• Novinky

          • Angličtina s vianočnými sobmi
            • Angličtina s vianočnými sobmi

            • Vianočné obdobie je u žiakov asi najobľúbenejšie, aj čo sa týka hodín anglického jazyka. Tieto hodiny majú zakaždým svoje čaro. Žiaci prvého ročníka sa tiež zahrali na vianočných sobov. Cieľom hodiny bolo rozvíjať jazykové zručnosti a upevniť sociálne vzťahy medzi nimi. Pomocou tvorivých aktivít, spevu si žiaci osvojili novú slovnú zásobu a v príjemnej vianočnej nálade sme si spoločne zaželali veselé Vianoce.

          • 𝖁𝖎𝖆𝖓𝖔𝖈̌𝖓𝖊́ 𝖕𝖔𝖘𝖊𝖉𝖊𝖓𝖎𝖊
            • 𝖁𝖎𝖆𝖓𝖔𝖈̌𝖓𝖊́ 𝖕𝖔𝖘𝖊𝖉𝖊𝖓𝖎𝖊

            • Posledný deň pred prázdninami sme si užili príjemné vianočné posedenie v triede, na ktorom sme si spoločne prichystali a pochutnali si na bohatej ponuke medovníkov, vianočných koláčikov, uvarili sme si k nim chutný ovocný punč. Za odmenu si odniesol každý žiak malý darček od svojho tajného anjela. Aj takto sme sa snažili precítiť skutočné čaro Vianoc.

            • Vianočné prianie

            • ℳ𝓇𝒶𝓏𝒾𝓋𝑒́ 𝓉𝒾𝒸𝒽𝑜, 𝓋𝓈̌𝒶𝒹𝑒 𝒷𝒾𝑒𝓁𝓎 𝓈𝓃𝑒𝒽, 𝓀𝑜𝓃𝑒𝒸̌𝓃𝑒 𝓅𝑜𝓀𝑜𝒿, 𝓃𝑒𝒷𝑜 𝓅𝓁𝓃𝑒 𝒽𝓋𝒾𝑒𝓏𝒹. 𝒥𝑒 𝓉𝓊 𝒸̌𝒶𝓈 𝓋𝒾𝒶𝓃𝑜𝒸̌𝓃𝓎́, 𝓀𝑒𝒹̌ 𝓈𝓉𝓇𝑜𝓂𝒸̌𝑒𝓀 𝓈𝒶 𝓁𝒾𝑔𝑜𝒸𝑒, 𝓅𝓇𝒶𝒿𝑒𝓂𝑒 𝓋𝒶́𝓂 𝓏𝑜 𝓈𝓇𝒹𝒸𝒶 𝓅𝓇𝑒𝓀𝓇𝒶́𝓈𝓃𝑒 𝒱𝒾𝒶𝓃𝑜𝒸𝑒.

              𝐒̌𝐭̌𝐚𝐬𝐭𝐧𝐞́ 𝐚 𝐯𝐞𝐬𝐞𝐥𝐞́ 𝐕𝐢𝐚𝐧𝐨𝐜𝐞 𝐕𝐚́𝐦 𝐩𝐫𝐚𝐣𝐞 𝐤𝐨𝐥𝐞𝐤𝐭𝐢́𝐯 𝐙𝐒̌ 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐨𝐯𝐚 𝐮𝐥𝐢𝐜𝐚 𝟏𝟎𝟔𝟏 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐨𝐯 𝐧/𝐓.

          • 𝓛𝓲𝓼𝓽 𝓙𝓮𝔃̌𝓲𝓼̌𝓴𝓸𝓿𝓲
            • 𝓛𝓲𝓼𝓽 𝓙𝓮𝔃̌𝓲𝓼̌𝓴𝓸𝓿𝓲

            • ℳ𝒾𝓁𝓎́ 𝒥𝑒𝓏̌𝒾𝓈̌𝓀𝑜, 𝒸𝑒𝓁𝓎́ 𝓇𝑜𝓀 𝓈𝒶 𝓈𝓃𝒶𝓏̌𝒾́𝓂 𝓋𝓈̌𝑒𝓉𝓀𝓎́𝒸𝒽 𝓅𝑜𝓈𝓁𝓊́𝒸𝒽𝒶𝓉̌ 𝒶 𝓅𝑜𝓂𝒶́𝒽𝒶𝓉̌ 𝒾𝓂. 𝒱𝑒𝓁̌𝓂𝒾 𝒷𝓎 𝓂𝒶 𝓅𝑜𝓉𝑒𝓈̌𝒾𝓁𝑜 𝓀𝑒𝒷𝓎 𝓈𝑜𝓂 𝓈𝒾 𝓅𝑜𝒹 𝓈𝓉𝓇𝑜𝓂𝒸̌𝑒𝓀𝑜𝓂 𝓃𝒶𝓈̌𝒾𝑒𝓁/𝓃𝒶𝓈̌𝓁𝒶:

