zručností našich žiakov.

              Tejto spolupráce sme sa zhostili a naučili sme sa prostredníctvom zavádzania interaktívnych metód a kreatívnych prvkov zábavného neformálneho vzdelávania, vnášať do výučby tradičných predmetov kritické myslenie, empatiu, morálne hodnoty, mediálnu gramotnosť, demokratické zmýšľanie, dobrovoľnícke aktivity či zodpovednosť. Veríme, že i tento získaný titul nám napomôže byť školou, ktorá pomôže zmeniť svet.