• Novinky

          • Doplnili sme „flotilu“ našich LEGO EV3 stavebníc
            • Doplnili sme „flotilu“ našich LEGO EV3 stavebníc

            • V našej škole kladieme veľký dôraz, nielen na vyučovanie, ale aj na podporu žiakov počas záujmovej činnosti. Tento krát sme sa zamerali na podporu robotiky. Na krúžku naši žiaci spájajú logiku, zručnosti, bádanie a experimentovanie. Tvoria a programujú vlastné robotické modely a autonómne zariadenia, ktoré sa bežne využívajú vo firmách alebo domácnostiach.

              Našich žiakov sme podporili kúpou ďalších 5 sád Lego EV3 Mindstorms a 6 edukačných doplnkových sád Lego stavebníc. Náš celkový počet Lego kociek EV3 Mindstorms sa zvýšil z počtu 16 na 21 kompletov Lego stavebníc. To nám umožňuje pokryť záujem žiakov o robotiku, pripravovať sa kvalitne na ďalšie súťaže, ale hlavne zábavne tvoriť.

          • Čarovný svet Jozefa Cígera Hronského
            • Čarovný svet Jozefa Cígera Hronského

            • 23. februára 1896 sa narodil známy slovenský spisovateľ J. C. Hronský. A hoci rok 2023 nie je rokom okrúhleho výročia, v školskej knižnici sme si 22. februára 2023 tohto autora pripomenuli. Jeho príbehy totiž sprevádzali svetom fantázie nielen dnešné deti, ale aj ich rodičov či dokonca starých rodičov. Smelý Zajko, Smelý Zajko v Afrike, Budkáčik a Dubkáčik, Budatínsky Frgáčovci, Zakliaty meč ... To je iba malá kôpka z veľkej kopy jeho kníh, ktoré tu zanechal pre budúce generácie.

              Deti si vypočuli rozprávku z knihy Zlatý dážď, prezreli si prezentáciu o tomto autorovi a následne si zasúťažili. Skladali puzzle – obaly kníh autora. Víťazmi boli všetci. Odmenou im boli záložky.

              No a my dúfame, že aj touto cestou privedieme deti ku knihe a čítaniu.

          • ,,Pravá láska sa nikdy nerozdá. Čím viac dávaš tým viac ti zostava."
            • ,,Pravá láska sa nikdy nerozdá. Čím viac dávaš tým viac ti zostava."

            • Mesiac február sa niesol v znamení lásky, ale nie len takej. Nešlo len o lásku dvoch zaľúbených, ale aj o lásku k svojim blízkym. Či už ku kamarátom, rodičom alebo k našim starým rodičom. A práve táto láska je tak čistá, úprimná a vďačná. Hlavne k našim rodičom, ktorí sa o nás dennodenne starajú, podporujú, učia sa s nami a zároveň nám aj pomáhajú. No my sa im oplatíme láskou a úsmevom na tvári, ktorí im vyčarujeme.

              Spoločne s deťmi 9 oddelenia sme vyrobili na znak lásky a vďaky k rodičom a svojim blízkym srdcia s krátkym odkazom, ktoré sme im následne darovali. ĽÚBIME VÁS !

          • Po stopách slovenčiny ... ✍️
            • Po stopách slovenčiny ... ✍️

            • Všetko sa vyvíja, mení, zdokonaľuje. Inak to nebolo ani s naším jazykom, ktorý má svoje korene v praslovanskom jazyku – praslovančine, ktorá tvorila základ , východisko všetkých slovanských jazykov a existovala dve až tri tisícročia. Po stopách slovenčiny od jej prvopočiatkov až po súčasnú dobu previedli našich šiestakov žiačky 9.A triedy. Poukázali na jej vývin, na jej podoby, zmeny, ktorými prešla , ale taktiež upozornili na tie významné osobnosti, ktoré sa o to pričinili. Spestrili to celé ukážkami prednesov v staroslovienčine, bernolákovčine, štúrovčine. Celkom nakoniec odzneli krásne verše P.O.Hviezdoslava.

          • Chrípkové prázdniny ‼️
            • Chrípkové prázdniny ‼️

            • Vedenie Základnej školy, Bernolákova ulica 1061 vo Vranove nad Topľou oznamuje, že v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005-R z 31.10.2005 a odporúčania RÚVZ vo Vranove n/T prerušuje vyučovanie a vyhlasuje chrípkové prázdniny z dôvodu vysokého nárastu počtu chorých žiakov I. aj II. stupňa.

              𝐕𝐲𝐮𝐜̌𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞 𝐬𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐫𝐮𝐬̌𝐮𝐣𝐞 𝐯 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢́𝐧𝐞 𝐨𝐝 𝟐𝟕.𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟑 𝐝𝐨 𝟑.𝟑.𝟐𝟎𝟐𝟑.

