• Novinky

          • „ Spoločne za lepší a bezpečnejší internet “
            • „ Spoločne za lepší a bezpečnejší internet “

            • Pod týmto názvom sa niesla preventívno – osvetová aktivita, ktorej sa dňa 16.02.2023 zúčastnili žiačky 8.ročníka. Cieľom zapojenia sa do tejto súťaže bolo poukázať na nástrahy internetu, s ktorými prichádzame každý deň do kontaktu. Naše šikovné dievčatá vytvorili báseň, s ktorou sa odprezentovali v CVČ vo Vranove nad Topľou. Práve ňou chceli poukázať na problematiku kyberšikanovania, internetových podvodov, nenávisti či násilia. Odprezentovaná báseň bude zaslaná Národnému koordinačnému stredisku pre riešenie problematiky násilia na deťoch, z ktorých komisia vyberie tie najlepšie a ocení. Tešíme sa, že sme sa tejto aktivity mohli zúčastniť a zaujímavým spôsobom reprezentovať našu ZŠ.

          • ELEKTROMATIK
            • ELEKTROMATIK

            • Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešov zorganizovala už 6. ročník matematickej súťaže ELEKTROmatik pre 4 - členné tímy zložené zo žiakov 7., 8. a 9. ročníka základných škôl.

              Samotnej súťaži predchádzalo absolvovanie dvoch online vyraďovacích kôl, po ktorých si náš tím MATIK_Bernoláčka spolu s ďalšími 4 najlepšími tímami, ktoré boli z Prešova a Bardejova, zmeral svoje vedomosti dňa 14.2.2023 na pôde SPŠE.

              Súťaž prebehla v sérii troch 20 minútových „tretín“, v ktorých mali žiaci možnosť riešiť 9 úloh. V tomto domácom kole preukázali naši žiaci Tamara Homoľová, Pavol Emanuel Laban, Roman Machek a Maroš Petro také vedomosti z matematiky a strategického myslenia, ktorými si vydobyli 1.miesto. Okrem morálneho ocenenia naši žiaci získali aj vecné ceny. Srdečne im blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu ZŠ Bernolákova ulica vo Vranove n/T.

          • ,,Mysli IT – Využívaj IT“
            • ,,Mysli IT – Využívaj IT“

            • Za úspechom žiakov treba hľadať kvalitnú prípravu už na základnej škole. Preto hodiny informatiky nie sú len o teórií, ale hlavne o praktických zručnostiach. Jeden informatik raz povedal, „ že súťaž testuje schopnosť tímov riešiť optimalizačné problémy z praxe“. Preto sme na našej škole vytvorili zaujímavú školskú súťaž pre 6. a 7. ročník z informatiky „ Mysli IT – Využívaj IT“, kde naši žiaci spojili medzi predmetové vzťahy z matematiky a informatiky. Úlohy riešili v tímoch, kde sa naučili samostatne spolupracovať. 1. miesto obsadili Liliana Ličáková, Alex Maxim Manduľák z triedy 7.C, 2. miesto Viera Strugalová, Patrik Adamčik z triedy 6.C a úspešnú trojicu tímov uzavrela na 3. mieste dvojica Karina Verčimáková a Šimon Ivan z triedy 7.B. Všetkým súťažiacim gratulujeme.

          • Hrajme sa s eurami
            • Hrajme sa s eurami

            • Na 1. stupni sa snažíme žiakom ukázať možnosti a cesty, ktorými je možné rozvíjať finančnú gramotnosť. Jednou z foriem je zážitkové učenie, kde si svoje matematické zručnosti precvičovali počítaním bankoviek a mincí, predávaním a nakupovaním rôznych predmetov a interaktívnymi cvičeniami. Takéto vyučovanie určite obohatí žiakov o zážitky a vedomostí, ktoré využijú v bežnom živote.

