• Novinky

          • Úspešní nemčinári
            • Úspešní nemčinári

            • 18. 1. 2023 sa v CVČ vo Vranove nad Topľou opäť stretli víťazi školských kôl okresu Vranov nad Topľou, ale aj okresu Humenné, aby ukázali svoje jazykové zručnosti v nemeckom jazyku. Súťažiaci absolvovali disciplíny v písomnej časti ( posluch a čítanie s porozumením, gramatický test) i ústnej časti (práca s obrázkom a konverzácia s porotou na vybrané témy). Našu školu v kategórii 1B tentokrát reprezentovali 2 žiaci 9.A triedy. Obaja zúročili svoju viacmesačnú náročnú prípravu.

              Viktória Varichajová obsadila 4. miesto a Matúš Dudaščík obsadil 2. miesto, čím získal oprávnenie reprezentovať náš okres aj vo februárovom krajskom kole.

              Obom blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Matúšovi prajeme veľa chuti a síl do ďalšej prípravy a držíme palce na krajskom kole.

          •  Veľká cena Košíc - Košická korčuľka
            • Veľká cena Košíc - Košická korčuľka

            • Tento víkend si naše krasokorčuliarky šli vylepšiť osobné skóre a zmerať sily s konkurenciou do Košíc. Nie každému vyšla jazda podľa predstáv, ale jedna medaila do Vranova nad Topľou predsa len putuje. Všetkým dievčatám srdečne blahoželáme! Výsledné umiestnenia:

              Začiatočníčky mladšie:

              2.miesto Monika Sabová,

              4.miesto Zita Cerulová,

              6.miesto Evelyn Lukáčová a Bianka Valentovičová,

              8.miesto Zara Vardžiková,

              10.miesto Jasmína Ihnátová,

              11.miesto Karin Danišová a Simona Zemanová

              Mladšie žiactvo B:

              11.miesto Alexandra Sopková

              Hobby Silver mladšie:

              5.miesto Ester Babjačková

              Hobby Silver staršie:

              6.miesto Karin Dzurišová,

              8.miesto Diana Mantičová

          • 𝐊𝐎𝐌𝐏𝐀𝐑𝐎
            • 𝐊𝐎𝐌𝐏𝐀𝐑𝐎

            • „𝘕𝘦𝘷𝘪𝘦𝘮𝘦 𝘻𝘢𝘳𝘶𝘤̌𝘪𝘵̌, 𝘻̌𝘦 𝘷𝘢𝘴̌𝘦 𝘷𝘺́𝘴𝘭𝘦𝘥𝘬𝘺 𝘣𝘶𝘥𝘶́ 𝘥𝘰𝘣𝘳𝘦́. 𝘎𝘢𝘳𝘢𝘯𝘵𝘶𝘫𝘦𝘮𝘦 𝘷𝘴̌𝘢𝘬, 𝘻̌𝘦 𝘣𝘶𝘥𝘶́ 𝘱𝘳𝘦 𝘷𝘢́𝘴 𝘶𝘻̌𝘪𝘵𝘰𝘤̌𝘯𝘦́.“

              S týmto mottom prebiehalo testovanie žiakov v projekte KOMPARO. Na našej škole sa zapojilo 72 žiakov 8. ročníka a 65 žiakov 9. ročníka. Žiaci 8. ročníka boli testovaní z MAT, SJL, FYZ, DEJ, VŠP a deviataci z MAT a SJL.

              V projekte KOMPARO sme zistili, do akej miery si žiaci dokázali osvojiť preberané učivo a ako na tom so svojimi vedomosťami sú.

              Získali sme diplom, ktorý potvrdzuje kvalitu vzdelávania na našej škole.

