• Novinky

          • Anglický jazyk s lektorkou a učiteľkou M. Prakoso
            • Anglický jazyk s lektorkou a učiteľkou M. Prakoso

            • So 17 ročnými skúsenosťami s výučbou anglického jazyka vo Veľkej Británii prijala pozvanie pani učiteľka M. Prakoso, ktorá pripravila zaujímavé aktivity pre žiakov 6.ročníka. Žiaci si celú vyučovaciu hodinu precvičovali a upevňovali učivo rôznymi aktivitami zameranými nielen na písanie, ale aj na rozprávanie, počúvanie a tímovú spoluprácu. Hodina sa veľmi páčila nielen žiakom, ale aj pani učiteľke, nakoľko sa žiaci aktívne zapájali.

          • 𝙃𝙧𝙖𝙫𝙤 𝙨 𝙢𝙖𝙩𝙚𝙢𝙖𝙩𝙞𝙠𝙤𝙪
            • 𝙃𝙧𝙖𝙫𝙤 𝙨 𝙢𝙖𝙩𝙚𝙢𝙖𝙩𝙞𝙠𝙤𝙪

            • Dnes si deti 3 oddelenia vyskúšali rôzne úlohy pri ktorých museli poriadne potrápiť hlavičku. Keďže naši prváci sa tejto úlohy vôbec nebáli, tak sa pustili do práce. Úlohou boli rôzne priraďovačky, spájačky a doplňovačky. To nebolo všetko, za úlohu mali aj vyskladať cestičku podľa predlohy. Boli to rôzne úlohy plné zábavy a úsmevu na tvári.

              Pozrite sa ako sme si s úlohami poradili!

          • 𝐙𝐋𝐀𝐓𝐎 𝐏𝐑𝐄 𝐓𝐊 𝐃𝐘𝐍𝐎
            • 𝐙𝐋𝐀𝐓𝐎 𝐏𝐑𝐄 𝐓𝐊 𝐃𝐘𝐍𝐎

            • V dňoch 17.-18.11.2023 členovia nášho TK DYNO vycestovali na medzinárodnú súťaž do Levíc. Tanečníci z 12 štátov predviedli svoje tanečné majstrovstvo v tanečnom štýle DISCO a SLOW DANCE.

              Výkony tanečníkov hodnotila medzinárodná porota.

              Naši "Dyňáci" opäť potvrdili svoje kvality a aj napriek ochoreniam a zraneniam si domov priniesli krásne umiestnenia :

              1.miesto disco sólo I HVK - Filip Pyreň

              4.miesto disco duo SS DVK - Sofia Gajdošová & Juliana Poláková

              4.miesto disco sólo RS JVK - Olivia Győriová

              4.miesto disco sólo S DVK - Paula Dudová

              5.miesto disco sólo SS DVK - Sofia Gajdošová

              6.miesto disco sólo SS DVK - Mia Mária Janoková

              7.miesto disco sólo I DVK - Juliana Poláková

              7.miesto disco skupina SS DVK S.Mužiková, A.Varholová, B.Špičková, E.Exenbergerová, V.Ficeková, P.Dudová

              8.miesto slow dance SS JVK - Vanesa Fabianová

              9.miesto disco duo SS JVK - Timea Bičejová & Vanesa Fabianová

              9.miesto disco duo SS Mini kids - Romana Baková & Liana Kovaliková

              10.miesto slow dance SS DVK - Sofia Gajdošová

              Všetkým blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu Slovenska

          • 𝐔𝐂𝐇𝐀𝐋̌𝐀́𝐊 – 𝐏𝐚𝐬𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐯𝐚́𝐤𝐨𝐯
            • 𝐔𝐂𝐇𝐀𝐋̌𝐀́𝐊 – 𝐏𝐚𝐬𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐯𝐚́𝐤𝐨𝐯

            • 𝒮𝓁̌𝓊𝒷𝓊𝒿𝑒𝓂 𝒱𝒶́𝓂 𝓋 𝓉𝑒𝓃𝓉𝑜 𝒹𝑒𝓃̌,

              𝓏̌𝑒 𝓋𝓏̌𝒹𝓎 𝓋𝓏𝑜𝓇𝓃𝓎́ 𝓏̌𝒾𝒶𝓀 𝒷𝓊𝒹𝑒𝓂.