          • 𝓤𝓬̌𝓲́𝓶𝓮 𝓼𝓪 𝓭𝓮𝓵𝓲𝓽̌ 𝓼 𝓵𝓪́𝓼𝓴𝓸𝓾 𝓪 𝓭𝓪𝓻𝓸𝓿𝓪𝓽̌ 𝓶𝓲𝓵𝓮́ 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓸
            • 𝓤𝓬̌𝓲́𝓶𝓮 𝓼𝓪 𝓭𝓮𝓵𝓲𝓽̌ 𝓼 𝓵𝓪́𝓼𝓴𝓸𝓾 𝓪 𝓭𝓪𝓻𝓸𝓿𝓪𝓽̌ 𝓶𝓲𝓵𝓮́ 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓸

            • 𝒮𝓁𝑜𝓋𝒶́ 𝓂𝒶𝒿𝓊́ 𝑜𝒷𝓇𝑜𝓋𝓈𝓀𝓊́ 𝓂𝑜𝒸. 𝒮𝓉𝒶𝒸̌𝒾́ 𝓃𝒾𝑒𝓀𝑜𝓁̌𝓀𝑜 𝓏𝒶́𝓏𝓇𝒶𝒸̌𝓃𝓎́𝒸𝒽 𝓈𝓁𝑜𝓋, 𝓀𝓉𝑜𝓇𝑒́ 𝒹𝑜𝓀𝒶́𝓏̌𝓊 𝒶𝓉𝓂𝑜𝓈𝒻𝑒́𝓇𝓊 𝓏𝓂𝑒𝓃𝒾𝓉̌ 𝓋𝒾𝒶𝒸 𝒶𝓀𝑜 𝒸̌𝒶𝓇𝑜𝓋𝓃𝓎́ 𝓅𝓇𝓊́𝓉𝒾𝓀...

              Keď vyslovíte slovo LÁSKA, poviete si, že je to iba slovo, ale neuvedomujete si akú ohromnú silu ukrýva. Jednoduché slová ako mám ťa rád... ľúbim ťa...si pekná... ďakujem ti, že si... môžem sa na teba spoľahnúť... dôverujem ti... som šťastný, že ťa mám... cítim sa pri tebe dobre... odpúšťam ti.... dokážu vyjadriť lásku tým, ktorých máme radi a na ktorých nám záleží. Prejavy lásky dokážu zlepšiť naše životy, zahriať pri srdci a vyčarovať nám úsmev na tvári.

              Práve preto by sa mal každý z nás snažiť riadiť podľa jednej starej múdrosti, ktorá vraví: „Správajte sa k iným tak, ako chcete, aby sa iní správali k vám.“ A práve týmito slovami sa v uplynulých dňoch riadili aj naši štvrtáci, ktorí sa nielen slovami, ale aj skutkami lásky a rôznymi aktivitami snažili byť vďačnejší, láskavejší, zhovievavejší, jednotnejší a priateľskejší.

              Celé toto ich snaženie vyvrcholilo práve v Deň sv. Valentína, kedy nielen žiakov, rodičov, ale aj učiteľov vítalo pri príchode do školy milé prekvapenie nielen v podobe sladkej dobroty, ale aj možnosti vyfotiť sa vo fotokútiku s patrónom zaľúbených sv. Valentínom, či vyjadrením lásky peknými slovami na spoločnom veľkom srdci.

              Zároveň mohli už tradične naši žiaci poslať prostredníctvom „Valentínskej pošty“ svojim kamarátom, kamarátkam, učiteľom alebo možno aj tajným láskam valentínky, v ktorých im vyjadrili ten najkrajší cit, ktorý má tak veľa podôb.

              Veríme, že tento deň sme si navzájom urobili krajším a plným lásky, ktorú si ale nezabúdajme prejavovať každý deň v roku nielen peknými slovami, ale aj skutkami.

          • Dopoludnie na korčuliach
            • Dopoludnie na korčuliach

            • Pohyb je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Bez neho ráno nevstaneme, neumyjeme sa, nenajeme, či neprídeme do školy. Šport je pohybom presýtený. Športového ducha máme v sebe všetci. Ten sa dnes prebudil v každom tretiakovi a štvrtákovi našej školy. Školské lavice sme vymenili za klzisko a teplé papučky za nabrúsené korčule. To bola teda poriadna paráda! Ľadová plocha STD Arény patrila celá nám! Nebál sa nikto. Každý sa odhodlane a s elánom pustil do najkrajšieho zimného športu – korčuľovaniu. Ukázali sa nám skvelí korčuliari, hokejisti, či nádejné krasokorčuliarky. Zábavy bolo neúrekom a radosti z pohybu ešte viac! Naše líčka sfarbila červeň, smiech rozveselil ducha a pohyb posilnil telo. Tak neváhajte a urobte si aj vy pekný deň. Bude to stáť určite zato!

