• Novinky

          • Didaktické hry v prírode
            • Didaktické hry v prírode

            • Po posledných dňoch strávených v školských laviciach sa žiaci 1. stupňa zúčastnili didaktických hier v prírode. Začali sa vyhlásením cvičného poplachu a následnou evakuáciou z budovy školy. Žiaci sa venovali riešeniu rôznych mimoriadnych situácií, poskytnutí prvej pomoci, dopravnej výchove či ochrane prírody. V prírode plnili rôzne úlohy, ktoré nadobudli v teoretickej príprave. Po skončení sa všetci šťastne vrátili do školy a ukončili didaktické hry.

          • Výlet na Brekov a Kapušiansky hrad
            • Výlet na Brekov a Kapušiansky hrad

            • Konečne je tu dlhoočakávaný koniec školského roka a s ním spojené školské výlety. Naši siedmaci si vymenili školské tašky za športové vaky a školské lavice za turistické chodníky. Do vakov si pribalili dobrú náladu, úsmev na tvári a hor sa do prírody. Jedna časť sa vydala po potulkách hradu Brekov, druhá sa popasovala s trasou na Kapušiansky hrad. Cieľom bol spoločne strávený čas, posedenie pri dobrom jedle, pobyt na čerstvom vzduchu a utužovanie kolektívov. ​​​​​​​

          • Netradičná hodina hudobnej výchovy
            • Netradičná hodina hudobnej výchovy

            • Blíži sa koniec školského roka a s ním spojené opakovanie, bilancovanie, hodnotenie ... . Je čas ukázať, čo sme sa naučili.

              Posledná hodina hudobnej výchovy v tomto školskom roku bola v 5.A triede tak trošku netradičná. Postarali sa o ňu talentovaní žiaci triedy, ktorí majú hudbu radi a vo svojom voľnom čase sa ňou zaoberajú – hrajú na hudobných nástrojoch , spievajú, tancujú, dokonca hudbu aj komponujú. Počas hodiny sa ich vystriedalo niekoľko. Počuli sme klávesy, akordeón, gitaru, husle. Odzneli rôzne skladbičky známych skladateľov, moderné i ľudové piesne. Na záver sme si spoločne zaspievali, zarytmizovali i zatancovali. Žiakom sa táto forma vyučovania veľmi páčila. Všetkým ďakujeme za pekný koncert a želáme veľa úspechov v hudobnej kariére

          • Olympijský deň na ZŠ Bernolákova
            • Olympijský deň na ZŠ Bernolákova

            • „Olympijský deň je oveľa viac než len športové podujatie. Je oslavou olympizmu, životnej filozofie, ktorá vyvážene spája telesnú zdatnosť, vôľu a ducha, zlučuje šport s kultúrou, inteligenciou a výchovou.“

              Tento rok sa na našej škole konal prvý ročník Olympijského dňa, na ktorom si všetky triedy druhého stupňa zmerali sily v duchu fair play. V rámci troch pilierov hýb sa, uč sa, objavuj, mohli žiaci súťažiť v športových disciplínach, ktoré preverili ich kondíciu a koordináciu, vo vedomostnej súťaži a dokonca aj vo výtvarnej súťaži.

              V kategórii mladších žiakov sa na 3. mieste umiestnila trieda 5.C , strieborné miesto obsadila trieda 6.C a zlato si vybojovala trieda 6.A . V kategórii starších žiakov bronz získala trieda 8.B , striebro si odniesla trieda 7.C a na prvom zlatom mieste sa umiestnila trieda 8.C .

              Víťazom srdečne blahoželáme, všetkým, ktorí sa tohto dňa zúčastnili, ďakujeme a veríme, že si to opäť zopakujeme o rok.