              Obnovenie vyučovacieho procesu bude v pondelok po jarných prázdninách 13.3.2023.

          • Beseda s historikom
            • Beseda s historikom

            • Našu školu dnes navštívil historik a publicista František Neupauer z Ústavu pamäti národa. Je zakladateľom OZ Nenápadní hrdinovia, ktoré stojí za viacerými projektami. Prišiel, aby našim deviatakom priblížil príbehy z čias totalitného komunistického režimu. Rozprával o osudoch ľudí, ktorí v tej dobe išli proti prúdu a zaplatili za to vysokú daň. Ich odvaha, vytrvalosť, utrpenie a statočnosť nám vydobyli vytúženú slobodu. Keďže sme boli do tohto projektu úspešne zapojení, aj dnes povzbudil našich žiakov k tomu, aby sa inšpirovali konaním týchto ľudí a uvedomili si, čo naozaj znamená sloboda za cenu nevýslovného utrpenia. Sme presvedčení, že táto zaujímavá beseda motivovala našich žiakov k tomu, aby vo svojom okolí objavovali ľudí, ktorí nám svojimi postojmi prinavrátili slobodu.

          • Jazyková poradňa
            • Jazyková poradňa

            • Na Deň materinského jazyka si žiaci 8.ročníka pripravili pre našich štvrtákov hodinku jazykovej poradne, kde sa dozvedeli o funkciách jazyka, o rôznych významoch a podobách jazyka. Vyskúšali si aj vyjadrovanie bez jazyka, teda tzv. neverbálnu komunikáciu mimikou a gestikuláciou. Následne na stanovištiach plnili zaujímavé vedomostné úlohy, ale aj trénovali šikovnosť svojich jazýčkov na jazykolamoch. Overili si aj to, ktoré hlásky bez pomoci jazyka nevyslovíme správne. Zabavili sa, no tiež spoznali krásu našej slovenčiny – nášho materinského jazyka.

          • Striebro vo všetkých kategóriách!
            • Striebro vo všetkých kategóriách!

            • Konfucius povedal: „Múdrym som sa nenarodil. To iba usilovným štúdiom minulosti som začal rozumieť prítomnosti.“ Dlhoročnou tradíciou na našej škole je zapájanie sa žiakov do vedomostných súťaží. Pripraviť sa dejepisnú olympiádu je veľmi náročné, pretože okrem učiva svojho ročníka, musia súťažiaci poznať aj dejiny svojho regiónu a prečítať odbornú historickú literatúru na tému, ktorú vyberie celoslovenská komisia. Tento rok to bol Vývoj techniky a technológie od staroveku dodnes. Žiaci, ktorí sa na školskom kole umiestnili na prvých dvoch miestach si zmerali svoje sily s nadšencami histórie v okresnom kole, ktoré sa konalo 8.februára.

              A opäť dokázali, že patria medzi najlepších. Pre školu vybojovali striebro v každej kategórii aj krásne bronzové miesto. Všetkým srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov v krajskom kole.

              kategória C:

              Simona Monoková - 2. miesto (pripravovala p. Jakubeková)

              Tomáš Capcara – 5. miesto (pripravovala p. Jakubeková)

              kategória D:

              Lívia Peštová - 2. miesto (pripravovala p.Rohaľová)

              Ema Pľutová - 4. miesto (pripravovala p.Rohaľová)

              kategória E:

              Tomáš Pivovar – 2. miesto (pripravovala p. Rohaľová)

              Filip Kuruc – 5. miesto (pripravovala p.Rohaľová)

              kategória F:

              Jakub Hrin – 2. miesto (pripravovala p.Rohaľová)

              Miriam Romanová – 3. miesto (pripravovala p. Rohaľová)

          • Fašiangové šišky
            • Fašiangové šišky

            • Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia. K veselej fašiangovej zábave tradične patria chutné šišky, fánky či kreple s domácim lekvárom. Lahodné, sýte, do zlatista vyprážané. Presne také napiekli žiaci, ktorí navštevujú environmentálny krúžok, v školskej kuchynke. Počas pečenia vládla v kuchynke veselá nálada a po ochutnaní prvých šišiek aj pocit spokojnosti. Naozaj sa vydarili. Žiaci si ich určite upečú aj inokedy počas roka a aj takouto formou spoločne prispejeme k zachovaniu kultúry a tradícií našich predkov.

