• Novinky

          • 8. kolo Školskej online ligy v šachu
            • 8. kolo Školskej online ligy v šachu

            • V Školskej online lige v šachu sa blíži záver deväťkolovej série turnajov. Vo 8. kole sa podarilo zúčastniť všetkým doterajším členom šachového družstva ZŠ Bernolákova Vranov a spoločným úsilím sa udržať v prvej desiatke, konkrétne na 7. mieste, medzi 27 družstvami.

              K celkovému zisku 57 bodov na prvých štyroch bodovaných pozíciách prispeli hráči nasledovne: Aleš Chytra 17 bodov, Tibor Chytra 16 b., Lukáš Šafran 14 b., Alex Maxim Manduľak 10 b. V meraní šachových síl sa ďalej zúčastnili Liliana Ličáková, Jozef Ujheský, Martin Boroš, Alex Fiľakovský, Alexander Kuzdas.

              Následne v sobotu 27. 5. vrcholil 5. kolom 10. ročník šachového turnaja Reinter GPX Humenné. Po dohraní posledných partií a sčítaní bodov prišlo vyhodnotenie. V ňom si zaslúžene prevzal bronzovú medailu v kategórii chlapcov do 14 rokov Aleš Chytra a v kategórii chlapcov do 8 rokov pozdvihol striebornú trofej Tibor Chytra.

              8. júna čaká mladých šachistov 9. kolo Školskej online ligy s teoretickou nádejou na 3. miesto v celkovom hodnotení a s praktickou šancou umiestnenia v prvej pätici zo 47 škôl, ktoré sa doteraz zúčastnili.

          • Plavecký výcvik šiestakov
            • Plavecký výcvik šiestakov

            • Nie je to žiadne tajomstvo, že plávanie patrí medzi najzdravšie športy. Jeho benefity sú naozaj nespočetné. Priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém, respiračný systém aj oporno-pohybový aparát. Preto nás teší, že sa nám po trojročnej nútenej prestávke podarilo zorganizovať plavecký výcvik aj pre našich šiestakov, ktorí nemali doteraz možnosť sa tohto výcviku zúčastniť. Práve v týchto dňoch navštevujú priestory plaveckej učebne, kde získajú základné plavecké zručnosti jednotlivých plaveckých spôsobov: kraul, znak a prsia. Samozrejme nesmú chýbať ani hry vo vode, pomocou ktorých odbúravajú strach z vodného prostredia. Žiakom sa výcvik veľmi páči a každým dňom sa zlepšujú a posúvajú svoje hranice.

          • Čítajme si 2023
            • Čítajme si 2023

            • V týždni od 22.5. do 26.5.2023 sa uskutočnil 14. ročník detského čitateľského maratónu Čítajme si 2023, ktorého hlavným celoslovenským organizátorom je Linka detskej istoty. Záštitu na týmto podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.

              📙 Aktivita prebieha v spolupráci so školami a školskými knižnicami po celom Slovensku. Jej cieľom je podporiť čítanie, záujem o knihy a tým sa aj podieľať na rozvoji osobnosti detí a mládeže. Do čítania sa zapojili aj 626 žiakov našej školy od 1. ročníka až po deviatakov.
              👩🏻‍🏫 Touto cestou by sme sa chceli poďakovať vyučujúcim prvého stupňa a vedúcim PK za pomoc pri realizácii tohto podujatia. 👍

          • Slávik Slovenska
            • Slávik Slovenska

            • Postupová súťaž v speve ľudových piesní Slávik Slovenska má krásnu a bohatú históriu. Tá sa začala písať už v roku 1990. Tento rok sa uskutočnil jej už v poradí 31. ročník. Dňa 17. mája sa v CVČ „zleteli mladí slávici“ z celého nášho okresu. 33 talentov zo 17 škôl zaspievalo po 2 ľudové piesne – zo spevníčka a podľa vlastného výberu, pričom jedna z nich bola spievaná a capella a druhá s hudobným sprievodom.

              Naša škola mala zastúpenie v každej kategórii:

              1. – 3. ročník : Simona Mužiková

              4. – 6. ročník : Viktória Štefanovová

              7. – 9. ročník : Liana Kukurucová

              Viktória Štefanovová sa umiestnila v konkurencii 16. spevákov na 2. mieste. Blahoželáme!

          • Zostrojili sme robotickú hru a sme na 3. mieste
            • Zostrojili sme robotickú hru a sme na 3. mieste

            •  V 3. kole Robotickej ligy Slovensko prišlo až 30 riešení zadaných úloh. Tentoraz bolo úlohou zostrojiť ľubovoľnú hru, ktorá sa bude dať hrať a vytvárať kompletné zázemie pre hráčov. Naši žiaci sa s touto úlohou popasovali a vrátilo ich to na bodované miesto v Robotickej lige Slovensko. Vytvorili veľmi zaujímavú hru, ktorá precvičuje nielen postreh, ale aj presnosť a trpezlivosť. Zostrojili vlastné zariadenie na vystreľovanie pingpongových loptičiek na vlastné terče. Terče okrem toho hlásia presnosť zásahu nielen zvukom, ale aj vlajočkou. Na celé zariadenie použili až 4 Lego programovacie kocky, ktoré riadili nielen vystreľovacie zariadenia, ale hlásili aj počet presných zásahov, na záver víťaza a to všetko bolo doplnené hudbou. Chalani sa pri hre veľmi príjemne zabavili. 👍

          • Záverečná bodka Erasmus+
            • Záverečná bodka Erasmus+

            • Dnešný posledný deň mobility Erasmus+ na Základná škola Bernolákova ulica 1061, Vranov nad Topľou začal prezentáciou žiakov z aktivity pod názvom “Historický chodník mestom Vranov nad Topľou “. 