              A takto sa začal náš list pre Ježiška, ktorý sme si spolu s deťmi v 3 oddelení vytvorili a následne poštou zaslali. Spoločne sme sa zapojili do tohto krásneho projektu v spolupráci so SLOVENSKOU POŠTOU. Nakreslili sme list , zabalili a poslali. Ale to nie je všetko. Čakali sme, kým nám Ježiško odpíše a dá vedieť, či mu naša pošta dorazila.

              A on nám každému poslal obálku s prekvapením vo vnútri. Milý Ježiško, ďakujeme! Pošta nás veľmi potešila.

          • 𝓚𝓮𝓭̌ 𝓼𝓪 𝓵𝓪́𝓼𝓴𝓪 𝔃𝓪𝓫𝓪𝓵𝓲́
            • 𝓚𝓮𝓭̌ 𝓼𝓪 𝓵𝓪́𝓼𝓴𝓪 𝔃𝓪𝓫𝓪𝓵𝓲́

            • Tie najdôležitejšie veci v živote sa nedajú kúpiť, ale sú darom. Láska, priateľstvo, pochopenie, vzájomná úcta a prijatie by malo byť prirodzenou súčasťou nášho bytia. V dnešnej dobe máme niekedy pocit, akoby sme hovorili o niečom, čo je len v rozprávkach. Neustály zhon, práca, starosti, nám častokrát bránia myslieť na pekné a príjemné veci. „Nemám čas“, sa stáva našou každodennou výhovorkou. No času je vždy dosť a je len na nás, či ho vieme správne využiť a venovať ho človeku, ktorý bol pri nás, keď sme robili svoje prvé kroky, utrel slzu z líca, či povzbudzoval v životnom zápase. Dnes je to hrdinský čin. Takýchto malých a veľkých hrdinov je naša Bernoláčka plná. Myslieť na druhých, podeliť sa , či podať pomocnú ruku, je to, čo naši žiaci vedia. Aj tento rok s láskou a radosťou pripravili prekvapenie pre našich starkých v Zariadení pre seniorov vo Vranove nad Topľou. Pre tých, ktorých cenu poznáme a vážime si ich. Keď sa láska zabalí a daruje, znamená to, že svet bude krajší, lepší a dobro medzi ľuďmi nevymizne. Prajeme Vám, aby dobro, láska k Vám našlo cestu a usídlilo sa vo Vašich srdciach, rodinách, aby to najdôležitejšie vždy malo miesto medzi ľuďmi.

          • Vianočný stromček
            • Vianočný stromček

            • Bez vianočného stromčeka si Vianoce nevieme ani predstaviť.

              Aby stromček bol naozaj krásny, je potrebné ho vyzdobiť. V minulosti tomu tiež tak bolo. Ľudia si zdobili svoje stromčeky skromne, na stromčeku nechýbali jabĺčka, orechy, sviečky, či iné po domácky vyrobené ozdoby.

              V 6. oddelení ŠKD sme si vyrobili drevené ozdoby, ktorými sme vyzdobili naše netradičné stromčeky.

          • 𝐕𝐢𝐚𝐧𝐨𝐜̌𝐧𝐞́ 𝐩𝐨𝐭𝐚́𝐩𝐚𝐧𝐢𝐞
            • 𝐕𝐢𝐚𝐧𝐨𝐜̌𝐧𝐞́ 𝐩𝐨𝐭𝐚́𝐩𝐚𝐧𝐢𝐞

            • V stredu sa žiaci z 8. a 9. ročníka zúčastnili základného rýchlokurzu rekreačného potápania, ktorý pre školu zorganizoval pán Marcinčin, predseda Rady rodičov pri ZŠ Bernolákova Vranov v spolupráci so školou potápania Real Divers Club.

