• Novinky

          • Exkurzia Zámutov
            • Exkurzia Zámutov

            • Dňa 26.05.2022 sa žiaci 3.ročníka zúčastnili exkurzie v Zámutove, kde navštívili lesnú škôlku Larix a Dom ľudových tradícií.

              V lesnej škôlke boli žiakom predstavené sadenice hlavných lesných drevín pestované na minerálnej pôde, napr. smrek obyčajný, jedľa biela, smrekovec opadavý a pod. Neostalo to len pri prednáške. Žiaci sa chopili práce a s radosťou pomohli pracovníkom vytrhať burinu okolo sadeníc a zasadiť niekoľko stromčekov. Za odmenu a usilovnú prácu ich čakala opekačka, ktorú si veľmi užili.

              Po exkurzii v lesnej škôlke sa žiaci presunuli do Domu ľudových tradícií. Je to malé a útulné múzeum tradičnej ľudovej kultúry a histórie obce Zámutov. Dozvedeli sa, ako toto múzeum vzniklo, ako ľudia kedysi žili, pracovali a trávili spoločné chvíle. Interiér malej chalúpky svojim čarom spríjemnil čas strávený v nej a priniesol deťom množstvo nových informácií o živote našich starých rodičov i prarodičov.

              Touto cestou by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať pánovi Gavaľovi a manželom Višňovským. Tešíme sa na naše ďalšie stretnutie.

          • Exkurzia Martin – Liptovský Mikuláš
            • Exkurzia Martin – Liptovský Mikuláš

            • V dňoch 24.5. – 25.5.2022 sa uskutočnil druhý tohtoročný turnus exkurzie na trase Martin – Liptovský Mikuláš.

              Žiaci VIII.B a deviatych ročníkov tak dostali možnosť získať informácie o Matici slovenskej, o významných slovenských osobnostiach (návšteva Národného cintorína v Martine), o živote a diele J. C. Hronského (dom J. C. Hronského v Martine) i o spolku Tatrín (Liptovský Mikuláš) a jeho najvýznamnejších členoch. Naše kroky viedli aj na pamätné miesta v Černovej.

              Tieto dva dni boli však aj dňami upevňovania vzájomných vzťahov.

              No a v neposlednom rade, deti spoznali aj ďalší kúsok nášho malebného Slovenska.

              Touto cestou ďakujeme pánovi Miroslavovi Gešperovi (vedúci oblastného pracoviska Matice slovenskej vo Vranove nad Topľou), s ktorým spolupracujeme už niekoľko rokov, a ktorý nám túto exkurziu sprostredkoval.

          • Talentovaní umelci
            • Talentovaní umelci

            • CVČ vo Vranove nad Topľou pripravilo dňa 24.5.2022 a 26. 5. 2022 umelecké súťaže: 

              ,, Čarovný štetec a zázračná farbička“,  "Hlinená krása našimi očami".  Po dvojročnej odmlke to bola príležitosť mladých talentov predstaviť sa. Modelovanie a maľovanie  je nevšedná a veľmi zaujímavá záľuba. Aj medzi našimi žiakmi sú nádejní mladí umelci, ktorí sa zaoberajú touto činnosťou a svoje nadanie prezentovali na týchto súťažiach. Ceny si odniesli títo naši žiaci: 

              Amélia Tomášová  4. A - 1. miesto

              Nefeli Marinaki 8. C – 1. miesto

              Viktória Baranová 4. C – 2. miesto

              Martina Matušková 4. C – 3. miesto

              Samuel Krajňák 5. B – 3. miesto

              Lea Doležálová 7. A – cena poroty

              Oceneným blahoželáme a za reprezentáciu školy ďakujeme

          • Keď dievčatá sú z Venuše a chlapci z Marsu...
            • Keď dievčatá sú z Venuše a chlapci z Marsu...

            • Čas strávený na základnej škole nie je len časom získavania nových poznatkov a vedomostí. Je aj časom, kedy sa dieťa, mladý človek formuje a pripravuje nielen na svoje budúce povolanie, ale aj na život a všetko, čo k nemu patrí.

              Práve preto sa v rámci Výchovy k manželstvu a rodičovstvu snažíme počas celého školského roka prostredníctvom rôznych aktivít a prednášok formovať našich žiakov tak, aby z nich raz boli nielen dobrí a vzdelaní ľudia, ale aj skvelí partneri a rodičia.

              V mesiaci máj, kedy sme si pripomenuli aj Medzinárodný deň rodiny sme teda pre žiakov 7. a 8. ročníka zabezpečili sériu prednášok, vďaka ktorým sa dozvedeli potrebné informácie nielen o dospievaní, ale aj o tom, že dievčatá „sú z Venuše“ a chlapci „z Marsu“... Podľa reakcií žiakov bolo zjavné, že ich pani lektorka Ing. Zuzana Šutá zaujala a poskytla im cenné informácie a rady, ktoré sa im zídu nielen v období dospievania, ale aj v ich budúcom partnerskom a rodinnom živote...

          • "Šach je hra kráľovská"
            • "Šach je hra kráľovská"

            • Zlepšuje pozornosť, predstavivosť, predvídanie a ďalšie oblasti. To, že sa mu naši žiaci rozumejú dokázali v Školských majstrovstvách okresu Vranov n/T žiačok a žiačok ZŠ v šachu. Podujatie sa konalo v CVČ Vranov n/T v stredu 25. mája za účasti 9 dievčat a 26 chlapcov z piatich základných škôl. Dievčatá a chlapci súťažili v dvoch samostatných turnajoch, odohrali 7 kôl.