          • Školské kolo biologickej olympiády
            • Školské kolo biologickej olympiády

            • Rozmanitosť prírodných prvkov je obrovská. Len na našom území sa odhaduje prítomnosť viac ako 40 000 druhov živočíchov. Trocha podrobnejšie spoznať tento rozmanitý svet živočíchov a rastlín v našom najbližšom okolí, na území Slovenska, umožňuje Biologická olympiáda – kategória E.

              Na to, aby mohol človek spoznávať prírodu, musí jej jednotlivé súčasti vedieť odlíšiť a pomenovať. Preto je aj značná časť tejto súťaže zameraná na správnu identifikáciu a pomenovanie prírodnín. Požadované údaje si žiaci musia naštudovať z odporúčanej populárno-vedeckej literatúry a z metodických listov.

              V piatok 17.2.2023 sa školského kola zúčastnili traja žiaci v odbore botanika Stella Geci-Borová, Dominika Galliková a Peter Šimko. V odbore zoológia súťažili Monika Garlatyová, Júlia Babjačková a Lucia Zeleňáková z 8.B. Veríme, že po vyhodnotení budú úspešní a postúpia do okresného kola.

          • Deň remesiel
            • Deň remesiel

            • Dňa 17.02.2023 sme prijali pozvanie navštíviť SOŠD , kde sa uskutočnil 9. ročník tohto zaujímavého podujatia. Zúčastnili sa ho remeselníci z rôznych kútov Slovenska a odprezentovali svoje zručnosti. Ponúkli tak našim ôsmakov pohľad na prácu s drevom, kovom, kameňom či drôtom. Pre žiakov to bola inšpirácia a pripomenutie si niekdajších dôležitých prác a zaujímavých remesiel, ktoré poukazujú na hodnotné tradície našich starých mám a otcov.

          • Lopta spadla cez rozbité okno
            • Lopta spadla cez rozbité okno

            • Žiaci siedmeho ročníka sa 16.2.2023 v MsDK vo Vranove nad Topľou zúčastnili na podujatí, ktoré organizovalo Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou.

              V podaní študentov 3. ročníka konzervatória, hudobno-dramatického oddelenia na Timonovej 2 v Košiciach pod vedením MgA. Marice Harčaríkovej si vypočuli koláž z poviedok renomovaných domácich i svetových autorov (D. Majling, I. Órkény, V. Pankovčín, S. Alexejevič, ... ). Umelecké slovo bolo podčiarknuté hudobným sprievodom. Vystúpenie v žiakoch i pedagógoch zanechalo príjemné pocity.

              Ďakujeme Hornozemplínskemu stredisku a študentom konzervatória a ich pedagogičke MgA. Harčaríkovej, že nám umožnilo aj touto cestou vstrebať aspoň kúsok umenia.

          • Máme za sebou hokejový víkend
            • Máme za sebou hokejový víkend

            • Naši žiaci 8. a 9. ročníka hrajúci za HC Bulls Vranov majú za sebou náročný hokejový víkend. Domáca STD Aréna a HC Bulls Vranov hostili 3. kolo Karpatskej mládežníckej hokejovej ligy kategórii U16.

              Celkovo sme mali možnosť vidieť až 21 zaujímavých hokejových zápasov medzi účastníkmi ligy z Poľska, Litvy, Rumunska, Lotyšska, Ukrajiny a domáceho klubu.

              Blahoželáme našim žiakom k skvelým hokejovým výkonom a reprezentácii našej školy, klubu i mesta Vranov n/T.

          • ÚSPECHY Tanečného klubu DYNO
            • ÚSPECHY Tanečného klubu DYNO

            • V Športovej hale v Leviciach uskutočnil prvý slovenský a tanečný pohár SZTŠ IDO v roku 2023 pod názvom "Unlimited Dance Cup Vol.1". Tanečníci z celého Slovenska predviedli svoje tanečné umenie pred odbornou porotou v tanečných disciplínach : DISCO,DISCO SLOW,ALL IN BLACK.

              Napriek tomu, že mnohí reprezentanti TK Dyno - členovia CVČ pri ZŠ Bernolákova, súťažili v novej vekovej a výkonnostnej triede, dokonca po prvý krát v novej tanečnej disciplíne "DISCO SLOW", ktorá sa na Slovensku tancuje iba 2. rok, nesklamali, v silnej konkurencii zabojovali a domov si priniesli tieto krásne umiestnenia:

              1.miesto DVK B SLOW sólo - Poláková J.

              2.miesto DVK B DD skupina - Bížová S.,Gajdošová S.,Jakubková, H.,Janoková M.M.,Magerová Z., Novická N.,Poláková J.

              2.miesto DVK C DD duo-Jakubková, H.&Janoková M.M.

              3.miesto DVK B DD sólo-Gajdošová S.

              3.miesto DVK C DD sólo-Janoková M.M.