              Inštruktor potápania Bc. Marek Paňko najskôr v školskej knižnici oboznámil žiakov s potrebnými teoretickými poznatkami, ktoré sú nevyhnutné neskôr pri samotnom potápaní. Taktiež priblížil žiakom pomocou vlastných videí krásu rekreačného potápania a zodpovedal na množstvo otázok. Potom sa žiaci presunuli do priestorov bazéna a fyzicky si vo dvojiciach vyskúšali potápanie v základnom potápackom výstroji.

              Videá z potápania môžete vzhliadnuť na FB stránke: https://www.facebook.com/realdiversclub

              Ďakujeme za peknú a zaujímavú akciu!

              Real Divers Club

          • 𝓐𝓷𝓳𝓮𝓵𝓼𝓴𝔂́ 𝓹𝓸𝓬𝓱𝓸𝓭
            • 𝓐𝓷𝓳𝓮𝓵𝓼𝓴𝔂́ 𝓹𝓸𝓬𝓱𝓸𝓭

            • „Blíži sa vianočný čas, počuť už anjelov hlas... Nech sú sviatky o láske a pokoji, nech vždy pri vás stojí ten, kto vás má rád.“

              Už len pár dní nás delí od slávenia najkrajších sviatkov v roku. Sviatkov, kedy sa zrodila LÁSKA. Láska, ktorá všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží. Nikdy nezanikne. Dar lásky zostáva navždy. Ak by sme v srdci nemali Ježiša Krista, tak by sme vôbec nepochopili, o čom Vianoce sú.

              A tak z nádvoria našej základnej školy sa v stredu 20.12. o 15.30 hod. pohla za spevu kolied skupina žiakov a učiteľov. Usilovali sme sa vytvoriť sprievod anjelov a ohlásiť tak mestu i svetu radostnú zvesť o príchode Spasiteľa na svet. Radosť sme mestu priniesli nielen spevom, ale pre mnohých okoloidúcich aj sladkým medovníčkom. Dávať radosť, rozsvecovať zamračenú tvár mesta sme sa tento rok odhodlali prvýkrát. Videli sme úsmev na tvárach ľudí. Videli sme radosť v srdci. Naše ruky prinášali svetlo nielen do Betlehema na námestí, ale aj do sŕdc ľudí. Nádej, že dobrota a milota sa v človeku ešte dá objaviť nás sprevádzala. A my sme boli svedkami, ako náš pochod rozžiaroval srdcia ľudí.

              Svetielka k „Svetielku“ prišli, modlitbičky vzniesli, s duchovnými otcami radosť roznášali:

              „Dieťatko v Betleme, Ježiško maličký, za tebou ideme, čuj naše prosbičky. Daj nám zdravia, sily, do učenia chuti, srdce rodičovo nech nezarmúti. Zošli požehnania aj do nášho domu, by sme mohli pomôcť v biede hocikomu.“

              𝐏𝐨𝐳̌𝐞𝐡𝐧𝐚𝐧𝐞́ 𝐯𝐢𝐚𝐧𝐨𝐜̌𝐧𝐞́ 𝐬𝐯𝐢𝐚𝐭𝐤𝐲!

          • 𝙑𝙞𝙖𝙣𝙤𝙘̌𝙣𝙚́ 𝙠𝙧𝙚𝙖𝙩𝙞𝙫𝙞𝙩𝙮
            • 𝙑𝙞𝙖𝙣𝙤𝙘̌𝙣𝙚́ 𝙠𝙧𝙚𝙖𝙩𝙞𝙫𝙞𝙩𝙮

            • Tentoraz sme sa rozhodli, že Vianoce na našej škole nebudú len o darčekoch v krabičkách, ale aj o interaktívnej informatike v spojení s technikou.

              Naši šikovný žiaci použili malý programovateľný mikrokontrolér, ktorý naprogramovali na vytváranie interaktívnych svetelných efektov a zvukových skvostov v ich vianočných krabičkách. Každá krabička sa tak stala malým umeleckým dielkom technologického umenia.

              Naša škola je miestom, kde sa kreativita stretáva s technológiou, a vytvára sa priestor pre nové inovácie. Veríme, že tieto malé technologické zázraky môžu inšpirovať nielen našich žiakov, ale aj vás všetkých k vlastným nápadom a projektom!