              𝒰́𝓁𝑜𝒽𝓎 𝓈𝒾 𝓈𝓅𝓁𝓃𝒾́𝓂 𝓇𝒶́𝒹,

              𝓋𝓈̌𝑒𝓉𝓀𝓎́𝓂 𝒷𝓊𝒹𝑒𝓂 𝓀𝒶𝓂𝒶𝓇𝒶́𝓉!

              Naši prváci sú oficiálnymi žiakmi ,,Veľkej školy“. V plnej paráde predviedli svoje získané zručnosti a vedomosti. Ukázali, že v nich drieme nielen chuť do učenia, ale aj tímovosť a spolupráca.

              Spoločne si zaspievali, zatancovali a zahrali v scénkach, ktoré nám vyčarili úsmev na tvári.

          • 𝐏𝐫𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐞𝐣 𝐨𝐛𝐚𝐥𝐨𝐯
            • 𝐏𝐫𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐞𝐣 𝐨𝐛𝐚𝐥𝐨𝐯

            • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu sa každý rok zameriava na špecifickú tému s cieľom predchádzať vzniku odpadu. Tohtoročnou témou sú obaly. Jedným zo spôsobov ako znížiť množstvo odpadov z obalov je používanie vlastných textilných vreciek na chlieb, zeleninu a tašiek na celý nákup. Zruční deviataci si takéto tašky vlastnoručne vyrobili zo starej sukne, či riflí. V porovnaní s igelitovými, či papierovými taškami ich určite budú môcť využívať oveľa dlhšie.

              Nákupnú tašku však nepoužijú v piatok 24.novembra, aby takto podporili Medzinárodný deň nenakupovania a prispeli k zníženiu produkcie odpadov z obalov. Predchádzať vzniku odpadu je totiž rozumnejšie ako riešiť jeho likvidáciu.

          • 𝓢𝓾𝓼̌𝓮𝓷𝓮́ 𝓳𝓪𝓫𝓵́𝓬̌𝓴𝓪
            • 𝓢𝓾𝓼̌𝓮𝓷𝓮́ 𝓳𝓪𝓫𝓵́𝓬̌𝓴𝓪

            • Sušenie ovocia je najzdravší a najstarší spôsob konzervovania ovocia. Žiaci v 11. oddelení ŠKD si vyskúšali, aké je vysušiť si vlastné ovocie. Tradičné sušené jabĺčka sme si najskôr dali vysušiť, celá trieda nám voňala sladkou ovocnou vôňou a neskôr sme si na nich aj pochutili.

              Musíme myslieť na svoje zdravie, preto si jabĺčka budeme sušiť častejšie a pripravíme si ich aj na sviatočný vianočný stôl.

          • Naši žiaci na šachových turnajoch
            • Naši žiaci na šachových turnajoch

            • 16. novembra sme sa vybrali do sveta 64 polí medzi čierne a biele figúrky. V CVČ vo Vranove n/T sa v doobedňajších hodinách konali Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu. V turnaji trinástich dievčat našu školu zastupovali Liliana Ličáková 8.C, Barbora Kočišová 4.C a Sofia Demčáková z 2.C. Spomedzi chlapcov nás reprezentovali Tomáš Pivovar a Alex Maxim Manduľák 8.C, Aleš Chytra 7.A, Alexander Grech 4.C a Tibor Chytra z 3.A. V poslednom 7. kole mali ešte Liliana, Alex Maxim a Aleš šance získať medailové umiestnenie, no nakoniec im záverečné partie sedemkolového turnaja nevyšli a Liliana (4 b.) obsadila medzi dievčatami 4. miesto. Zaujímavosťou však je, že do prvej desiatky spomedzi 36 chlapcov sa prebojovali až štyria členovia výpravy 4. miesto Aleš Chytra (5 b.), 5. miesto Tibor Chytra (5 b.), 7. miesto Alex Maxim Manduľák (5. b.), 9. miesto Alexander Grech (4,5 b.).

