• Novinky

          • Nie je priateľ ako priateľ
            • Nie je priateľ ako priateľ

            • „Ak skutočne milujeme, vnímame a rešpektujeme milovaného človeka vždy ako niekoho, kto má úplne samostatnú, odlišnú identitu, a podporujeme ho v tom, aby takouto nezávislou a jedinečnou osobnosťou zostal.“ (Morgan Scott Peck )

              Každý z nás chce byť milovaný a rešpektovaný. Vďaka pozvaniu Mgr. Kornélii Matejovskej sme sa mohli zúčastniť aktivít na pôde Spojenej školy na Budovateľskej ulici spolu s ich žiakmi. Aktivitami a hrovými činnosťami si žiaci 4.D našli nových kamarátov. Vzájomným rešpektom, pozorovaním pri vzdelávaní žiakov s rôznymi diagnózami sa naučili prijať človeka s autizmom, downovým syndrómom a zistili, že každý z nás je jedinečný. Komunikácia nie je vždy jednoduchá, vieme aj takýmto deťom porozumieť? Je to náročné, ale dá sa. Pripravili pre nás veľmi pekné aktivity aj v ich špeciálnych učebniach, ktoré slúžia ich žiakom. Nesieme si krásne zážitky.

          • 𝐏𝐫𝐢𝐩𝐫𝐚𝐯𝐮𝐣𝐞𝐦𝐞 𝐧𝐚 𝐳̌𝐢𝐯𝐨𝐭
            • 𝐏𝐫𝐢𝐩𝐫𝐚𝐯𝐮𝐣𝐞𝐦𝐞 𝐧𝐚 𝐳̌𝐢𝐯𝐨𝐭

            • Škola má nielen vzdelávať, ale aj vychovávať a pripravovať na život. Práve preto sme po intenzívnej príprave na Testovanie 9 pre našich deviatakov zorganizovali v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva vo Vranove nad Topľou edukačné besedy, ktoré im majú pomôcť k tomu, aby v budúcnosti viedli zdravý a plnohodnotný rodinný život. Skúsené prednášajúce, ktorým patrí naša vďaka, im veku primerane priblížili nielen následky predčasného sexuálneho života, ale aj problematiku stravovacích porúch u detí a mládeže a ich možnej prevencie. Bezprostredné reakcie žiakov len potvrdili to, že ich nové poznatky zaujali, a preto veríme, že budú pre ich budúci život pozitívnym prínosom.

          • Jarná nálada v ŠKD
            • Jarná nálada v ŠKD

            • Do 7. oddelenia školského klubu detí zavítala pani Jar. Deti skladali snežienky, lepili krásne bahniatka do vázy a bocianov na komíne, strihali veselý mráčik a dokonca aranžovali prvú tohtoročnú dekoráciu zo živých kvetov.

              Pri tvorbe si deti rozvíjali jemnú motoriku, manipuláciu s nožnicami, dôslednosť, trpezlivosť, estetické cítenie a schopnosť spolupracovať. Ukázali, aké sú šikovné, tvorivé a hlavne sa zabavili počas popoludňajšej činnosti. Čaká nás síce ochladenie, ale nič to nemení na tom, že sa tešíme z jarnej nálady.

          • Biblické zápasenie
            • Biblické zápasenie

            • Krajší darček ku dňu učiteľov nám naši žiaci ani nemohli dať. Suverénnym spôsobom zvíťazili v okresnom kole Biblickej súťaže a Biblickej olympiády.

              Súťaže sme sa zúčastnili v troch kategóriách. V Biblickej súťaži medzi mladšími žiakmi (A - 1.-2. ročník) triumfovali na prvom mieste Tabita Harvilková (1.A), Tamara Labanová (1.A) a Oliver Settey (2.C). Títo žiaci postúpili na krajské kolo. Žiaci druhého stupňa Sára Labanová (7.C), Tomáš Pivovar (7.C) a Liana Kukurucová (7.B) v Biblickej olympiáde v kategórii 5.-9. ročníka získali podobne ako najmenší žiaci postupové prvé miesto. V kategórii B (3.-4. ročník) boli na treťom mieste Nataša Harvilková (4.D), Tomáš Nábožný (4.B) a Alexander Cabovský (4.B).