          • 𝐅𝐀𝐊𝐄 𝐍𝐄𝐖𝐒
            • 𝐅𝐀𝐊𝐄 𝐍𝐄𝐖𝐒

            • Sociálne siete sú platformy umožňujúce komunikovať, zdieľať obsah a budovať virtuálne komunity. Sú pre nás všetkých prínosom informácií, potešením, ale i možnosťou dozvedieť sa niečo nové. No tieto siete majú aj svoju odvrátenú tvár a v dnešnom uponáhľanom svete sú i nebezpečnými. O tom, ako vznikajú dezinformácie a hoaxy, ktoré sa nás všetkých týkajú, prišli našim ôsmakom a deviatakom porozprávať redaktorky z médií, p. D. Semanová a L. Godová. Svoje skúsenosti s týmto problémom dnešnej doby podložili príkladmi z praxe a zapojili žiakov do dialógu. Veríme, že toto stretnutie pomohlo žiakom zorientovať sa a ovplyvnilo ich budúcu prácu s informáciami.

          • 𝘼𝙝𝙤𝙟 𝙨𝙫𝙚𝙩!
            • 𝘼𝙝𝙤𝙟 𝙨𝙫𝙚𝙩!

            • Spojiť sa s ostatnými deťmi z iných krajín nie je len tak jednoduché. Ale my sme sa o to pokúsili a pomohol nám k tomu projekt eTwinning. Spoznať deti, školy a krajiny ako sú Taliansko či Turecko je našou úlohou.

              Spoločne s deťmi v ŠKD sme sa do tohto projektu zapojili aj my. Poznáme už vlajky krajín, ich národnosť, jedlo, rôzne pamiatky ,prírodu a už sme sa zoznámili aj s deťmi škôl, ktoré sú spoločne s nami v tomto projekte zapojené. Našou ďalšou úlohou sú pozdravy znázorňujúce našu krajinu, ktoré si vytvoríme a následne poštou pošleme deťom do škôl Talianska a Turecka. Veríme, že sa im naše práce budú páčiť a tešíme sa kedy prídu práce aj k nám.

              Pozrite sa, čo sme vytvorili.

          • Návšteva Perinbaby
            • Návšteva Perinbaby

            • Perinbabka minulého týždňa usilovne sypala zhora bielu prikrývku, ktorá teší najmä deti. Šiestaci so svojimi triednymi aj navštívili pani Perinbabu, a to veľmi jednoducho. Vybrali sa do kina na filmové predstavenie Perinababa a dva svety, ktoré je voľným pokračovaním známej filmovej rozprávky od J.Jakubiska. Aj takto sa dá stráviť mikulášske popoludnie, aj takto sa spájajú triedne i ročníkové kolektívy.

          • 𝙕𝙖𝙗𝙖́𝙫𝙖𝙡𝙞 𝙨𝙢𝙚 𝙨𝙖 𝙠𝙤́𝙙𝙤𝙫𝙖𝙣𝙞́𝙢
            • 𝙕𝙖𝙗𝙖́𝙫𝙖𝙡𝙞 𝙨𝙢𝙚 𝙨𝙖 𝙠𝙤́𝙙𝙤𝙫𝙖𝙣𝙞́𝙢

            • Na hodinách informatiky sme otvorili dvere do sveta kódovania prostredníctvom iniciatívy nazvanej "Hodina kódu". Ide o medzinárodnú aktivitu so zameraním na informatiku a jej prepojenie so životom ľudí. Tohtoročnú oslavu kódovania podporilo viac ako 400 partnerov, 20 000 pedagógov a 58 000 dobrovoľníkov.

              Naši žiaci si prostredníctvom zábavných aktivít a videí vyskúšali rôzne možnosti kódovania. "Hodina kódu" nie je len o samotnom programovaní, ale aj o rozvíjaní logického myslenia a otváraní nových možností.

              Žiaci sa do vybranej aktivity pustili so zvedavosťou a nadšením, pretože vedia, že to nie je len povinnosť, ale príležitosť objaviť nový svet programovania. Vytvárali svoje prvé programy, riešili záhadné úlohy a navzájom si pomáhali pri tvorbe jedinečných projektov. Do práce sa ponorili tak, že si nevšimli ani zvonenie.

