• Novinky

          • Výsledky školského kola Geografickej olympiády
            • Výsledky školského kola Geografickej olympiády

            • Dňa 23.novembra 2022 si 25 mladých geografov zmeralo sily v školskom kole 51.ročníka Geografickej olympiády. Súťaž prebehla online formou prostredníctvom platformy Edupage. Súťažiaci si svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti preverili v teste s úlohami za 100 bodov. Časový limit na vypracovanie testu bol 90 minút. Cieľom Geografickej olympiády je rozvíjať záujem žiakov o geografiu ako nosného predmetu poznávania krajiny a prírody. A že záujem zo strany žiakov je naozaj veľký, svedčí aj celkový počet zúčastnených súťažiacich, z ktorých až 92 % boli úspešní riešitelia.

              Na okresnom kole, ktoré sa uskutoční 31. marca 2023 nás budú reprezentovať prví traja úspešní riešitelia v týchto kategóriách:

              Kategória G - 1. Filip Kochan 5.A

              Kategória F - 1. Miriam Romanová 6.B

              2. Kristián Zubaj 6.C

              3. Tomáš Popernik 6.C

              Kategória E - 1. Tamara Homoľová 9.C

              2. Roman Machek 9.B

              3.Filip Zubaj 8.D

              Držíme prsty!

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • V pondelok , 28. novembra 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Vybraní žiaci 5. až 9. ročníka si tak mohli preveriť svoje vedomosti a jazykové zručnosti v rámci písomnej aj ústnej časti olympiády. V tomto školskom roku sa do súťaže u nás na škole zapojilo neuveriteľných 38 žiakov.

              Súťažiaci predviedli vynikajúci výkon v písomnej časti a tí bodovo najúspešnejší nám porozprávali zaujímavé a pútavé príbehy inšpirované obrázkami.

              Víťazmi vo svojich kategóriách sa napokon stali :

              kategória 1A

              1.miesto - Zora Borošová ( 7.A )

              2.miesto – Miriam Romanová ( 6.B )

              3.miesto – Tibor Znamenáček ( 7.A )

              kategória 1B

              1.miesto - Monika Garlathyová ( 8.B )

              2.miesto – Simona Monoková ( 9.B )

              3.miesto – Roman Machek ( 9.B ) a Šimon Šimko ( 9.C )

              Našu školu budú Zora a Monika reprezentovať na okresnom kole , ktoré sa uskutoční dňa 19. 1. 2023.

              Všetkým žiakom ďakujeme a víťazom srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole súťaže !!!

          • Veľkí malým
            • Veľkí malým

            • Siedmaci a ôsmaci navštevujúci environmentálny krúžok si vyhrnuli rukávy a pripravili pre prvákov zo školského klubu ekoplastelínu. Uvarili ju z jednoduchých surovín, pridali potravinársku farbu a arómu a domáca play dough bola na svete.

              Jahodová červená, citrónová žltá, levanduľová fialová a mnohé iné potešili klubkáčov v 1.D triede. Tí sa s radosťou pustili do voňavého tvorenia. Ich šikovné rúčky vymodelovali z plastelíny kvietky, panáčikov, snehuliakov i vianočné stromčeky. Už teraz sa veľkí aj malí tešia na ďalšiu spoluprácu.

          • November sa niesol v znamení TOLERANCIE
            • November sa niesol v znamení TOLERANCIE

            • Byť tolerantným je občas veľmi ťažké, že? Na našich hodinách sme sa so žiakmi o tejto téme rozprávali, žiaci vyjadrovali svoje názory a potom kreatívne znázornili to, čo ich oslovilo, ovplyvnilo ich zmýšľanie a možno zanechalo i pozitívne stopy. Naučili sa, že tolerancia je rešpektovanie a ocenenie bohatej rozmanitosti kultúr nášho sveta, našich foriem prejavu . Zistili, že aj keď s niekým nesúhlasíme, rešpektujeme jeho právo myslieť a veriť tomu, čo si myslí, že je správne, aj keď sme presvedčení, že sa mýli. Žiaci pochopili, že musia prevziať zodpovednosť za svoje pocity, že majú rozvíjať svoju zvedavosť a že pestovanie rešpektu voči druhej osobe má byť zakotvené v každom z nás.