              𝐙𝐚́𝐤𝐥𝐚𝐝𝐧𝐚́ 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐨𝐯𝐚 𝐮𝐥𝐢𝐜𝐚 𝟏𝟎𝟔𝟏 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐨𝐯 𝐧𝐚𝐝 𝐓𝐨𝐩𝐥̌𝐨𝐮 𝐭𝐨 𝐬 𝐤𝐯𝐚𝐥𝐢𝐭𝐨𝐮 𝐯𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚́𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐦𝐲𝐬𝐥𝐢́ 𝐯𝐚́𝐳̌𝐧𝐞.

          • Vtáčiky v zime
            • Vtáčiky v zime

            • Niektoré vtáčiky, ktoré žijú počas roka v našej krajine, odlietajú na zimu do teplých krajín. A tie, ktoré tu ostávajú, to nemajú ľahké.

              Preto sme si v školskom klube detí zopakovali, aké druhy vtákov máme v zimnom období na Slovensku a povedali sme si, akú potravu by sme im mohli nasypať do vtáčích búdok.

              Nakoniec si prváci a druháci zhotovili vtáčikov z farebného papiera a dotvorili podľa fantázie.

          • Hráme sa s farbami
            • Hráme sa s farbami

            • Prvou veľkou udalosťou v škole po zimných prázdninách je karneval. Deti z XI. oddelenia ŠKD mali možnosť vyrobiť si škrabošky na tvár podľa vlastných predstáv.

              Biele výkresy sa v priebehu hodiny menili pod šikovnými rukami detí na krásne farebné výtvory, ktoré využijú na školskom karnevale.

              Deti sa hrali s farbami a miešali ich podľa svojich predstáv. Všetky deti si dali záležať na svojej škraboške, aby bola najkrajšia pre ne samotné. A to sa najviac cení.

          • Spomíname a nezabúdame... ✡️
            • Spomíname a nezabúdame... ✡️

            • Dosiahnuť v dnešnej dobe záujem žiakov o históriu a formovať ich osobnosť je zodpovedná a náročná úloha. Sme radi, že na našej škole sa nám to darí, o čom svedčia aj hodiny dejepisu, na ktorých sme si prostredníctvom aktivít v jednotlivých triedach pripomenuli Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Vyučovanie sme začali reláciou v školskom rozhlase. V priestoroch školy sme inštalovali obrazové materiály, ktoré nám pripomenuli 78. výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim. Hodiny sa niesli v duchu rozprávania o príčinách holokaustu, deportáciách Židov i o arizácii židovského majetku. To všetko umocnila prezentácia plná dobových fotografií a dokumentov. Žiaci si vypočuli príbehy ľudí, pozorne ich vnímali a hľadali rozdiely medzi ľudskými hodnotami v minulosti a v dnešnej dobe. Minútou ticha sme vzdali úctu obetiam holokaustu a rasového násilia. Téma ich zaujala, veľa sa pýtali, pretože chceli poznať odpovede na mnohé otázky. Takéto vyučovanie podnecuje kritické myslenie a spoločenské povedomie žiakov. Pripomínanie si takýchto udalostí nedovolí mladým ľuďom zabudnúť...  

          • Bola raz jedna trieda...
            • Bola raz jedna trieda...

            • Toto je jedna z najznámejších kníh slovenskej spisovateľky Kristy Bendovej, ktorá by v tomto roku, presne 27. januára, oslávila svoje 100. narodeniny. My sme si jej okrúhle výročie pripomenuli tiež a pripravili sme aktivitu pre žiakov 3.ročníka, kde sme im priblížili jej život rôznymi príhodami, oboznámili sa s jej knihami pre deti, prečítali si úryvok z knihy Opice z našej lavice a žiaci 6.A zarecitovali zopár básničiek z knihy Bola raz jedna trieda. Nakoniec sme ešte trošku našich tretiakov preskúšali, čo všetko si zapamätali. Tých najaktívnejších sme aj odmenili.