              "Hodina kódu" nie je len výučba programovania: je to investícia do budúcnosti našich žiakov, do budúcnosti inovácií a pokroku.

              Zábavné tutoriály, ktoré sú prístupné pre každého, bez ohľadu na predchádzajúce skúsenosti s programovaním sú ideálnou náhradou za hry, ktoré nerozvíjajú logiku a myslenie.

          • 𝓥𝓲𝓪𝓷𝓸𝓬̌𝓷𝓪́ 𝓼̌𝓴𝓸𝓵𝓪
            • 𝓥𝓲𝓪𝓷𝓸𝓬̌𝓷𝓪́ 𝓼̌𝓴𝓸𝓵𝓪

            • Vianoce patria k najkrajším sviatkom roka. Vianočná hudba, vôňa perníkov, zvuk zvončekov a rozžiarené očká detí, to všetko patrí k Vianociam. Naša škola je plná úsmevu, radosti, zábavy a miestom, kde sa snažíme navzájom si pomáhať a byť si nablízku. Presvedčili sa o tom tí, ktorí navštívili našu „Vianočnú školu“, ktorá daruje Vianoce. Detičky už vo dverách vítal svätý Mikuláš s pomocníkmi, ktorí sprevádzali malých zvedavcov po našej škole. Pozreli si naše triedy, robotickú učebňu, telocvičňu s maskotom, či rozprávkovú knižnicu. Vôňa škorice ich priviedla do kuchynky, kde už na nich čakali voňavé perníky, ktoré mohli nielen ochutnať ale aj ozdobiť. Vianočnou náladou bola preplnená celá škola. Ďakujeme všetkým za návštevu a tešíme sa na Vás o rok zas.

          • „Po stopách minulosti nášho mesta“
            • „Po stopách minulosti nášho mesta“

            • Žiaci 5.B a 5.C triedy zažili netradičné vyučovanie regionálnych dejín. Počas dejepisnej vychádzky pod názvom „Po stopách minulosti nášho mesta“ navštívili historické pamiatky, pamätníky a pamätné tabule v meste Vranov nad Topľou a získali zaujímavé informácie o historických udalostiach spätých s našim mestom. Oboznámili sa s virtuálnym historickým chodníkom. Na niekoľkých zastávkach tohto chodníka sa dozvedeli o histórii synagógy, o Východoslovenskom roľníckom povstaní, o Bazilike Minor, o prvom kostole na území nášho mesta – Kostole sv. Štefana, slnečných hodinách na kalvínskom kostole, či o samotnom kalvínskom kostole vybudovanom rodinou Bodorových. Zaujali ich QR kódy, ktoré si na jednotlivých zastávkach mohli naskenovať do svojich mobilných telefónov a tak získať ďalšie zaujímavé informácie.

          • 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐭𝐧𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐬 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚́𝐭𝐨𝐫𝐨𝐦
            • 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐭𝐧𝐮𝐭𝐢𝐞 𝐬 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚́𝐭𝐨𝐫𝐨𝐦

            • Žiaci 2.B sa vybrali na návštevu Mestskej knižnice vo Vranove nad Topľou. Okrem výmeny kníh, hier na nich čakalo prekvapenie v podobe stretnutia so známym ilustrátorom Radom Repickým. Deti mali možnosť vžiť sa do role ilustrátora. Ich témou boli Vianoce. Pán ilustrátor bol príjemný, jeho nápady, deti veľmi očarili a inšpirovali k vlastnej tvorbe. Dôkazom sú pekné výtvory detí, ktoré hovoria za všetko.

          • 𝕻𝖊𝖈̌𝖎𝖊𝖒𝖊 𝖘 𝖑𝖆́𝖘𝖐𝖔𝖚
            • 𝕻𝖊𝖈̌𝖎𝖊𝖒𝖊 𝖘 𝖑𝖆́𝖘𝖐𝖔𝖚

            • Blížia sa Vianoce a s našimi prváčikmi sme si chceli urobiť predvianočnú atmosféru. Upiekli sme vianočné perníčky, ktoré rozvoniali celú školu. Naši kreatívni žiaci si vykrojili z pripraveného cesta rôzne vianočné tvary, ako napríklad anjelika, stromček, hviezdičku a mnoho iných. Bolo to príjemné a zábavné popoludnie.