          • Úspešný víkend našich hokejistov
            • Úspešný víkend našich hokejistov

            • Tento víkend boli na programe zápasy našich žiakov hokejových tried hrajúcich za mladších a starších žiakov HC Bulls Vranov naplánované na piatok a sobotu.

              Obe vekové kategórie podávali na ľade výborne výkony a zaslúžene vyhrali. Šiestaci hrajúci v kategórii mladších žiakov si zmerali svoje sily na ľade hostí proti Ľubovnianskym rytierom, ktorých zdolali 2:4.

              Starší žiaci z ôsmeho a deviateho ročníka mali na programe hneď dva zápasy. V dohrávke piatok si na domácom ľade zmerali sily proti MHK Kežmarok, ktorý zdolali 11:4. V sobotu vycestovali do Michaloviec, kde presvedčivo zdolali aj rovesníkov hrajúcich za HK Dukla Michalovce pomerom 3:7.

              Blahoželáme našim žiakom hokejových tried a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

          • NÁRODNÝ DEŇ TIESŇOVÉHO ČÍSLA 𝟏𝟏𝟐
            • NÁRODNÝ DEŇ TIESŇOVÉHO ČÍSLA 𝟏𝟏𝟐

            • 11. február je každoročne symbolicky dňom osláv čísla tiesňového volania 112 a všetkých pohotovostných služieb integrovaného záchranného systému (IZS).

              Európske číslo tiesňového volania bolo zavedené v roku 1991 so zámerom vytvorenia jednotného čísla tiesňového volania fungujúceho popri existujúcich národných číslach tiesňového volania vo všetkých členských štátoch Európskej únie. V Slovenskej republike bolo číslo 112 zavedené 1. júla 2003.

              Osvetová činnosť v rámci „Európskeho dňa čísla tiesňového volania 112“ je zameraná predovšetkým na deti, mládež a širokú verejnosť. Cieľom je neustále zvyšovanie povedomia verejnosti o účele využitia čísla tiesňového volania 112, hlavne o efektívnej komunikácii s operátormi pri volaní na toto číslo a tiež s cieľom znížiť počet neoprávnených volaní, čo môže významne pomôcť pri záchrane života, majetku a životného prostredia. Aj žiaci našej školy si pri rôznych aktivitách pripomenuli dôležitosť čísla 112 v našich životoch.

          • Matematická olympiáda - okresné kolo💯
            • Matematická olympiáda - okresné kolo💯

            • Matematika rozvíja hlavne logické myslenie a chuť prekonávať prekážky. Určite si podobným spôsobom pri slove matematika povzdychne nejeden žiak či žiačka. Pre nich je matematika krásna, presná, jasná a jednoznačná. Riešenie príkladu má síce iba dve možnosti – dobrú a zlú, ale spôsobov, akými sa vieme k správnemu výsledku dopracovať, je mnoho. To však neplatí o žiakoch, ktorí sa dňa 25. 1. 2023 zúčastnili okresného kola Matematickej olympiády.

              V kategórii Z5 našu školu reprezentovalo až šesť žiakov. Žiaci sú z hodín matematiky zvyknutí, že na riešenie príkladu musia prísť sami. Všetky tieto vedomosti, zručnosti a schopnosti naplno využili a dosiahli super výsledky. Svedčí o tom aj 1.miesto, ktoré získala žiačka Viktória Baranová z 5. A. Medzi úspešných riešiteľov patrí Filip Kochan z 5. A, ktorý sa umiestnil na 2. mieste. V kategórii Z9 získala krásne 3.miesto Tamara Homoľová z 9. C . Všetkým zúčastneným blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Škrabošková šou
            • Škrabošková šou

            • Fašiangové obdobie je tradične spojené so zábavami, plesmi a karnevalmi. Deti prváckych oddelení v ŠKD si fašiangy pripomenuli prezentáciami, rozhovormi a ukážkami. V každom oddelení si vyrobili škrabošky, ktoré si krásne pestrofarebne vymaľovali. Nastal čas zábavy a veselice. Veselú atmosféru vystriedali zaujímavé hry a súťaže. Všetci sme prežili popoludnie plné zábavy a krásnych zážitkov.