          • Návšteva okresného súdu
            • Návšteva okresného súdu

            • Dňa 26.01.2023 sme so žiakmi 8.ročníka v rámci hodiny občianskej náuky navštívili Okresný súd vo Vranove nad Topľou, kde nás privítala p. sudkyňa A. Mgr. Monoková. Previedla nás priestormi súdu a venovala nám svoj čas. Pútavým spôsobom nám porozprávala o tom ako funguje jurisdikcia ako jedna zo zložiek štátnej moci, voviedla nás do problematiky rôznych tém súdnych pojednávaní a odpovedala na množstvo otázok, ktoré jej položili naši zvedaví žiaci. Táto prednáška bola prínosom pre našich ôsmakov, ktorí sa možno časom vydajú na cestu práva a súdnictva.

          • V krajine povestí... 🏰
            • V krajine povestí... 🏰

            • V tejto krajine sme sa ocitli na už tradičnej súťaži v prednese povestí Šaliansky Maťko, ktorú organizuje Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou v spolupráci s Oblastným pracoviskom MS vo Vranove nad Topľou. Žiaci súťažia v 3.kategóriách. Vo všetkých sme mali aj v tomto školskom roku zastúpenie našich šikovných žiakov, ktorí sa poctivo a dlhodobo pripravovali pod vedením svojich učiteliek na kvalitný prednes – J. Kaščák II.B, E.Veliká IV.A a P.Štec VI.A.

              Potešil úspech žiak P.Šteca, ktorý vo svojej kategórii obsadil 1. miesto, a tak postupuje na krajské kolo. Blahoželáme.

          • Na hodinách techniky
            • Na hodinách techniky

            • Svet sa každým dňom viac a viac zdokonaľuje - a to v každej oblasti. Do tejto oblasti spadá aj vyučovací predmet technika. Napriek tomu, že dnešná doba je plná nových technológií, práve predmet technika môže pomôcť žiakovi zorientovať sa a vedieť ich správne využívať. Cieľom je oboznámiť žiakov s rôznymi druhmi materiálov, nástrojmi, zásadami pri práci v dielni a základnými postupmi práce pri výrobe jednoduchých predmetov, či už z papiera, textílií, dreva, kovu alebo plastu. A takto nadobudnuté znalosti premeniť na reálne zručnosti žiakov. Technika je dobrým príkladom predmetu, ktorý núti žiakov zapojiť vlastné sily, predstavivosť a tvorivosť. Navyše žiakom prináša ako „bonus“ radosť z vlastnej práce a z jej výsledkov.

              Naša škola má vhodné priestorové a materiálne podmienky, ktoré podporujú aktívnu formu vyučovania a sme veľmi radi, že žiaci majú o takéto vyučovanie záujem, ktoré prináša veľa poznatkov z každej sféry využitia.

          • Deň komplimentov
            • Deň komplimentov

            • Kompliment je pochvala, pre človeka ktorého máme radi. Vyjadruje úctu, lásku, náklonnosť, alebo uznanie. "Si moja najlešia kamarátka, si dobrá v korčuľovaní, vyzeráš pekne, máš pekné vlasy, si veľmi milý, si výborný brankár...."

              Takéto a podobné frázy nás vedia potešiť, ale potešia aj človeka, ktorému ich povieme.

              ❤ V Školskom klube sme si pripravili pre svojich blízkych kartičky s komplimentom a aj milé odkazy. Potešili sme sa medzi sebou, ale potešíme aj blízkych, ktorým kartičku odovzdáme.

              Venovať niekomu pochvalu prináša dobrý pocit, tak poďme dnes urobiť niekomu krajší deň milým komplimentom.

          • VÝBORNÝ ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV
            • VÝBORNÝ ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV

            • 19.1.2023 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku, ktoré organizovalo Centrum voľného času vo Vranove n/T. Žiaci absolvovali posluchovú časť, po ktorej nasledovala gramatika, čítanie s porozumením a slovná zásoba. Po prestávke sa otestovali pri opise obrázka a „role play“.