          • Šikovné ruky, šikovné ručičky
            • Šikovné ruky, šikovné ručičky

            • V 7.oddelení ŠKD máme veľmi šikovné deti, ktoré počas jesenných sychravých dní tvorili rôzne zaujímavé veci. Vyrobili sme senzomotorický chodník, po ktorom radi chodia a stimulujú nôžky.

              Na školskom dvore stretávame veveričky, ktoré sa naháňajú okolo stromov, tak sme si ich zhotovili z roliek a prírodného materiálu z okolia školy.

              A bavilo nás aj skladanie písmen a znakov z vatových tyčiniek a rôzne iné aktivity. Fantázii sa medze nekladú, preto sa tešíme na zimné tvorenie

          • Vitaj, Advent
            • Vitaj, Advent

            • Rok za rokom plynie ako voda. Striedajú sa dni smútku s dňami preplnenými radosťou, úspech s neúspechom, úsmev so slzami. Všetko, čo život prináša, človek potrebuje. Potrebuje sa zastaviť, popremýšľať, oddýchnuť si, urobiť radosť sebe, či druhým. Prišiel čas, ktorý nám to všetko umožňuje. Advent - obdobie pokoja, rozjímania, dobročinnosti a upokojenia. Obdobie, v ktorom na adventný veniec položíme štyri sviečky, ktoré sú symbolom najdôležitejších vlastností človeka - MIER, VIERA, LÁSKA a NÁDEJ. S prvou sviečkou, ktorú sme symbolicky zapálili na našom adventom venci na ZŠ Bernolákova, prajeme všetkým ľuďom mier. Na duši i vo svete, medzi deťmi i dospelými, susedmi i známymi, bratmi a sestrami. Nech zhon v tomto období nahradí vzájomná blízkosť pri pečení chutných medovníkov, písaní vianočných pohľadníc, či učení sa krásnych vianočný kolied a piesní. Pretože tie najkrajšie a najdrahšie darčeky sa nedajú kúpiť v obchode, ani objednať v eshope. Tie vychádzajú z ľudských sŕdc. Prajeme Vám pokojné adventné obdobie.

          • TK DYNO OPÄŤ NESKLAMAL
            • TK DYNO OPÄŤ NESKLAMAL

            • Dňa 19.11.2022 sa naše žiačky z Tanečného klubu DYNO zúčastnili MEDZINÁRODNEJ tanečnej súťaže "INTERNATIONAL UNLIMITED DANCE CUP" v Leviciach, ktorej sa zúčastnili tanečníci z 9 krajín.

              Naši "Dyňaci" opäť nesklamali, obstáli v silnej konkurencii excelentných tanečníkov a dôstojne reprezentovali SLOVENSKÚ REPUBLIKU. Teší nás, že sme mohli konfrontovať svoju tanečnú úroveň s ostatnými klubmi a tým výkonnostne rásť.

              NAŠE VÝSLEDKY :

              1.miesto DD sólo DVK Super Star :

              Poláková Juliana

              2.miesto DDsóloJVK2 International:

              Pyreň Filip

              4.miesto DD sólo Mini Star :

              Varholová Alžbeta

              6.miesto DD sólo Mini Star :

              Mužiková Simona

              6.miesto DDduoJVK2 International:

              Bičejová Tamara & Pyreň Filip

              8.miesto DDduo DVJ International :

              Gajdošová Sofia & Poláková Juliana

              10.miesto DD sólo JVK 2 Super Star :

              Bičejová Tamara

              11.miesto DD sólo DVK Star :

              Ficeková Viktória

              13.miesto DD sólo DVK Super Star :

              Gajdošová Sofia

              Okrem krásnych umiestnení sme bohatší o nové skúsenosti a inšpirácie ale hlavne sme získali veľa motivácie do novej tanečnej sezóny 2023. Všetkým našim reprezentantom srdečne blahoželáme a ĎAKUJEME za vzornú reprezentáciu .

          • Cez projekty do vesmíru
            • Cez projekty do vesmíru

            • Hviezdna obloha púta na seba pozornosť od nepamäti. Ľudia sa vždy túžili zoznámiť s vesmírom. A deti sa čoraz viac zaujímajú o náročnejšie témy.