          • EXKURZIA OSVIENČIM - KRAKOV - VIELIČKA
            • EXKURZIA OSVIENČIM - KRAKOV - VIELIČKA

            • Poznávacia exkurzia, ktorej sme sa zúčastnili, bola pre nás, deviatakov nezabudnuteľným a silným zážitkom. Čakal nás naozaj pestrý program. Prvý deň sme navštívili Osvienčim. Návšteva koncentračného tábora bola pre nás silným zážitkom. Miesto, ktoré preslávila jeho krutá história, každoročne navštevuje obrovský počet turistov z celého sveta. My sme tu prišli spoznať minulosť na „vlastné oči“. Prechádzali sme po miestach, na ktorých zomierali tisícky ľudí. Rozprávanie sprievodcov o živote väzňov a osudoch celých rodín umocnili osobné predmety väzňov a dobové fotografie. Toto miesto je najväčším a najstrašnejším dôkazom absurdnej nacistickej politiky a nacistického cynizmu, kde ľudia prežívali v neľudských podmienkach a nechcene našli svoju smrť. Bola to naša minulosť, je súčasťou našej prítomnosti, ale nesmieme dopustiť, aby to bola naša budúcnosť. Ďalšie dni sme obdivovali krásy Krakova. Na Waweli, posvätnom mieste Poliakov, sme si s audiosprievodcom prezreli gotickú katedrálu, ktorá je najväčším kostolom v Poľsku. V jeho najstaršej časti sú pochovaní poľskí králi, politici i umelci. Vystúpili sme na najvyššiu vežu k starobylému zvonu Žigmunda, odkiaľ sme obdivovali Krakov v jeho plnej kráse. Prešli sme sa nádvoriami kráľovského zámku a zastavili sa pri Dračej jaskyni. Popri Visle sme sa vrátili na hlavné námestie (Rynek glowny), kde sme si užívali atmosféru uličiek historického centra. Obdivovali sme jeho dominanty – tržnicu (Sukiennice), Mariánsky kostol a mnoho ďalších pamiatok. Exkurziu sme ukončili návštevou soľnej bane vo Vieličke. Patrí k najhodnotnejším pamiatkam materiálnej kultúry sveta. Soľ sa tu ťažila nepretržite od stredoveku. Obdivovali sme nádherné sochy z kamennej soli, soľnú kaplnku a dýchali zdravý slaný vzduch. Domov sme odchádzali plní nezabudnuteľných zážitkov a vďační za skvelé dni prežité so spolužiakmi a našimi učiteľkami.

              Ďakujeme vedeniu školy , že nám umožnilo navštíviť a spoznať jedno z najkrajších miest strednej Európy.

          • Druháci na školskom výlete
            • Druháci na školskom výlete

            • Blíži sa koniec školského roka a mnohí školáci už netrpezlivo očakávajú deň školského výletu. Aj naši druháci sa dočkali a vybrali sa na výlet do Vihorlatského múzea v Humennom. Zúčastnili sa prehliadky historickej časti kaštieľa, v ktorom sa dozvedeli zaujímavé informácie o živote bohatých aj chudobnejších ľudí, navštívili skanzen, v ktorom sa na chvíľu preniesli do minulosti posedením si v 700-ročnom kostolíku. Na záver nechýbali nákupy suvenírov a sladká odmena v podobe chutnej zmrzliny.

          • Očová, Očová...
            • Očová, Očová...

            • Očová, Očová, veď si rozvlečená,

              veru ťa neprejdem ani do večera.

              Úryvok známej ľudovej piesne Očová, Očová.

              Pod týmto názvom sa niesol aj výchovný koncert pre žiakov našej školy v pondelok 20. júna. Žiaci začali týždeň netradične – spevom, hudbou, tancom. Pričinil sa o to náš hosť – vynikajúci hudobník, multiinštrumentalista, zberateľ ľudových piesní – pán Anton Budinský z Detvy, ktorý predviedol žiakom originálne ukážky hry na archaické hudobné nástroje: fujaru, píšťalu, handrársku píšťalu, gajdy, drumbľu, citaru, heligónku a ďalšie.

              Dozvedeli sa zaujímavosti o výrobe týchto nástrojov, spôsobe hry, rytmizovali, spievali. V dobrej nálade sa rozišli do svojich tried.

          • Výlet do Bardejovských Kúpeľov
            • Výlet do Bardejovských Kúpeľov

            • Dňa 17. júna sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili na školskom výlete. Cieľom tohto výletu bolo zážitkovou formou priblížiť život, prácu, architektúru a kultúru našich predkov a to návštevou Múzea ľudovej architektúry – Skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Drevené kostolíky, domy, stodoly a iné hospodárske a remeselnícke predmety a budovy sprostredkovali deťom predstavu o tom, ako ťažko sa žilo a pracovalo v tých časoch. Po prehliadke skanzenu si zakúpili suveníry. Neskôr sme sa presunuli do centrálnej parkovej časti kúpeľov, kde vyviera osem prameňov minerálnych vôd. Bardejovské Kúpele patria medzi najstaršie a najkrajšie na Slovensku. V minulosti boli najvyhľadávanejším miestom v Uhorsku. Navštevovali ich významné osobnosti, ako bola cisárovná Alžbeta Bavorská /Sisi.