              4.miesto DVK A DD duo - Gajdošová S.& Poláková J.

              5.miesto DVK A DD sólo- Poláková J.

              6.miesto DVK C DD sólo - Magerová Z.

              8.miesto DVK C DD sólo-Jakubková H.

              9.miesto JVK B SLOW sólo -Fabianová V.

              10.miesto DVK B DD sólo - Bížová S.

              11.miesto DVK C DD duo-Molitoris N. & Mužiková S.

              Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • Šach je gymnastikou mozgu
            • Šach je gymnastikou mozgu

            • To, že to našim žiakom myslí, dokázali vo štvrtok vo večerných hodinách, keď sa zúčastnili 1. kola Školskej online ligy organizovanej Slovenským šachovým zväzom.

              Družstvo v zložení Liliana Ličáková, Tibor Chytra, Lukáš Šafran, Samuel Gajdoš, Jozef Ujheľský, Martin Boroš a Aleš Chytra obsadilo krásne 3. miesto v konkurencii 36 tímov z celého Slovenska.

              Ťahúňom družstva sa stal paradoxne jeho najmenší člen Tibor Chytra, keď v prvej polhodine turnaja nahral 21 bodov a držal sa na 1. pozícii v rámci individuálnych výsledkov, nakoniec sa mu podarilo udržať v prvej desiatke a skončil na ôsmom mieste medzi 110 hráčmi. Ostatní členovia družstva postupne pridávali body a spoločne v istých momentoch figurovalo družstvo ZŠ Bernolákova na 1. alebo 2. mieste v celkovom poradí. V závere bol viditeľný nápor súperov a naši šachisti síce klesli na 3. miesto, no pri tak silnej konkurencii ide o krásne umiestnenie. Do spoločného výsledku družstva sa zarátaval výsledok najlepších štyroch členov, čo pre našich znamenalo 85 bodov, Tibor Chytra získal 34 bodov, Aleš Chytra 23 bodov, Lukáš Šafran 19 bodov a Jozef Ujheľský 9 bodov. Aj keď sa Liliane a Martinovi nepodarilo prispieť do tohto súčtu, svojimi bodmi vytvárali istenie pre ostatných.

              Súťažiacim gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšiu účasť v sérii deviatich turnajov, ktoré sa budú hrať v dvojtýždňových intervaloch.

          • 𝐓𝐲́𝐳̌𝐝𝐞𝐧̌ 𝐩𝐫𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥̌𝐬𝐭𝐯𝐚
            • 𝐓𝐲́𝐳̌𝐝𝐞𝐧̌ 𝐩𝐫𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥̌𝐬𝐭𝐯𝐚

            • ,𝒩𝒾𝒸̌ 𝓃𝒾𝑒 𝒿𝑒 𝓋 𝓏̌𝒾𝓋𝑜𝓉𝑒 𝓉𝒶𝓀𝑒́ 𝓅𝑜𝓉𝓇𝑒𝒷𝓃𝑒́ 𝒶𝓀𝑜 𝓅𝓇𝒾𝒶𝓉𝑒𝓁̌𝓈𝓉𝓋𝑜.“ - Aristoteles

              V tejto múdrej myšlienke sa niesol ,,Medzinárodný týždeň priateľstva“, ktorý si každoročne pripomíname v našom školskom klube práve vo februári. V našich deťoch slovo priateľstvo evokuje mnoho ďalších krásnych slov ako slová láska, úsmev, pomoc, šťastie čí dôvera. Tento týždeň sme v ŠKD oslávili viacerými zážitkovými hrami, prezentáciami, diskusiami a tematickými výtvarnými prácami, ktoré boli zamerané na rozvíjanie priateľských vzťahov a hodnôt dôležitých pre priateľstvo. Nech sa páči, nahliadnite a posúďte sami.

          • Šaliansky Maťko na kraji
            • Šaliansky Maťko na kraji

            • V stredu – 15.2.2023 sa uskutočnilo v Prešove krajské kolo recitačnej súťaže v prednese povestí , Šaliansky Maťko. Krásnym umeleckým slovom našou ľubozvučnou slovenčinou vyrozprávali víťazi okresných kôl príbehy o zakliatej Verone, o omladnutých starkých, dievke s červenými vlasmi , či bosorkách a Vavrovi . Preniesli nás do sveta fantázie i histórie. Náš okres i školu v III. kategórii reprezentoval žiak VI.A triedy, Peter Štec. Dôveryhodne stvárnil slovenského básnika Janka Kráľa, ktorého uväznili v Šahách za jeho národné zmýšľanie a buričstvo. Za svoj prednes získal čestné uznanie. Blahoželáme a ďakujeme.