              A tak sa naši štvrtáci na hodinách prírodovedy už nejaký čas venovali vesmíru a jeho tajomstvám. Dozvedeli sa o slnečnej sústave a o tom, čo všetko môže skrývať – planéty, hviezdy, súhvezdia, meteority...To, čo ich zaujalo, krásne výtvarne aj stvárnili. Využitím rôznych výtvarných techník, materiálov a vlastných predstáv vytvorili 3D projekty a tieto ukázali mnohým žiakom nové možnosti poznania. Dali si naozaj záležať.

              Keďže práce to boli veľmi vydarené , zdobia vestibul našej školy a chceme sa s nimi podeliť aj prostredníctvom fotografií. Veď, posúďte, aké sú ich výtvory skutočne nádherné.

          • Vyhodnotenie „Komiksiády“
            • Vyhodnotenie „Komiksiády“

            • Dňa 22. novembra 2022 sa v priestoroch Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie jubilejného 10. ročníka regionálnej súťaže o najlepšiu a najoriginálnejšiu komiksovú prácu s názvom Komiksiáda alebo komiksom k čítaniu. Súťažné komiksové práce hodnotil už tradične spisovateľ a jazykovedec doc. PhDr. Peter Karpinský, PhD. ktorý je odborníkom v danej oblasti. Po krátkom a zaujímavom odbornom komiksovom seminári zhodnotil úroveň súťažných prác a odmenil výhercov, medzi ktorými boli aj žiačky našej školy:

              1. kategória (9 - 12 rokov):

              Klára Jakubčinová 5. B – čestné uznanie

              Liana Kukurucová 7. B – čestné uznanie

              2. kategória (13 – 18 rokov):

              Lívia Peštová 8. B – čestné uznanie

              Martina Nováková 8. C – čestné uznanie

              Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im mnoho ďalších úspechov!

          • Recitačná štafeta
            • Recitačná štafeta

            • Žiaci celého piateho a šiesteho ročníka si pripomenuli na hodinách SJL výročie našich známych spisovateliek E.Čepčekovej (100.r. narodenia) a Ľ. Podjavorinskej (150 r. narodenia), ktoré písali hlavne pre detského čitateľa. Okrem toho, že si porozprávali o ich tvorbe, sa naučili prednášať ich básne naspamäť a žiak po žiakovi a potom trieda po triede recitovali a odovzdávali si pomyselnú štafetu v podobe známych kníh týchto autoriek. Prednášalo spolu 139 žiakov a odznel celý veršovaný príbeh vrabčiaka Čima a 54 samostatných básní z knihy Meduškine srdiečka.

          • Prednáška o holokauste
            • Prednáška o holokauste

            • Počas minulého týždňa sme sa rozhodli oživiť aj vyučovanie dejepisu v 9.ročníku. Náš hosť – certifikovaná lektorka pre vyučovanie holokaustu na Slovensku pani Mária Čellárová / Yad Vashem – The International School for Holocaust Studies Jerusalem/ zaujala pozornosť žiakov pútavým rozprávaním o období holokaustu. Priblížila a vysvetlila im pojmy holokaust, xenofóbia a antisemitizmus – pojmy, s ktorými sa aj v súčasnosti veľmi často stretávame. Rozprávala im o osude židovského národa počas 2.svetovej vojny v Európe, o ich deportácii do koncentračných táborov, vysvetlila prečo vôbec k holokaustu došlo. Hovorila aj o ľuďoch, ktorí sa rozhodli riskovať vlastný život a životy blízkych pre záchranu Židov. Týmto ľuďom boli po skončení vojny udelené ocenenia „Spravodliví medzi národmi“. Len na Slovensku je ich viac ako 600. Prednášku obohatila o autentické svedectvá preživších Židov, židovské piesne, čo umocnilo celkovú atmosféru. Žiaci odišli s dôležitým posolstvom, aby sa nezmyselné vyvražďovanie ľudí už nikdy viac neopakovalo.