              Našim úspešným žiakom blahoželáme a tým, ktorí postúpili prajeme veľa úspechov v ďalších kolách.

          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
            • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

            • Naša škola sa každoročne zapája do celoslovenskej literárnej súťaže Prečo mám rád slovenčinu , prečo mám rád Slovensko. Jubilejný 30.ročník bol pre nás mimoriadne úspešný.

              Generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva PhDr. Radoslav Ragač, PhD. dodatočne gratuloval k peknému umiestneniu Nine Vesne Leško, ktorá za svoju prózu „O sninskom čertovi“ získala Čestné uznanie v 1.súťažnej kategórii, Petrovi Magurovi , ktorý za svoju prózu „Ako v zlom sne“ takisto získal Čestné uznanie v 1.kategórii a Juliane Lackej, ktorá za svoju prózu „Výlet do rozprávky“ získala Osobitnú cenu poroty v 1.kategórii, a to pod vedením pani učiteľky Mgr. Ingrid Bančanskej. K peknému umiestneniu zablahoželal aj Veronike Tirpákovej , ktorá za svoju poéziu „Rodina“ získala v 2. súťažnej kategórii Čestné uznanie pod vedením pani učiteľky Mgr. Anny Mihókovej.

              Osobitná gratulácia patrila p.uč. Mgr. Ingrid Bančanskej, ktorá bola ocenená ako pedagogička v rámci 1. súťažnej kategórie. A celkovú úspešnosť potvrdila porota, ktorá Základnú školu , Bernolákova ulica 1061, Vranov nad Topľou ocenila v rámci kategórie Ocenené školy. Všetci ocenení v týchto dňoch obdržali zborník ocenených prác, ktorý vydalo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v závere roka 2022.

              Úspechy našich žiakov nás tešia rovnako ako aj úspechy pedagógov, pretože to svedčí o kvalite našej školy a kvalite našich pedagógov, ktorí svojim osobitým a tvorivým prístupom vedú svojich žiakov k úspechom aj na celoslovenskej úrovni s medzinárodnou účasťou, čoho dôkazom je aj táto súťaž, ktorej sa zúčastnili deti z rôznych krajín, ktorých materinským jazykom je slovenčina.

          • Lesná zver očami detí
            • Lesná zver očami detí

            • V dňoch 23.3 až 24.3.2023 v priestoroch Centra voľného času, usporiadala Obvodná poľovnícka komora chovateľskú prehliadku trofejí. Súčasťou výstavy bolo aj vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Lesná zver očami detí“, ktorá je zameraná na zobrazenie lesa a jeho miesta v živote človeka z pohľadu dieťaťa.

              Do súťaže sa zapojili s množstvom veľmi pekných a kvalitných prác aj žiaci našej školy. V kategórií 3. a 4. ročník sa na treťom mieste umiestnila žiačka našej školy zo 4.A triedy Ella Veliká. Veľmi sa tešíme a blahoželáme k úspechu. Veríme, že takéto súťaže prispejú k vytváraniu pozitívneho vzťahu našich detí k lesu a lesnej zveri.

          • Robotická liga
            • Robotická liga

            • Aj tento rok skupina učiteľov z vysokých škôl vyhlásili celoslovenskú súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. 𝐏𝐨 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐥𝐨𝐫𝐨𝐜̌𝐧𝐨𝐦 𝐟𝐢𝐧𝐚́𝐥𝐧𝐨𝐦 𝐩𝐫𝐯𝐨𝐦 𝐦𝐢𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐦𝐞 𝐬𝐚 𝐳𝐚𝐩𝐨𝐣𝐢𝐥𝐢 𝐝𝐨 𝐭𝐞𝐣𝐭𝐨 𝐬𝐮́𝐭̌𝐚𝐳̌𝐞 𝐚𝐣 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐨 𝐫𝐨𝐤. Cieľom súťaže je v rýchlom slede tvoriť autonómne robotické zariadenia. Ide o zariadenia, ktoré súvisia so simuláciou z bežného života. Žiaci musia úlohu nielen pochopiť ale aj vymyslieť vlastné riešenie. Tentoraz v našich farbách bojujú žiaci 5. a 6. ročníka z krúžku robotiky a klubu Amavet pri našej škole.