          • Svetový deň bez mobilu a Deň bezpečnejšieho internetu
            • Svetový deň bez mobilu a Deň bezpečnejšieho internetu

            • V dnešnej dobe nachádzajú žiaci na internete miesto, kde môžu nájsť odpovede na svoje zvedavé otázky a takisto uplatniť svoju tvorivosť. Vo vzdelávaní si však uvedomujeme aj určité nástrahy, ktoré našim žiakom na internete hrozia, a preto ich učíme, aby pri používaní online médií dokázali kriticky uvažovať.

              V rámci dňa bezpečného internetu 7.februára sme zorganizovali na našej škole rozhlasové okienko, prezentáciu „Bezpečne na Internete“ či prezenčný panel s názvom „Som online “. Zapojili sme sa do súťaže „Mysli IT“ kde si žiaci 6. a 7. ročníka vyskúšali rôzne logické informačné úlohy. Na hodinách informatiky sme sa venovali ako bezpečne prezerať web, ako bezpečne nakupovať pričom mladší žiaci 1. stupňa sa zoznámili s tým, čo je na internete správne a čo nie, formou ich nových kamarátov ovce.sk. Stránka je zameraná na e-bezpečnosť: zneužívanie mobilu, kyberšikanovanie, o netikete, čo je súhrn všeobecných pravidiel správania sa na internete.

              Aj vďaka týmto pravidlám si naši žiaci uvedomujú, že na druhom konci sú ľudia-nie počítač, že treba mať ohľad k druhým, rešpektovať súkromie, nerozosielať poplašné správy, spamy a

              hoaxy, či rešpektovať autorské práva. Dodržuj preto desatoro bezpečného internetu.

          • Smoothie deň
            • Smoothie deň

            • V rámci posilnenia nášho zdravia v tomto ročnom období, bol dnešný deň na našej škole zdravým dňom a niesol sa v znamení „smoothie“. So žiakmi sme si vybrali obľúbené ovocie aj zeleninu, zahrali sme sa nielen s farbami, ale otestovali sme si aj naše chuťové poháriky.

              Prváci si pripravovali takéto zdravé nápoje a spoločne sme si posedeli v našom „SMOOTHIE BARE“. Všetky drinky boli veľmi chutné. Veríme, že sme mnohých inšpirovali a odteraz sa aj takéto nápoje stanú súčasťou nášho stravovania.

          • Kvapka plná života
            • Kvapka plná života

            • Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo poháňa náš organizmus, existenciu ľudských a všetkých živých bytostí na planéte Zem? Nad touto otázkou sme sa zamysleli aj my, žiaci 4.C triedy, na hodine prírodovedy. Odpoveď sme našli nielen v našej učebnici ale aj v našich šikovných hlávkach. Je to jednoznačne KRV.

              Presvedčili sme sa o tom aj na Hematologicko-transfúziologickom oddelení vo Vranove nad Topľou, kde nás veľmi srdečne prijal pán primár MUDr. Kamil Diľ so svojimi kolegami. Porozprával nám o dôležitosti krvi pre náš organizmus, o jej zložení, krvných skupinách a veľa zaujímavých informácií.

              Nahliadli sme pod mikroskop, rozlíšili krvné skupiny, či počúvali tlkot našich srdiečok. Najväčším zážitkom však bola návšteva transfúziologickej miestnosti a určite aj príprava krvnej banky. Keďže darovať krv môžu iba dospelí, my už teraz presne vieme ako oslávime vstup do dospelosti. Veď čo môže byť krajšie a dôležitejšie ako darovať KVAPKU PLNÚ ŽIVOTA?