• Novinky

          • Biblický maratón
            • Biblický maratón

            • Žiačky prvého ročníka Tamara Labanová a Tabita Harvilková spoločne s druhákom Oliverom Setteyom zakúsili súťažné zápolenie. V Biblickej súťaži, ktorá je predovšetkým o čítaní s porozumením a dejinných súvislostiach života biblických postáv najprv postúpili na krajské kolo. Z postupového kola, ktoré sa konalo 25.4.2023 v Gréckokatolíckom kňazskom seminári v Prešove si odniesli krásne 6.miesto zo šestnástich družstie

              👍 Nielen najmladší žiaci, ale aj žiaci 7.ročníka postúpili na krajské kolo Biblickej olympiády. Žiaci Liana Kukurucová, Sára Labanová a Tomáš Pivovar sa 26.4.2023 v Prešove museli podeliť o 4.miesto s konkurenčnou školou. Do ďalších súťaží im prajeme veľa úspechov. 👏 v. 👏

          • Spoznávali sme skutočnú Čínu
            • Spoznávali sme skutočnú Čínu

            • Vďaka šiestemu dielu projektu Svet okolo nás sme sa ocitli v rozľahlej, historickej a mystickej Číne. Prešli sme sa po Veľkom čínskom múre, pokochali sa pohľadom na jedinečné Pandy veľké a vydali sme sa na samotný západ krajiny, kde Čína už nie je Čínou.

              🐲 Čína je obrovská krajina veľkých kontrastov. Či sú to rozdiely medzi chudobným vidiekom a supermodernými metropolami ako sú Peking, Šanghaj alebo Hongkong. Krajina je tak isto rozmanitá zmesou národnostných menšín, jazykov a tiež vyznania. 

              📽 Zážitkové vzdelávanie nás teší a obohacuje o informácie, ktoré sa z učebníc nedozvieme a preto sa tešíme na program o Tanzánii, ktorý pre nás pripravujú na budúci školský rok. 👍

          • Zelený apríl
            • Zelený apríl

            •  

              🍀 V mesiaci apríl si každoročne pripomíname rôzne významné dni: Veľká noc, Deň Zeme alebo Deň narcisov. Nemôžeme zabudnúť ani na to, že apríl má niekoľko prívlastkov. Jedným z nich je „bláznivý“ a druhým je „zelený“. A prečo vlastne zelený?
              🌲 No predsa preto, že okrem iných významných dní si celý tento mesiac výnimočne pripomíname naše lesy. Pretože apríl je mesiac lesov. 
              🐸 S deťmi 9. oddelenia sme si pripomenuli a porozprávali sa o tom, prečo sú lesy dôležité, ako ich máme chrániť a pomáhať. Ukázali sme si krátke video, vytvorili práce z odpadového materiálu a na pamiatku sme venovali čas vytvoreniu plagátov s krátkymi odkazmi. Na záver sa deti zamenili na zvieratká a zahrali si krátke divadielko na lesný príbeh s názvom:  „Pod hríbom“. Chráňme si naše lesy! 👍

          • Školská liga v šachu
            • Školská liga v šachu

            • Tentokrát v 5. kole Školskej online ligy v šachu rozhodovali doslova sekundy. Ešte 50 sekúnd pred koncom jeden a pol hodinového podujatia sa družstvo ZŠ Bernolákova držalo na 3. mieste tabuľky. Za tú necelú minútu sa však konkurenčnému družstvu podarilo nahrať ešte nejaké body a prišiel pokles na aj tak stále krásne 4. miesto s trojbodovou stratou na vyššiu priečku. V tomto kole nás zastupovali a medzi 30 družstvami bojovali Liliana Ličáková, Alexander Kuzdas, Martin Boroš, Alex Fiľakovský, Alex Maxim Manduľák, Jozef Ujheľský (17 bodov), Lukáš Šafran (22 b.), Aleš Chytra (26 b.), Tibor Chytra (28 b.). Súčet bodov posledných štyroch spomenutých hráčov sa započítaval do celkového výsledku získaných 93 bodov za družstvo. V individuálnych výsledkoch to najvyššie dotiahli Tibor Chytra na 12. miesto a Aleš Chytra na 17. miesto medzi 101 účastníkmi. Dôležitá je však účasť každého hráča, lebo ak by sa jednému prestalo dariť, hneď ho nahrádza druhý spoluhráč.

              V sobotu si ešte niektorí z mladých šachistov zašli do Humenného na 3. kolo šachového turnaja Reinter Grand Prix v šachu mládeže. Pri účasti 32 hráčov si Barbora Kočišová z 3. C odniesla striebornú medailu v kategórii dievčat do 11 rokov a Tiborovi Chytrovi z 2. A pribudla tiež strieborná medaila v kategórii chlapcov do 8 rokov.

