• Novinky

          • SMART SCHOOL, GREEN SCHOOL a mobilita v partnerskej škole
            • SMART SCHOOL, GREEN SCHOOL a mobilita v partnerskej škole

            • Vďaka získanému grantu k projektu Erasmus + sme sa zúčastnili vzdelávacej skupinovej mobility v meste Hustopeče. Učitelia a žiaci partnerskej školy nám predstavili svoju školu a pracovali sme na spoločných aktivitách týkajúcich sa problematiky ochrany životného prostredia podľa stanoveného programu.

              Počas týchto troch dní sa priateľská atmosféra niesla v duchu riešenia enviroproblematiky a vzájomného zdieľania skúseností. Jedným z hlavných cieľov tohto projektu je viesť žiakov cez kritické myslenie k spoločnej zodpovednosti za našu planétu. Daná mobilita bola prínosom nielen pre žiakov, ktorí plnili rôzne zadania, ale bola zároveň aj inšpiráciou pre nás - pedagógov. Spoločnými rozhovormi s pedagógmi školy sme získali námety na využívanie školskej záhrady.

              Inšpirujúcimi boli aj výlet a prehliadka zámku, či skleníka v Lednici. Popoludní žiaci následne rozvíjali svoju kreativitu v spolupráci so žiakmi partnerskej školy. Prepojili sa tu predmety ako anglický jazyk, biológia, informatika, technika a výtvarná výchova. Prostredníctvom videa sme predstavili našu školu zo Slovenska, tvorili spoločné plagáty k ochrane životného prostredia v programe CANVA, alebo Kahoot kvízy v anglickom jazyku zamerané na environmentálnu problematiku, v dielni vytvárali pod názvom „Recyhrátky“ nové učebné pomôcky z recyklovateľného materiálu alebo estetické výrobky, ktoré zostali v partnerskej škole.

              Zaujímavou aktivitou bola návšteva “Hřbitova odpadku“ v školskej záhrade. Žiaci tu zakopávajú rôzne druhy odpadov, po 2-3 rokoch ich opäť vykopú a pozorujú rozklad. Boli sme radi, že sme mali možnosť pozorovať štádium rozkladu rôznych materiálov.

              Veríme, že nadobudnuté skúsenosti budú prínosom nielen pre nich samotných, ale aj pre našu školu.

          • Naše zmysly
            • Naše zmysly

            • V školskom klube deti si žiaci v 4. oddeleni vyskúšali so svojimi spolužiakmi všetky svoje zmysly.

              Rozprávali sme sa, aký by bol život bez nich a naopak, aký život máme vďaka zmyslom.

              Za pomoci hravých aktivít a hier sme si testovali naše zmysly. Počas kreslenia si overili svoje vedomosti a spájali správne obrázky

              Pri zrakovom vnímaní žiaci hľadali zmeny v triede, pri sluchovom vnímaní, určovali rôzne zvuky. Najzábavnejšia aktivita bola, keď mali so zaviazanými očami uhádnuť svojho spolužiaka a druh jedla podľa hmatu. Nakoniec skúšali uhádnuť rôzne koreniny na základe čuchu. Najväčší úspech na záver malo ochutnávanie rôznych sladkych a slaných pochutín.

              Aktivity sa deťom páčili a naplno sme si užili popoludnie v školskom klube detí.

          • OK vo florbale dievčat
            • OK vo florbale dievčat

            • Dňa 26.4.2022 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale základných škôl vranovského okresu. V kategórii dievčat súťažilo 8 základných škôl. Dievčatá napokon bojovali o 3tie miesto so základnou školou Holčíkovce. Po napínavom súboji skončil zápas remízou a v predĺžení strelili víťazný gól, ktorým získali krásne tretie miesto.

              Dievčatám k získanému bronzovému umiestneniu blahoželáme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

          • Program medzinárodného hodnotenia žiakov
            • Program medzinárodného hodnotenia žiakov

            • V dňoch 26. a 27. apríla 2022 sa na našej škole zrealizovalo testovanie PISA 2022 / Program medzinárodného hodnotenia žiakov /, na ktorom sa zúčastnilo 28 žiakov našej školy. PISA je medzinárodnou štúdiou krajín OECD, ktorej cieľom je sledovať výsledky vzdelávacích systémov zúčastnených krajín, ich zmeny v čase a prinášať námety na zlepšenie vzdelávacej politiky. Na testovaní sa zúčastňujú žiaci končiacich ročníkov z celého sveta a zisťujú sa ich vedomosti z matematiky, čítania, prírodných vied a či dokážu tvorivo myslieť. Štúdie sa na Slovensku zúčastňuje približne 9 000 žiakov z rôznych škôl, ktorí reprezentujú Slovenskú republiku. Slovenská republika je jednou z viac ako 85 krajín a vzdelávacích systémov, ktoré sa zúčastňujú štúdie PISA.