              Poobede sa časť žiakov zúčastnila 2. ročníka Školskej online ligy na portáli lichess.org. V prvom kole podujatia sa stretlo 21 škôl z celého Slovenska. Družstvo ZŠ Bernolákova Vranov n/T obsadilo 9. priečku, keď spoločnými silami získali žiaci spolu 54 bodov. Aleš Chytra 23 bodov, Tomáš Pivovar 14 bodov, Tibor Chytra 12 bodov a Liliana Ličáková 5 bodov. Aleš sa svojím výkonom prebojoval do prvej desiatky na 9. miesto spomedzi 77 účastníkov.

          • Reprezentanti v atletike na besede medzi piatakmi
            • Reprezentanti v atletike na besede medzi piatakmi

            • S piatakmi sa prišli podeliť so svojimi reprezentačnými zážitkami naši bývalí žiaci Adrián Baran a Monika Marjová. Zaujímavá beseda s atletickými majstrami Slovenska v ktorej sa žiaci dozvedeli veľa z tréningu, zákulisia veľkých medzinárodných súťaží, osobného života našich reprezentantov a ich ďalších športových plánov do budúcnosti. Po zodpovedaní množstva otázok si žiaci zasúťažili o športové suveníry.

          • 𝙐𝙢𝙚𝙣𝙞𝙚 𝙥𝙖𝙩𝙧𝙞́ 𝙙𝙤 𝙯̌𝙞𝙫𝙤𝙩𝙖 𝙢𝙡𝙖𝙙𝙮́𝙘𝙝
            • 𝙐𝙢𝙚𝙣𝙞𝙚 𝙥𝙖𝙩𝙧𝙞́ 𝙙𝙤 𝙯̌𝙞𝙫𝙤𝙩𝙖 𝙢𝙡𝙖𝙙𝙮́𝙘𝙝

            • Neopakovateľný zážitok si dnes naši žiaci druhého stupňa odnášali z vystúpenia PUĽS-u, Poddukelského umeleckého ľudového súboru vo vystúpení pod názvom „Kráčali pod nami“, ktoré nám sprostredkovalo MsDK vo Vranove nad Topľou. Hlavnou myšlienkou tohto hudobno-tanečného diela bolo baníctvo z oblasti dolného Spiša, kde baníctvo zohrávalo dôležitú úlohu. Tancom a spevom vyjadrili veľa emócií, radostných i smutných, z ich každodenného života. Tešíme sa na ďalšie kultúrne podujatie.

          • Medzinárodná projektová činnosť
            • Medzinárodná projektová činnosť

            • V tomto školskom roku sa do medzinárodnej projektovej činnosti eTwinning zapojili nielen učitelia so svojimi žiakmi, ale aj naše vychovávateľky v popoludňajšej výchovno-vzdelávacej činnosti.

              Zapojenie sa do projektov v rámci eTwinning prináša mnoho výhod. Okrem zlepšenia akademických výsledkov sa tiež posilňuje schopnosť tímovej spolupráce a komunikácie.

              Žiaci majú príležitosť spoznať rovnako nadšených rovesníkov zo zahraničia a získavať nové perspektívy na riešenie problémov.

              Získané vedomosti a zručnosti tak majú dlhodobejší charakter. Spájacím komunikačným jazykom je angličtina.

              Tešíme sa z aktívneho prístupu nielen žiakov, ale aj učiteľov a vychovávateľov. V tomto školskom roku sme zatiaľ začali 10 projektov. Priebežne dopĺňame aktivity do spoločnej elektronickej nástenky.

              https://padlet.com/.../etwinning-projekty-2023-2024...