          • Opäť sme získali prvenstvo
            • Opäť sme získali prvenstvo

            • Dňa 21.11.2022 sa v priestoroch Gymnázia Cyrila Daxnera uskutočnil Eurodeň seminaristov OBN v rámci súťaže Euroscola. Do tejto súťaže boli zapojené i základné školy nášho mesta. Úlohou žiakov bolo odprezentovať vybraný štát EÚ. Žiaci 8.A našej školy sa tejto úlohy bravúrne zhostili a opäť ukázali, že spojenie vedomosti, kreativity a kooperácie triedneho kolektívu vedie k tým najlepším výsledkom. Prezentácia o Taliansku zaujala porotcov gymnázia a ocenila prácu našich žiakov prvým miestom. Zároveň sa žiaci dozvedeli rôzne zaujímavosti z kvízov a ďalšieho programu, ktoré škola pripravila. ​​​​​​​

          • Majstrovstvá žiakov a žiačok v šachu
            • Majstrovstvá žiakov a žiačok v šachu

            • V utorok 22. 11. sa v CVČ uskutočnili Školské majstrovstvá žiakov a žiačok okresu Vranov n. T. v zrýchlenom šachu. V dvoch samostatných turnajoch sa stretlo 33 chlapcov a 10 dievčat. Zo ZŠ Bernolákova si pripísali medzi chlapcami pekný úspech Aleš Chytra a Lukáš Šafran. Alešovi sa podarilo obhájiť druhé miesto z minulého školského roka, keď získal 6 bodov zo 7 partií. Lukáš obsadil tretie miesto so ziskom 5,5 bodu zo 7 partií.

              Ďalšími účastníkmi našej školy v kategórii chlapcov boli Tibor Chytra (4 body, 14. miesto), Samuel Gajdoš (2,5 bodu, 26. miesto), Martin Boroš (2,5 bodu, 27. miesto), Miroslav Jacko (2 body, 32 miesto) a v kategórii dievčat sa Liliana Ličáková umiestnila na 9. mieste so ziskom dvoch bodov. Aleš s Lukášom si svojim výkonom vybojovali právo účasti na Majstrovstvách Prešovského kraja v šachu jednotlivcov. Blahoželáme!

          • Fake news – Ako rozlíšiť hoaxy
            • Fake news – Ako rozlíšiť hoaxy

            • V rámci spolupráce s Hornozemplínskym osvetovým strediskom vo Vranove n/T, sa v piatok žiaci deviateho ročníka stretli v priestoroch školskej knižnice s novinárkou Miroslavou Širotníkovou, ktorá spolupracuje s prestížnymi zahraničnými médiami ako New York Times, Financial Times, Guardian či Channel 4.

              Téma prednášky bola veľmi aktuálna – HOAX. Pani Širotníkova žiakom pútavým spôsobom priblížila nástrahy hoaxu, dezinformácie, propagandy a konšpirácie. V rámci pripravenej prezentácie im vysvetlila jednotlivé pojmy, poukázala na nebezpečenstvo s tým súvisiace a dosah hoaxov a dezinformácií nielen na rodiny, ale aj na spoločnosť ako takú. Svoje informácie podložila aj príkladmi, čo bolo pre žiakov veľmi zaujímavé.

              Žiakov šikovne zapojila do dialógu, v ktorom ich zorientovala v danej problematike, uviedla stránky, ktoré sú z hľadiska informácií nebezpečné a vyzdvihla tie, ktoré poskytujú regulérne informácie. A čo je veľmi dôležité, pani Širotníková žiakom vysvetlila rozdiely medzi oficiálnymi a neoficiálnymi (veľmi často nebezpečnými) stránkami.

              A keďže sociálne siete sú dnes prostredím, v ktorom sa dnešná mládež pohybuje veľmi často a je ním výrazne ovplyvniteľná, veríme, že toto stretnutie bude patriť k tým, ktoré pozitívne ovplyvnia ich prácu s informáciami.

              Za pútavú prednášku ďakujeme.

              #osvetavranov

              #hzos_vranov

              #zsbervv

          • Gólový uragán
            • Gólový uragán

            • V sobotu sa vo vranovskej STD Aréne uskutočnil hokejový zápas medzi HC Bulls Vranov a HK Dukla Michalovce, v rámci 2. kola základnej časti ligy starších žiakov - región východ.

              Už tradičné derby týchto dvoch hokejových rivalov zažilo doslova gólový uragán na oboch stranách, v ktorom boli aj v druhom vzájomnom zápase tejto súťaže úspešnejší žiaci 8. a 9. ročníka športových tried ZŠ Bernolákova, hrajúci za partnerský klub školy HC Bulls Vranov.