              Hneď v prvom kole sa nám podarilo obsadiť prvé miesto a chlapci boli ocenení nielen za ich tvorivosť ale aj schopnosť svoju prácu odprezentovať. Úlohy prvého kola boli: nájdenie a uhasenie ohňa, automatický otvárač na kompótové fľaše.

              Gratulujeme​​​​​​​. A chlapci bojujte ďalej!

          • UNLIMITED DANCE CUP
            • UNLIMITED DANCE CUP

            • Dňa 11.3.2023 sa v Športovej hale v Leviciach uskutočnil Slovenský a Tanečný pohár SZTŠ IDO pod názvom "UNLIMITED DANCE CUP vol.2"

              Medzinárodná porota hodnotila výkony tanečníkov z celého Slovenska v tanečných disciplínach DISCO DANCE a SLOW DANCE.

              V silnej konkurencii si naši reprezentanti TK Dyno pri CVČ ZŠ Bernolákova, vybojovali krásne umiestnenia:

              1.miesto DVK A Slow dance-Poláková J.

              2.miesto JVK C DD sólo - Fabianová V.

              4.miesto DVK A DD skupina - Gajdošová S., Poláková J., Magerová Z., Bížová S., Novická N., Jakubková H., Janoková M.M.

              5.miesto HVK A DD sólo - Pyreň Filip

              5.miesto DVK C DD sólo - Magerová Z.

              6.miesto DVK A DD sólo - Poláková J.

              6.miesto DVK B DD sólo-Janoková M.M.

              6.miesto DVK B DD duo - Jakubková H. & Janoková M.M.

              7.miesto DVK A DD duo - Gajdošová S. & Poláková J.

              10.miestoJVK B Slow dance - Fabianová V.

              10.miesto DVK B DD sólo - Bížová S.

              Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu TK Dyno, ZŠ Bernolákova Vranov a mesta Vranov nad Topľou.

          • ZBER PAPIERA
            • ZBER PAPIERA

            • Zber papiera je na našej škole tradíciou. Nebude tomu inak ani v tomto školskom roku. Preto neváhajte! Starý papier pevne zviažte špagátom a prineste do školy.

              𝐙𝐛𝐞𝐫 𝐬𝐚 𝐮𝐬𝐤𝐮𝐭𝐨𝐜̌𝐧𝐢́: 𝟐𝟗. – 𝟑𝟏. 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑

              Ráno : 𝟕:𝟏𝟓 – 𝟖:𝟎𝟎 𝐡𝐨𝐝.

              Popoludní: 𝟏𝟑:𝟒𝟓 – 𝟏𝟓:𝟎𝟎 𝐡𝐨𝐝.

              Zberový papier prineste na školský dvor medzi pavilónmi I. a II. stupňa, zadnou bránou oproti garážam.

              𝐙𝐛𝐢𝐞𝐫𝐚𝐦𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐲́ 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐞𝐫, 𝐧𝐨𝐯𝐢𝐧𝐲, 𝐜̌𝐚𝐬𝐨𝐩𝐢𝐬𝐲 𝐚 𝐥𝐞𝐭𝐚́𝐤𝐲. Balenie nesmie obsahovať žiaden kartón.

              𝐍𝐚𝐬̌𝐢𝐦 𝐬𝐩𝐨𝐥𝐨𝐜̌𝐧𝐲́𝐦 𝐜𝐢𝐞𝐥̌𝐨𝐦 𝐣𝐞 𝐯𝐲𝐳𝐛𝐢𝐞𝐫𝐚𝐭̌ 𝟐𝟎 𝐭𝐨𝐧 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐞𝐫𝐚 𝐚 𝐳𝐚𝐜𝐡𝐫𝐚́𝐧𝐢𝐭̌ 𝐭𝐚𝐤 𝟑𝟒𝟎 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯 𝐩𝐫𝐞𝐝 𝐯𝐲́𝐫𝐮𝐛𝐨𝐦.