          • 𝐔𝐍𝐈𝐂𝐄𝐅 - 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜, 𝐨𝐜𝐡𝐫𝐚𝐧𝐚, 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐨𝐫𝐚
            • 𝐔𝐍𝐈𝐂𝐄𝐅 - 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜, 𝐨𝐜𝐡𝐫𝐚𝐧𝐚, 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐨𝐫𝐚

            • Dieťa nie je len krehká bytosť, ktorú treba chrániť, ale predovšetkým je vyvíjajúca osobnosť, ktorá má právo na vzdelanie, výchovu, zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na miesto, kde sa na svete narodilo. 20. november je celosvetovým dňom detí, ktorým si pripomíname prijatie DEKLARÁCIE PRÁV DIEŤAŤA. Tento deň je pre nás príležitosťou uvedomiť si, že na mnohých miestach sveta, sú deti vystavené rôznym formám nespravodlivosti. Možnosť chodiť do školy je základným ľudským právom, no milióny detí stále čelia prekážkam v prístupe k vzdelaniu. My túto možnosť máme a preto sme v ŠKD video prezentáciou, kresbou, spoločnými pohybovými aktivitami podporili a oslávili tento deň. Obohatili sme poznanie o živote detí v núdzi a preto si ceníme miesto a spôsob života v našej vlasti.

          • 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝔂́ 𝓽𝔂́𝔃̌𝓭𝓮𝓷̌ 𝔃 𝓹𝓸𝓱𝓵̌𝓪𝓭𝓾 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪́𝓻𝓸𝓿
            • 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝔂́ 𝓽𝔂́𝔃̌𝓭𝓮𝓷̌ 𝔃 𝓹𝓸𝓱𝓵̌𝓪𝓭𝓾 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪́𝓻𝓸𝓿

            • Týždeň netradičného vzdelávania prebieha na našej škole už niekoľko rokov. Žiaci tak môžu netradičnou formou získať nové vedomosti, skúsenosti, zručnosti a zážitky z rôznych predmetov. Aj tento rok si vyučujúce slovenského jazyka a literatúry pripravili pre svojich žiakov zaujímavé aktivity, prednášky a exkurzie. Viaceré triedy navštívili Hornozemplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou, kde ich pani knihovníčky oboznámili s fungovaním knižnice, systémom usporiadania kníh a vysvetlili im, ako sa orientuje v knižničnom fonde a v katalógoch. Žiaci sa zoznámili aj s ponukou Informačného centra, kde sa dajú čítať časopisy, či využívať audio knihy. Naozaj zaujímavé bolo vidieť knihy, ktoré sú písané Braillovým písmom, či vypočuť si prednášku s názvom Heslá, slogany a piesne v čase Nežnej revolúcie. No netradičné boli aj vyučovacie hodiny, na ktorých si žiaci precvičili svoju neverbálnu komunikáciu v hre Hádaj, kto a čo som, taktiež si vyskúšali, aké je to byť slávnym spevákom na karaoke hodine, či sa vyjadrovali svojím telom prostredníctvom pantomímy. Šikovní a talentovaní siedmaci si dokonca pripravili pre svojich mladších spolužiakov z 2. ročníka divadelné predstavenie s názvom Popletené rozprávky. Hodiny slovenského jazyka teda vedia byť aj netradičné, zábavné a zaujímavé. Stačí sa len pozrieť...

          • „Ringo a Ringet“
            • „Ringo a Ringet“

            • Naše žiačky si počas tohto týždňa mali možnosť vyskúšať netradičné pohybové hry Ringo a Ringet. Ako nám už názov napovedá, ide o hry s krúžkom, ktoré sa podobajú trochu na prehadzovanú a trochu na hokej. Žiakov tieto netradičné hry veľmi bavili a určite si ich ešte niekedy zahráme.