              Po tretinách (3:2, 3:2, 3:1) vyhrali naši chlapci vzájomným skóre 9:5 a ukázali všetkým divákom peknú tímovú hru plnú výborných športových momentov. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v nadstavbovej časti súťaže.

              #hcvranovbulls

              #zsbervv

          •  Úspešný vstup do súťaží
            • Úspešný vstup do súťaží

            • Naše krasokorčuliarky sa cez víkend zúčastnili 45. ročníka Ceny mesta Prešov v krasokorčuľovaní. Pre prváčky a druháčky Základnej školy Bernolákova, to bola vôbec prvá súťaž a hneď s krásnym umiestnením.

              V kategórii Začiatočníčky ml. si medaile vybojovali:

              1. miesto vybojovala Monika Sabová,

              2.miesto sa umiestnila Zara Vardžiková

              3. miesto Alexandra Pačutová.

              V kategórii Začiatočníčky st. sa dievčatá umiestnili nasledovne:

              3. miesto Evelyn Lukáčová

              5. miesto Zita Cerulová

              6. miesto Bianka Valentovičová

              7. miesto Simona Zemanová

              8. miesto Karin Danišová

              9. miesto Sofia Dudášová

              10. miesto Bianca Stoláriková

              11. miesto Jasmína Ihnátová

              Kraso HC Bulls Vranov reprezentovali aj staršie dievčatá. V kategórii Mladšie žiactvo sa na krásnom 7. mieste umiestnila Alexandra Sopková. V kategórii Hobby Silver staršie sa na 8.mieste umiestnila Diana Mantičová a na 9. mieste Karin Dzurišová.

              Všetkým krasokorčuliarkam srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

          • Netradične aj v ŠKOLSKOM KLUBE
            • Netradične aj v ŠKOLSKOM KLUBE

            • Aký by to bol netradičný týždeň vzdelávania, ak by sme si aj my v školskom klube nevymysleli netradičné aktivity vzdelávania.

              Začali sme matematikou, ktorú sme si zacvičili.

              Ďalšie netradičné popoludnie nám pripravili dievčatá zo 4.D triedy, ktoré si vymysleli hravé aktivity pre mladších spolužiakov v oddelení. A najviac úspechu malo kreslenie na tvár.

              A tak máme úžasný netradičný týždeň v ŠKD aj my úspešne za sebou.

          • Záverečná bodka
            • Záverečná bodka

            • " Na zážitok, ktorý si naplno užiješ, nikdy nezabudneš."

              Týždeň od 14.11. - 18.11.2022 bol u nás NETRADIČNÝ. Tento rok už po 17 krát. Každý deň sme Vám predstavili zaujímavé besedy, prednášky, exkurzie, tvorivé dielne s mnohými odborníkmi a iné netradičné aktivity učiteľov na vyučovacích hodinách, ktoré učia poznávať život a rozumieť mu.

              Vlak poznania je rozbehnutý. Stačí nastúpiť a získavať nové zručnosti, vedomosti, postoje a nové skúsenosti inovatívnymi metódami, ktoré podporujú aktívne, tvorivé a kreatívne plnenie kľúčových kompetencií vo vyučovacom procese.

              Naši žiaci chcú poznávať život a rozumieť mu, pretože vedia, že ak si nepôjdu za tým, čo chcú, nikdy to nebudú mať, a ak sa neopýtajú, nedostanú žiadnu odpoveď. Vedia, že na to, aby sa dostali ďalej, musia urobiť krok vpred. Dnes sme spoločne v netradičnom poznávaní urobili niekoľko „ krokov“ zaujímavými aktivitami, v ktorých sa hrdinami stali aj samotní žiaci. Spomeňme aspoň niektoré z dnešného dňa: beseda FAKE NEWS, Tereziánska škola, Ukážka krojov, beseda s vojakmi, Matematika v umení, Art terapia, Adventné tvorivé dielne, Chov domácich zvierat a ich choroby, Život včiel, Florbalový turnaj, FIT dance, Beseda s reprezentantom v atletike či návšteva hokejového zápasu Košice - Trenčín.

              Chceme byť školou, do ktorej sa žiaci tešia, školou, ktorá dokáže v žiakoch zapáliť radosť z poznávania nového. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník do ktorého vstúpia naši žiaci spontánne rozvíjajúc vlastnú skúsenosť a bránu poznania života. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k týmto zaujímavým a podnetným dňom!