              🌳 Po prezentácii sme si spoločne prezreli plavecký výcvik našich žiakov v plaveckej učebni v areáli školy, ktorý sa účastníkom veľmi páčil. Nasledoval Kahoot kvíz k aktivitám z tretieho a štvrtého dňa, ktorý úspešne zvládli a pred školou sme zasadili stromy priateľstva, kde si môžu prostredníctvom QR kódu načítať webové stránky partnerských škôl. Na školskom dvore sme si ešte aj vytvorili skratku nášho projektu (S.O.S. School of success) prostredníctvom techniky Land Art. 

              Svojou návštevou nás poctil aj primátor mesta Vranov nad Topľou 📜 Ing. Ján Ragan spolu s vedúcou školstva a hovorkyňou mesta, ktorý odovzdal účastníkom darčekové predmety mesta a ďakovný list vedeniu základnej školy za prínos, rozvoj a prezentáciu mesta v oblasti školstva vďaka projektovej činnosti Erasmus+ a eTwinning na medzinárodnej úrovni. Po vyhodnotení aktivít si účastníci prevzali osvedčenia o absolvovaní skupinovej mobility a nasledovala rozlúčka všetkých partnerov. 

              🫂 Vďaka projektu Erasmus + sme získali priateľov, nové vedomosti a množstvo zážitkov. 👍

          • 𝐌𝐚𝐣𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤𝐲 𝐨𝐤𝐫𝐞𝐬𝐮 𝐯 𝐚𝐭𝐥𝐞𝐭𝐢𝐤𝐞
            • 𝐌𝐚𝐣𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤𝐲 𝐨𝐤𝐫𝐞𝐬𝐮 𝐯 𝐚𝐭𝐥𝐞𝐭𝐢𝐤𝐞

            • Vo štvrtok 25. mája zorganizovalo CVČ vo Vranove n/T majstrovstvá vranovského okresu žiačok ZŠ v atletike. Je to novoupravená súťaž, keďže družstvo tvorí už len šesť členov a v disciplíne boduje len jeden z družstva. Družstvá súťažili v disciplínach: beh na 60m, skok do diaľky, hod raketkou Nerf Vortex, v behu na 800m, skoku do výšky, vrhu 3kg guľou a štafete 4x60m. Konečné poradie tvorí súčet bodov podľa výkonov pretekárov v jednotlivých disciplínach. Na okresnom kole súťažilo tento rok sedem družstiev.

              Víťazkou v dvoch disciplínach sa stala naša ôsmačka Natália Mikitová, keď nenašla premožiteľku v skoku do diaľky a v skoku do výšky. V behu na 800m zvíťazila Eva Kašubjaková a Viktória Varichajová sa umiestnila v behu na 60m na druhom mieste. Taktiež naša štafeta v zložení Varichajová, Krištová, Kašubjaková a Mikitová skončila druhá. Svojimi výkonmi vo vrhu guľou a hode raketkou prispeli bodmi do celkového hodnotenia Táňa Spustová a Sára Adiová. Po poslednej disciplíne, ktorou bola štafeta a po celkovom sčítaní bodov sa naše dievčatá stali majsterkami okresu pre šk.r. 2022/23 v atletike pred domácim družstvom zo ZŠ Sídl. II a tretia skončila ZŠ Lúčna. Do krajského kola, ktoré sa bude konať 30. mája v Prešove tak držíme našim dievčatám prsty.

          • Piataci v úlohe pisárov
            • Piataci v úlohe pisárov

            • Dovoľ mi, aby som to prežil a ja to budem cítiť a chápať.“

              J.A Komenský

              Zážitkové vyučovanie je jednou z najobľúbenejších foriem učenia sa. Žiaci netradičným spôsobom nadobúdajú nové vedomosti a zručnosti. Na hodine dejepisu piataci zablúdili do minulosti a trieda sa zmenila na pisársku dielňu. Povolanie pisárov v minulosti bolo veľmi náročné a vysoko hodnotené. Rozhodli sa, že to vyskúšajú a posúdia. Modelovali hlinené doštičky, na ktoré písali klinovým písmom. Vyskúšali si aj písanie brkom. Prvým slovanským písmom - hlaholikou písali svoje mená i celé vety. Trpezlivo študovali každé písmenko a ich rukopisy boli veľmi pekné a úhľadné. A či sa im vydarili, posúďte sami...