          • Malá školská olympiáda zo SJL
            • Malá školská olympiáda zo SJL

            • Už po štvrtý raz sme pripravili pre našich najlepších slovenčinárov v rámci všetkých tried 5. – 8.roč. tzv. Malú školskú olympiádu, kde si otestovali svoje vedomosti z gramatiky, lexikológie, morfológie i čitateľskej gramotnosti. V každom ročníku boli veľmi vyrovnaní „súperi“, ale ako to v súťažiach býva, víťaz je len jeden. Za jednotlivé ročníky sú to títo žiaci: 5.roč. – Viktória Baranová (V.A), 6.r. – Miriam Romanová (VI., 7.roč. – Liliana Kukurucová (VII., 8.r. – A.Sotáková (VIII.C). Blahoželáme!

          • McDonald’s Cup ⚽️
            • McDonald’s Cup ⚽️

            • Žiaci 3. ročníka sa 26.4. 2023 zúčastnili 24. ročníka minifutbalového turnaja McDonald’s Cup v PKO aréne pri ZŠ Lúčna. V konkurencii 12 tímov, ktoré boli rozdelené do 3 skupín po 4 tímy, sme vo svojej skupine ´A ´dosiahli pekné 2. miesto hneď za futbalovou triedou! V zápasoch druhých tímov o umiestnenie sme takisto obsadili 2. miesto a celkovo sympatické 5. miesto na turnaji! Žiakom 3. ročníka ďakujeme za predvedené výkony v konkurencii silných tímov, zostavených prevažne zo štvrtákov! Už teraz sa tešíme na ďalší ročník turnaja, kde veríme, že tieto skúsenosti pretavíme aj v medailu

          • 𝟐. 𝐤𝐨𝐥𝐨 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐜𝐤𝐞𝐣 𝐥𝐢𝐠𝐲
            • 𝟐. 𝐤𝐨𝐥𝐨 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐜𝐤𝐞𝐣 𝐥𝐢𝐠𝐲

            • Robotická liga je v plnom prúde. Aj v tomto kole naši žiaci z 5. a 6. ročníka (tím Bern964) mali za úlohu postaviť a naprogramovať netradičné zariadenia zo stavebníc EV3 Mindstorms. Tak ako v každom kole boli dve úlohy. Prvou úlohou bolo zostrojiť robota posýpača, ktorý sa bude vedieť pohybovať vpred a rozsýpať za sebou protišmykový posyp. V druhej úlohe mali súťažiaci zostrojiť a naprogramovať robota, ktorý bude názorne simulovať vývoj/rast nejakej rastliny. Aj keď sa naši žiaci úspešne zúčastnili celoslovenskej súťaže RoboCup Slovensko, tak stihli odovzdať obe zadania. No chybou pri odovzdávaní stratili v prvej úlohe prvenstvo o 0,05 bodov. Našťastie v úlohe dva si ho stále udržali. Naši súperi sa rozhodli odovzdávať len jednu úlohu. Ešte stále nič nie je stratené a chlapci usilovne pracujú na úlohách v ďalšom kole, ktoré Vám predstavíme neskôr.

          • 𝐕𝐲𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐳𝐛𝐞𝐫𝐮 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐞𝐫𝐚
            • 𝐕𝐲𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐳𝐛𝐞𝐫𝐮 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐞𝐫𝐚

            • Apríl je tradične časom, keď si pripomíname význam lesov vôkol nás. Zberom starého papiera aj my každoročne prispievame k tomu, aby lesy boli aj v budúcnosti neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny. Tohto roku sme vyzbierali 13 774 kg papiera.

              Hovorí sa, že 1000 kg papiera zachráni pred výrubom 17 stromov. Zberom papiera sa nám tak podarilo zachrániť 235 stromov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili zberu papiera a ukázali, že nám záleží na našich lesoch, prírode a budúcnosti.

              Medzi najúspešnejšie triedy v zbere patria :

              : 4.A - 2006 kg

              : 6.C - 1627 kg

              : 7.C - 1213 kg

              Najviac kilogramov papiera nazbierali títo žiaci:

              : Jozef Štefanov 4.A – 1100 kg

              : Lucas Cerula 8.C – 966 kg

              : Sofia Anna Sabolová 8.B – 670 kg

              ĎAKUJEM!

          • Vesmír a kozmonauti v ŠKD
            • Vesmír a kozmonauti v ŠKD

            • So žiakmi zo 7. oddelenia ŠKD sme si pripomenuli výročie prvého letu človeka do vesmíru a rozprávali sme sa o kozmonautoch, ktorí leteli na mesiac a o vesmírnych raketách.

              Prostredníctvom encyklopédii a názornej ukážky sa žiaci dozvedeli, ako vyzerá Slnečná sústava, ako vyzerajú jednotlivé planéty, prečo sa strieda deň s nocou a ročné obdobia. Najviac ich dojal príbeh Lajky - prvého psíka vo vesmíre.

              Z papiera sme si vyrobili vesmírne rakety a v osemsmerovke sme hľadali názvy planét a slová, ktoré s vesmírom súvisia.