          • Lesy  - naše pľúca Zeme
            • Lesy - naše pľúca Zeme

            • Príroda a les zvlášť je pre nás tým najlepším zdrojom poučenia a knihou, ktorú by sme mali čítať pomaly a dôkladne, pretože nikde inde nenájdeme lepší zdroj poznania a múdrosti. V lese nič nevyjde nazmar, všetko má svoje miesto, význam a trvanie – prirodzený kolobeh života.

              O lese a jeho význame sme na hodine biológie rozprávali trochu inak a spoločne sme si vytvorili strom života, ktorým sme chceli poukázať na to, aký je les pre všetkých významný a nenahraditeľný. A práve preto si zaslúži našu ochranu a to nielen počas mesiaca lesov.

          • TALENTY 2022
            • TALENTY 2022

            • V piatok 22. apríla t.r. sa v Dlhom Klčove uskutočnila okresná súťaž detských spevákov ľudových a populárnych piesní Talenty 2022. Všetky naše spevácke talenty boli úspešné:

              • v kategórii ľudová pieseň sa v zlatom pásme umiestnili Viktória Štefanovová a Liana Kukurucová

              • v 2. kategórii populárna pieseň sa na 3. mieste umiestnila Viktória Varichajová

              • v kategórii populárna pieseň – duo – sa spoločne na 1. mieste umiestnili Peter Štec a Viktória Štefanovová

              Našim spevákom srdečne blahoželáme!

          • Tešíme sa z úspechov našich žiakov
            • Tešíme sa z úspechov našich žiakov

            • Učitelia jednotlivých predmetov sa snažia podporovať potenciál žiakov našej školy v rôznych súťažiach. Výnimkou nie je ani náboženská výchova a súťaž Biblická olympiáda, ktorej podstatou je spoznávanie Božieho slova. Okresné kolo tejto súťaže sa uskutočnilo v online priestore, pričom našu školu reprezentovali žiaci rímskokatolíckeho aj gréckokatolíckeho náboženstva v trojčlenných družstvách, ktorí vďaka poctivej príprave a vzájomnej spolupráci získali krásne umiestnenia:

              1. miesto (GKN) – Tomáš Pivovar (6. C), Martina Nováková (7. C), Natália Hobľáková (9. A)

              3. miesto (RKN) – Eliška Svobodová, Tomáš Varga, Filip Záhorák (žiaci 9. A)

              Zároveň sa môžeme pochváliť aj získaním cenných umiestnení vo výtvarnej súťaži Biblia očami detí a mládeže:

              2. miesto – Simona Lukáčová

              3. miesto – Natália Hobľáková

              Všetkým zúčastneným žiakom srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a žiakom, ktorých čaká krajské kolo prajeme veľa šťastia a úspechov!

          • Investujme do našej planéty
            • Investujme do našej planéty

            • Zem je výnimočná planéta, na ktorej žijeme my - ľudia. Okrem nás ľudí tu žijú zvieratá, rastú rastliny, vďaka ktorým máme čo jesť. Aby mohlo všetko živé na Zemi existovať, potrebuje pre svoj život pôdu, vodu, slnko, vzduch. Zem nám všetkým poskytuje veľmi ochotne všetky tieto vzácne dary. A čo robíme my ľudia pre Zem? Odpoveď na túto otázku sme hľadali počas tohtoročného Dňa Zeme, ktorý má motto: Investuj do našej planéty. Téma ochrany našej Zeme sa v piatok prelínala všetkými predmetmi: biológiou, chémiou, technikou, či anglickým jazykom. Zistili sme, že ak investujeme do našej planéty len malý kúsok nášho času, energie, či práce, Zemi tým veľmi pomôžeme. Z našej jednoduchej ochrany vzrastú nové stromy, lesy vyprodukujú kyslík, do potokov a riek sa vrátia ryby. Prajeme si, aby sme všetci s veľkou chuťou ochrany prežili ďalšie krásne dni na našej Zemi

          • Naši hokejisti v sezóne 2021/2022
            • Naši hokejisti v sezóne 2021/2022

            • Systém športových tried so zameraním na ľadový hokej a krasokorčuľovanie  je snahou vedenia Základnej školy Bernolákova ulica 1061 vo Vranove nad Topľou a HC Bulls Vranov nad Topľou skvalitniť a rozšíriť ponuku študijných a športových možností pre žiakov z mesta Vranov nad Topľou i blízkeho okolia. Zámer vhodne dopĺňa koncepciu školy, ktorá má primerane vybudované materiálno-technické podmienky. Otvorenie športových tried korešponduje s plánom HC Bulls Vranov podporovať systematicky detský a mládežnícky šport, konkrétne ľadový hokej a krasokorčuľovanie, ako celospoločenský fenomén v podmienkach mesta Vranov nad Topľou.

          • 22. apríl - Deň Zeme
            • 22. apríl - Deň Zeme

            • Pôvodne bol tento sviatok symbolom príchodu jari, v súčasnosti chceme upozorniť na zhoršujúci sa stav prírody na našej planéte a spoločným úsilím dosiahnuť jeho zlepšenie.