              DAJME STROMOM ŠANCU! DAJME TO!

          • 3. kolo Školskej šachovej online ligy
            • 3. kolo Školskej šachovej online ligy

            • Po dvoch týždňoch pokračovala Školská online liga 3. kolom. Od začiatku až do konca turnaja sa družstvo ZŠ Bernolákova držalo priebežne na prvom až piatom mieste. Tentokrát sa bodového vedenia v tíme neujal hneď jeden hráč, ale trojica hráčov v zložení Aleš Chytra, Lukáš Šafran a Tibor Chytra dosahovala približne rovnaké bodové hodnotenie. Pri konečnom počítaní bodov v turnaji získala prvá štvorica hráčov Tibor Chytra (28 bodov), Aleš Chytra (24 bodov), Lukáš Šafran (22 bodov), Martin Boroš (9 bodov) v súčte 83 bodov. Súťaže sa zúčastnila aj Liliana Ličáková a Alex Maxim Manduľák. Spoločnými silami tak dosiahli na piatu priečku medzi 36 družstvami. V individuálnych výsledkoch dosiahol najvyššie Tibor Chytra na 13. miesto zo 128 účastníkov.

              V sobotu sa konalo v Humennom už viac-menej tradičné podujatie Reinter Grand Prix v šachu mládeže. Svoj prvý väčší turnaj odohrala Barbora Kočišová z 3. C. Pri účasti 40 hráčov sa jej podarilo v kategórii dievčat do 11 rokov ukoristiť 3. miesto. Aleš Chytra zo 6. A si v kategórii chlapcov do 14 rokov vybojoval striebornú medailu a Tibor Chytra z 2. A si v kategórii chlapcov do 8 rokov odniesol bronzovú medailu.

              Dúfame, že sa naším mladým talentom bude takto dariť aj naďalej.

          • Screen dancing
            • Screen dancing

            • Naši žiaci mali možnosť zažiť unikátne tanečné vystúpenie „SCREEN DANCING“, čiže Tanec s obrazom. Miroslav Bruise Žilka, tanečník a choreograf skupiny Old School Brothers, vytvoril svoje životné dielo, v ktorom skombinoval tanec s videom. Počas hodinového predstavenia sme zažili výnimočné choreografie tanečných štýlov Poppin´, Lockin´ a Break dance. Napodobniť umenie tohto výnimočného tanečníka sa pokúsili aj naši dvaja deviataci a ich odvahu i zmysel pre pohyb ocenil i samotný umelec.

              Žiakom v závere porozprával ako sa tvrdým tréningom a pevnou vôľou vypracoval na svetoznámeho tanečníka, a tak ukázal mladým ľuďom, ako ísť za svojím cieľom a plniť si svoje sny.

          • Vystúpenie krasokorčuliarok
            • Vystúpenie krasokorčuliarok

            • 𝐊𝐑𝐀𝐒𝐎 𝐇𝐂 𝐕𝐑𝐀𝐍𝐎𝐕 𝐁𝐔𝐋𝐋𝐒 a ZŠ Bernolákova vo Vranove n/T Vás pozývajú na záverečné vystúpenie našich krasokorčuliarok v piatok 24. marca od 18:00 do 19:30 hod. v STD Aréne vo Vranove n/T.

              Tešíme sa na Vás!

          • Bez vody niet života
            • Bez vody niet života

            • Voda je úžasná vec. Pravdaže, nielen pre to, že sa v nej môžeme kúpať a hrať, ale najmä pre to, že je základom života . Základom pre ľudí, rastliny a živočíchy. Avšak nemožno zabudnúť , že je aj domov .

              V svetový deň vody sme si spoločne s deťmi v ŠKD pripomenuli jej neodmysliteľný význam. Na začiatok sme sa trocha zahrali a vyskúšali zopár pokusov s vodou. A na záver sme si vytvorili RYBKU VODY! Tá tvorí všetko čo voda pre nás znamená a ako k nej máme byť šetrní.