              V kategórii 1A ( 5.,6. a 7. ročník) našu školu reprezentovala víťazka školského kola , žiačka VII. A triedy Zora Borošová a jej talent a poctivá príprava priniesli ovocie v podobe krásneho 3.miesta. So stratou len 0,17 bodu na 2. miesto!

              V kategórii 1B ( 8.a 9. ročník) našu školu reprezentovala víťazka školského kola, žiačka VIII.B triedy Monika Garlathyová získala fantastické 2.miesto so stratou iba 3,67 bodu porovnaním s víťazom okresného kola.

              Obidvom našim šikovným žiačkám srdečne blahoželáme a veríme , že nás budú úspešne reprezentovať aj v budúcom školskom roku s ešte väčším odhodlaním a ešte väčšou motiváciou !

              Well done girls!

          • Puzzle popoludnie v ŠKD
            • Puzzle popoludnie v ŠKD

            • Kto by nepoznal tú obľúbenú skladačku vyrobenú z kartóna, z ktorej musíte poskladať nejaký obrázok? Doteraz sú puzzle považované za interaktívnu hračku. Aj keď dospelí pri nich skvele zrelaxujú, tak deti sa pri nich učia. Že čo? V prvom rade skladanie podporuje ich predstavivosť, zlepšuje trpezlivosť a logické myslenie. Okrem toho si cibria aj jemnú motoriku. Takže ak sa nabudúce budete nudiť, pokojne siahnite po puzzle. Rozhodne to nebude krok ved

          • 𝐈𝐍𝐄𝐊𝐎 - 𝐧𝐨𝐯𝐞́ 𝐫𝐞𝐛𝐫𝐢́𝐜̌𝐤𝐲 𝐬̌𝐤𝐨̂𝐥
            • 𝐈𝐍𝐄𝐊𝐎 - 𝐧𝐨𝐯𝐞́ 𝐫𝐞𝐛𝐫𝐢́𝐜̌𝐤𝐲 𝐬̌𝐤𝐨̂𝐥

            • Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) po dlhšej odmlke spôsobenej pandémiou opäť realizoval celoplošné merania kvality škôl na Slovensku.

              Okrem celoplošných meraní žiakov T5 a T9 sa doplnili údaje za mimoriadne výsledky žiakov (získali sme max. počet bodov), využívanie digitálnych technológií pri vyučovaní, aktuálne údaje o počtoch učiteľov a žiakov a tiež údaje o financovaní škôl.

              Základná škola Bernolákova ulica vo Vranove po minuloročnom prvenstve v Prešovskom kraji sa posunula na 2.-4. miesto s celkovým súčtom 8,4 bodov, čo nás radí medzi 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐲 𝐬 𝐯𝐲𝐧𝐢𝐤𝐚𝐣𝐮́𝐜𝐢𝐦𝐢 𝐯𝐲́𝐬𝐥𝐞𝐝𝐤𝐚𝐦𝐢 𝐳̌𝐢𝐚𝐤𝐨𝐯.

              Veľká vďaka za dlhoročné popredné miesto v rebríčku škôl INEKO patrí celému kolektívu zamestnancov školy. Veď za každým úspešným žiakom stojí výborný učiteľ. ĎAKUJEME !!!

          • Novoročná diskotéka
            • Novoročná diskotéka

            • Nový rok 2023 sme v 4. oddelení ŠKD privítali novoročnou diskotékou. Deti sa poriadne vyšantili pri dobrej hudbe. Spestrením boli: metlový tanec, balónový tanec, súťaž o najkreatívnejšiu tanečnú dvojicu a naučili sme sa správne požiadať partnera, partnerku o tanec. Zasúťažili sme si v nafukovaní balónov, čašníckej zručnosti a v hľadaní správnej tanečnej obuvi pre svoje partnerky.

              Zažili sme popoludnie plné tanca, hudby, smiechu a zábavy.