              Aj my v 3.oddelení ŠKD sme mali rôzne aktivity ku dňu Zeme – dozvedeli sme sa ako škodíme našej planéte, ako dlho sa rozkladajú v prírode rôzne materiály, rozprávali sa o triedení odpadu do vhodných nádob, skladali puzzle a vytvárali predsavzatia na ochranu prírody na našej planéte Zem.

              " Zem je to, čo máme všetci spoločné." Wendell Berry

          • Energocraft
            • Energocraft

            • Dňa 12.4.2022 sa konalo vyhlásenie celoslovenskej súťaže Energocraft. Slovenskí študenti základných a stredných škôl stavali od decembra 2021 modely elektrární v prostredí hry Minecraft. Viac ako 350 hráčov sa zaregistrovalo do súťaže a dokončili desiatky modelov elektrární (a nielen tie). Z našej školy sa zapojila naša Sofia Pyreňová z 9.B, ktorá sa ako žiačka základnej školy umiestnila na krásnom 5. mieste. Predbehli ju už len žiaci stredných škôl, ktorí sa do súťaže zapojili v tímoch. Práve pre jej usilovnosť a pracovitosť si vysoko vážime toto umiestneni

          • Každý veľký projekt si zaslúži poriadnu prípravu
            • Každý veľký projekt si zaslúži poriadnu prípravu

            • Ježiš sa na svoju Veľkú noc pripravoval 33 rokov, my sa každoročne pripravujeme 40 dní. Ani tohto roku to nebolo inak. Po štyridsaťdňovej príprave slávime sviatky Kristovho Vzkriesenia. Pripravíme si zvláštne pokrmy a za špeciálnej atmosféry na mnohých miestach ešte za tmy sa vyberieme v nedeľu skoro ráno do chrámu s košíkmi naplnenými veľkonočnými dobrotami. Tieto pokrmy sú znakom Božej dobroty a Božej štedrosti. Táto slávnosť nad slávnosti je taká veľká, že sa pripravujú osobitné pokrmy. Farebné a zdobené vajcia nám majú pripomínať, že nič nie je a nemôže byť obyčajné v tento najneobyčajnejší deň a najväčší sviatok ľudstva. Ani chlieb sa neje obyčajný, ale pripravuje sa svetlý sladký koláč (nazývaný ľudovo paska). Ani syr nie je bežný, len z čistého mlieka, ale pridávajú sa do neho aj žĺtka z vajec (nazýva sa hrudka alebo syrec). Okrem toho sa posviacajú mäsité pokrmy (šunka, slanina, klobása), ktoré, podľa pôvodných pôstnych predpisov, ľudia mohli okúsiť po vyše 40 dňoch až na Paschu. Mäso je zároveň pripomenutím baránka, ktorého zabíjali Židia v predvečer starozákonnej Paschy a ktorý bol predobrazom Krista-Baránka zabitého za celý svet.

              Od nedele Paschy ďalších 40 dní sa zdravíme pozdravom Christós voskrése! – Voístinu voskrése!

              My Vám prajeme, aby tento nádherný veľkonočný pozdrav zaznieval celý čas radostne aj vo vašich rodinách.

              Christós Voskrése!

          • KLOKAN sa nezľakne ani vysokých prekážok
            • KLOKAN sa nezľakne ani vysokých prekážok

            • Ten matematický opäť zavítal do škôl na štyroch kontinentoch. 11. apríla 2022 medzinárodnej súťaže na našej škole sa zúčastnilo 115 žiakov I. stupňa a 45 žiakov II. stupňa. Pre organizátorov súťaže je matematický klokan motiváciou, výsledky nie sú až tak dôležité. Pre učiteľov a rodičov je to dobrá alternatíva ku klasickému vzdelávaniu, rozvíja predstavivosť a vnímanie, hľadanie súvislosti v bežnom živote. Pre žiakov KLOKAN je super – obsahuje zaujímavé úlohy zo všetkých kútov planéty.

          • Sadenie jabloní
            • Sadenie jabloní

            • Zdravie je predpokladom kvalitného života - s týmto mottom každoročne vstupujeme do celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle. Súťaž organizuje Slovenská poľnohospodárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách. Deviaty ročník tejto súťaže bol pre nás veľmi úspešný, lebo sme získali Zlatý diplom za aktívnu účasť a zároveň aktivity realizované k téme „Zelenina, ovocie a orechy našich sadov“ boli ocenené špeciálnou cenou, ktorou je výsadba ovocných stromov v areáli školy.

              V týchto dňoch docestovali stromčeky mladých jabloní z Bratislavy do Vranova na ZŠ Bernolákova za pomoci pracovníkov RPPK Trnava a spolu so žiakmi sme na pripravené miesto vysadili 5 jabloní rôznych odrôd. Boli sme poučení o správnom postupe výsadby ovocných drevín a veríme, že jablone sa ujmú a o pár rokov sa dočkáme prvej úrody.

              Tešíme sa, že budeme môcť pozorovať ako stromčeky rastú spolu s nami a plod jabloní – jabĺčko, bude symbolom zdravia