          • 4. deň Erasmus+ Po stopách dejín
            • 4. deň Erasmus+ Po stopách dejín

            • Účastníci projektu dnes navštívili druhé najväčšie mesto Slovenska, Košice. V anglickom jazyku si vypočuli fascinujúce rozprávanie o dejinách mesta, v ktorom opäť mohli nájsť prepojenie našej krajiny s Poľskom a Tureckom. Stopy dejín boli prítomné na každej historickej budove či už na erboch, pamätných tabuliach alebo starobylých zvonoch. 

              ⛪️ Vrcholom prehliadky bola návšteva Dómu sv. Alžbety a priľahlých stavieb Kaplnky sv. Michala a Urbanovej veže, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou.

              🥧 V pozadí projektu naše šikovne učiteľky piekli a zdobili v škole tradičné perníkové srdiečka pre partnerov, ako milú spomienku na naše Slovensko. 😉

          • Hlinená krása našimi očami
            • Hlinená krása našimi očami

            • Dňa 23.5.2023 sa žiaci 3.-8. ročníka zúčastnili súťaže Hlinená krása našimi očami, ktorá sa organizovala v Centre voľného času a súťažilo sa v troch kategóriách. Tohtoročnou témou bola „Hudba je môj život“. Hudba tvorí neodlučiteľnú súčasť našich životov s ktorou sa môžeme kdekoľvek stretnúť v rôznych formách či situáciách. Žiaci sa tejto témy zmocnili veľmi dobre a práca s hlinou im išla od ruky. Každý si túto tému poňal rôzne. Niekto modeloval hudobné nástroje, speváčky/spevákov, predmety spojené s hudbou a podobne. Všetci zúčastnení od poroty dostali diplom za účasť v každej kategórii. Z 1. kategórie sa podarilo umiestniť na 1. mieste žiačke zo 4.D triedy Lenke Anne Šimkovej. Srdečne gratulujeme a ostatným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy. Veríme, že sa tejto súťaže zúčastnia aj o rok. 👏

          • Slávici z lavice
            • Slávici z lavice

            • Po úspešnom umiestnení v okresnom kole súťaže Slávici z lavice naša žiačka Natália Fedorová reprezentovala okres Vranov nad Topľou v krajskom kole tejto súťaže – dňa 23.5. v Kine Scala v Prešove. Talentovaných spevákov, ktorí súťažili v 3 kategóriách hodnotila odborná porota, ktorej predsedal známy slovenský spevák, klávesista, skladateľ, člen prešovskej skupiny Komajota Martin Husovský. V silnej konkurencii si Natália vyspievala 2. miesto. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov !

          • Z rozprávky do rozprávky
            • Z rozprávky do rozprávky

            • Ľudová slovesnosť má významné miesto v pamäti každého národa. Je nositeľkou bohatého dedičstva, ktoré nám v podobe príbehov zanechali naši predkovia, a to tak, že si ju navzájom odovzdávali ústnym podaním z generácie na generáciu.

              Žiaci druhého ročníka absolvovali poučné a zábavné podujatie v Hornozemplínskej knižnici, kde získali vedomosti o vzniku, tradovaní a zbieraní slovenských rozprávok. Aj keď ich skutočný vek nepoznáme, i v dnešných časoch nám majú čo povedať.

          • Modrý gombík 2023
            • Modrý gombík 2023

            • Milióny detí na svete, vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Prichádzajú o svoje domovy, blízkych, nemôžu chodiť do školy a bezstarostne sa hrať so svojimi kamarátmi, nemajú prístup k čistej vode, výživnej strave či liekom. Detská duša je veľmi krehká a rany na nej sa často nezahoja celý život. Práve preto vznikla celosvetová organizácia Unicef, ktorá sa už desaťročia zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom na celom svete. Organizácia Unicef na Slovensku podporuje tieto aktivity zbierkou Modrý gombík, ktorej 17. ročník prebehol na školách a v uliciach uplynulý týždeň. Aj naša základná škola sa zapojila do tejto zbierky, pretože nikomu z nás nie je osud trpiacich a hlavne detí ľahostajný. Vďaka našim žiakom a učiteľom sa podarilo vyzbierať krásnu sumu 213 eur, ktorá bude použitá pre tých, ktorí to najviac potrebujú. Všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili ďakujeme za to, že pomáhajú robiť svet detí krajším... 👍

          • Týždeň s hmyzom
            • Týždeň s hmyzom

            • Minulotýždňové počasie nám nedovolilo chodiť na čerstvý vzduch, ale my sme nelenili. Čas v ŠKD sme venovali tvoreniu. A keďže aj hmyz je pre nás zaujímavý, vieme o ňom veľa informácii, tak sme si vytvárali z papiera milé pohyblivé húseničky, motýle a lienky.

              Keďže bol 20.mája svetový deň včiel, tak sme si zopakovali, prečo sú pre nás včely dôležité a jednu včeličku sme si zhotovili. Hneď, ako vyšlo slniečko sme sa ponáhľali na školský dvor a potešil nás pohľad na rozkvitnutý ker plný pracovitých včeličiek.