              Pretože táto téma žiakov veľmi zaujala, venovali sme sa jej počas celého týždňa a tešíme sa, keď sa k nej znovu vrátim

          • 𝐕𝐈𝐀𝐂  𝐀𝐊𝐎  𝐍𝐈(𝐂)𝐊
            • 𝐕𝐈𝐀𝐂 𝐀𝐊𝐎 𝐍𝐈(𝐂)𝐊

            • Národná linka na pomoc deťom v ohrození je jednou z aktivít Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím. Jej účelom je deťom ohrozeným násilím poskytnúť krízovú intervenciu, poradenstvo a prevenciu online dištančnou formou. O tejto pomoci prišla porozprávať našim siedmakom PaedDr. J. Stašková. Vysvetlila im, že aj keď násilie má viaceré formy, napr. ponižovanie, vysmievanie, vyhrážanie sa násilím, týranie, šikanovanie, zosmiešňovanie na internete, vydieranie .... existuje stále nejaká pomoc. A ňou je linka pomoci VIAC AKO NI(C)K – linka pomoci pre mladých ľudí, ktorí sa ocitli vo vážnej situácii a hľadajú pomoc , s kým sa môžu porozprávať a poradiť.

          • BRONZ pre Tanečný klub Dyno
            • BRONZ pre Tanečný klub Dyno

            • Ďalšia pohárová súťaž je za nami. V Trenčíne sa konal Slovenský a Tanečný pohár SZTŠ IDO pod názvom "DANCE MOTION 2023". Zišlo sa tam 679 tanečníkov z celého Slovenska, medzi ktorými bola aj naša malá výprava : Simonka, Ninka, Alžbetka, Sandra a Vaneska. Domov sa vrátili nielen s novými zážitkami ale aj s krásnymi výsledkami :

              3.miesto DVK C DD duo-Molitoris N. & Mužiková S.

              8.miesto/z 53./ DVK D sólo-Varholová A.

              8.miesto DVK B DD sólo - Bížová S.

              10.miesto JVK B DD sólo - Fabianová V.

              22.miesto DVK D DD sólo - Mužiková S.

              38.miesto DVK D DD sólo - Molitoris N.

              Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu TK Dyno, ZŠ Bernolákova ulica a mesta Vranov nad Topĺo.

          • Deň Zeme bude každý deň, ak budeme šetriť, recyklovať a neplytvať
            • Deň Zeme bude každý deň, ak budeme šetriť, recyklovať a neplytvať

            • Veľká guľa – naša Zem,

              slávi dneska veľký deň.

              Čo jej však dám k tomu sviatku?

              Niečo pekné na pamiatku?

              Je to ľahké, už to viem,

              nejako jej pomôžem!

              Keďže Zem je stará dáma,

              patrí sa jej pomáhať,

              aby sme si ešte dlho

              mohli na nej nažívať.

              A preto sme sa aj my, žiaci našej školy rozhodli, že tento krásny deň oslávime upratovaním okolia našej školy. Veď tá naša Zem nám dáva toho tak veľa.... lúky, lesy, moria, rieky, skrátka krásnu prírodu. Je len na nás, aby sme sa jej za to všetko odvďačili, hoci len vyčistením okolia od odpadkov a ich triedením.

              A samozrejme sme nezabudli na ostatné aktivity. Všetky ďalšie námety ako pomôcť sme napísali do zelených listov a vytvorili tak košaté stromy pomoci Zemi. Ak budeme naozaj šetriť, recyklovať, neplytvať a chrániť prírodu, bude Deň Zeme každý deň.

          •  Naše žiačky na OK v Streetballe
            • Naše žiačky na OK v Streetballe

            • Dnes sa naše žiačky zo ZŠ Bernolákova predstavili na okresnom kole v streetballe 3x3. Dievčatá si počínali skvele. Skupinu vyhrali s prehľadom, kde porazili ZŠ Juh a ZŠ Lúčna. V semifinále porazili ZŠ sídlisko II, čo nám zaistilo postup do finále. Vo finále sme sa stretli opäť so ZŠ Lúčna, avšak tentokrát zohrali svoju úlohu únava a zranenie. Dievčatá bojovali do konca a zo stretnutia odniesli zaslúžené striebro .

              Dievčatám blahoželáme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

              Tamara Bičejová 9.C

              Jana Godová 9.C

              Andrea Valčová 9.A

              Natália Mikitová 8.C

          • Naša Zem
            • Naša Zem

            • Ani tento rok sme v Školskom klube detí nezabudli na Deň Zeme. Druháci svoje popoludnie využili veľmi prospešne a celý týždeň sa venovali tejto dôležitej téme. Ako prvé sme sa rozprávali o našej planéte, čo jej ubližuje a naopak čím jej vieme pomôcť. Druhý deň sme si už veselo vykročili na prechádzku blízkosti školy a pozbierali odpad, ktorý nebol na svojom mieste a na koniec sme ho správne roztriedili. Ďalšie dni sme tvorili z odpadových materiálov a pokračovali pri kreslení našej planéty.