          • Návšteva školy detí z MŠ
            • Návšteva školy detí z MŠ

            • Tento týždeň sme v našej škole privítali predškolákov z Materskej školy 1. mája. Naši prváci sa na deti veľmi tešili, hlavne na to, aby im ukázali, čo všetko sa počas roka naučili. Spolu s pani učiteľkami si poprezerali priestory školy, telocvičňu, školskú knižnicu ako aj niektoré triedy. Na hodine SJL sa predškoláci smelo zapájali do rôznych aktivít. Veríme, že sa im v našej škole páčilo a v septembri sa budú do školy tešiť.

          • Slávik Slovenska
            • Slávik Slovenska

            • História najväčšej speváckej súťaže detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska sa začala písať roku 1990. Vtedajší šéfredaktor obľúbeného detského časopisu Zornička Peter Štilicha a významný slovenský operný spevák Peter Dvorský, ktorý je dodnes garantom súťaže, vyhlásili prvý ročník speváckej súťaže - vtedy pod názvom Zorničkin slávik. Po 5. ročníku sa spevácka súťaž premenovala na Slávik Slovenska a pre pretrvávajúci záujem o spev ľudových piesní sa rozdelila na tri kategórie.

              Odvtedy sa každoročne súťaže zúčastňuje množstvo detí vo veku 7-15 rokov. Po prestávke spôsobenej nepriaznivou epidemiologickou situáciou sa tohto roku uskutočnil jubilejný 30. ročník. Prebehli školské, okresné i krajské kolá.

              Krajské kolo tejto súťaže sa uskutočnilo začiatkom júna v PKO Čierny orol v Prešove. Našu školu, ale aj okres Vranov nad Topľou reprezentovala žiačka 5. ročníka Viktória Štefanovová, ktorá v silnej konkurencii presvedčila odbornú porotu a vo svojej 2. kategórii obsadila 2. miesto. Srdečne blahoželáme!

          • Vstúpte s nami do rozprávky ...
            • Vstúpte s nami do rozprávky ...

            • Ani sme sa nenazdali a je tu koniec školského roka a s ním spojený čas výletov a exkurzií. Žiaci 5. ročníka spolu so svojimi triednymi učiteľmi navštívili Starú Ľubovňu. Cieľom bol hrad a skanzen.

              Pri prehliadke hradu sme vstúpili do rozprávky: deti sa vžili do roly stredovekého detektíva, ktorý pomáha poľskému kráľovi hľadať korunovačné klenoty. V skanzene pomohli mladému chlapcovi vybrať si svoje životné povolanie. Počas prehliadky riešili čiastkové úlohy a po ich vyriešení ich čakal malý darček. Po tomto dobrodružstve plnom zábavy a prekvapení ich čakal chutný spoločný obed na salaši.

          • Sabolová s titulom majsterky Slovenska a limitom na EYOF
            • Sabolová s titulom majsterky Slovenska a limitom na EYOF

            • Cez víkend 11. a 12.06. sa konal v Banskej Bystrici dorastenecký šampionát v atletike, ktorého sa zúčastnila aj naša deviatačka Viktória Sabolová. Majstrovstvá sa uskutočnili v režime generálky na atletické súťaže, ktoré bude hostiť Banská Bystrica počas Európskeho mládežníckeho festivalu EYOF koncom júla za prítomnosti pozorovateľov z EA a s plným rozhodcovským zborom, ako aj dodržiavaním všetkých časov, nástupov na disciplíny ako aj generálkou technického a organizačného zabezpečenia.

              V nedeľu nastúpila popoludní Viktória na svoju „hlavnú“ disciplínu ktorou je beh na 2000m prekážok. V tohtoročných slovenských tabuľkách ešte nenašla na tejto trati premožiteľku a tak sa od nej očakával opäť kvalitný čas. Od prvých metrov nenechala nič na náhodu a ujala sa diktovať tempo desaťčlenného štartového poľa. Na začiatku druhého kilometra si súperky trošku „otestovala“ ako sú na tom zo silami a v poslednom kole už len stupňovaným finišom potvrdila že titul dorasteneckej majsterky jej patrí zaslúžene. Finišovala v čase 7:35,8, čo bolo zlepšenie osobného maxima o 4 a pol sekundy. Pred druhou pretekárkou mala v cieli náskok viac ako sedem sekúnd. Splnila limit na EYOF a do Bystrice sa 29.06. vráti a možno ten čas ešte o nejaké sekundy vylepší. Keďže je Viktória vekom ešte staršia žiačka, čaká ju v septembri žiacky šampionát, kde bude obhajovať titul na 1500m prekážok. Držíme jej prsty a prajeme mnoho úspechov v jej športovej kariére!