              Medzi dievčatami Natália Hobľáková z IX. A obsadila 6. miesto a na 7. mieste bola Liliana Ličáková zo VI. C. Obe získali 3,5 bodu.

              V kategórii chlapcov sa podarilo Alešovi Chytrovi z V. A získať 6 bodov a striebornú medailu za 2. miesto. Starších spolužiakov sa za šachovnicou nezľakol Tibor Chytra z I. A, získal 5 bodov a bronzovú medailu za 3. miesto. Nestratili sa ani Nikolas Kochan z IX. B a Peter Štec z V. A. Nikolasovi ušla medailová pozícia len pre slabšie pomocné hodnotenie, ktoré ho s piatimi bodmi posunulo na 5. miesto. Peter Štec si za sériu štyroch víťazstiev odniesol 4 body a 9. miesto." Blahoželáme!

          • Vesmír očami detí
            • Vesmír očami detí

            • Nejestvuje zhoda názorov, či je vesmír konečný alebo nekonečný , jednoducho vesmír je dodnes otvorenou výzvou skúmania a témou mnohých diskusií a námetom viacerých umelcov. Nie je preto zvláštnosťou, že téma Vesmír očami detí sa stala centrálnou pri vyhlásení výtvarnej súťaže, ktorej sa zúčastnila aj žiačka našej školy a to veľmi úspešne. Ella Veliká, žiačka 3.A triedy sa na celoslovenskom kole zaradila so svojou prácou ,, Vesmírna fantázia“ medzi víťazné práce v 2. kategórií. Ellke srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Európsky deň národných parkov
            • Európsky deň národných parkov

            • Európsky deň národných parkov je spomienkou na vytvorenie prvých národných parkov vo Švédsku 24. mája 1909. Na Slovensku je vyhlásených 9 národných parkov. Je dôležité vedieť, prečo sú naše národné parky výnimočné a chránené, pretože ak pochopíme ich unikátnosť, spoločne prispejeme k tomu, aby sme ich zachovali do budúcnosti. „Vďaka tomu, že žijeme v nej, krajina sa stáva súčasťou nás, rovnako ako my sme jej súčasťou!“ Ingold, 1993.

              Nezabúdajme však ani na parky v meste. Sú dôležitými zónami oddychu pre ľudí a domovom pre niektoré druhy živočíchov.

              Žiaci 4. A v tento deň vyšli na vychádzku do lesa, zúčastnili zaujímavých a poučných aktivít, ktoré im spestrili tento deň a obohatili ich vedomosti. Cestou domov zbierali odpadky z lesa a tak vyčistili našu prírodu

          • Úspešná vzdelávacia mobilita v Poľsku
            • Úspešná vzdelávacia mobilita v Poľsku

            • v projekte ERASMUS + "School of success" je za nami. Okrem vzdelávania metódou CLIL , zdokonaľovania komunikácie v anglickom jazyku, tímovej spolupráce si žiaci domov prinášajú zážitky i nové nadobudnuté priateľstvá. Posledné dva dni mobility sa niesli v duchu hry v Energylandii, ktorú dostali žiaci aj učitelia ako darček. Komunikácia tak prebiehala v uvoľnenej atmosfére. Posledný deň žiaci súťažili formou kvízu, v ktorom prvenstvo získala naša žiačka Monika. Žiaci na záver dostali aj vecné odmeny a deň sme zavŕšili spoločným obedom vo westernovom mestečku. Prekvapila nás naša žiačka Olívia, ktorá si sama pripravila poďakovanie pre pani učiteľku Magdalénu za celkovú prípravu aktivít, vyučovacích hodín netradičným spôsobom - samozrejme v anglickom jazyku. Žiakom bol odovzdaný certifikát účasti a EUROPASS - v tomto dokumente sú zaznamenané znalosti a schopnosti žiakov, ktoré počas týždňa nadobudli v inej európskej krajine.

              VIDEO: https://youtu.be/ufJEasvV-Co

          • Súťaž v atletickom 4 – boji mladších žiakov a žiačok
            • Súťaž v atletickom 4 – boji mladších žiakov a žiačok

            • V piatok 20. mája zorganizovalo CVČ vo Vranove n/T atletický štvorboj mladších žiakov a žiačok. Je to novo - koncipovaná súťaž pre žiakov a žiačky 5., 6. a 7. ročníka základných škôl. Žiaci súťažili v disciplínach: beh na 60m, skok do diaľky, hod raketkou Nerf Vortex, v dlhých behoch 1000m chlapci a 600m dievčatá. Konečné poradie tvorí súčet bodov podľa umiestnení v jednotlivých disciplínach. V kategórii chlapcov súťažilo 39 žiakov z 10 základných škôl. Pekné štvrté miesto si vybojoval náš siedmak Tobias Gabriel Janok za celkový súčet 52 bodov zo všetkých disciplín. Kategóriu dievčat v ktorej súťažilo 27 žiačok zo 7 škôl vyhrala Natália Mikitová z našej ZŠ Bernolákova, keď „nazbierala“ 65 bodov. Natália nenašla premožiteľku v skoku do diaľky. Do krajského kola, ktoré sa bude konať 3. júna v Prešove postupujú prví traja z každej kategórie. Pekný výsledok dosiahla aj Eva Kašubiaková, ktorá skončila na siedmom mieste (mimochodom vyhrala beh na 600m). Poďakovanie však patrí všetkým dievčatám a chlapcom za vzornú reprezentáciu našej školy ZŠ Bernolákova.

              Družstvo dievčat: Mikitová Natália, Kašubjaková Eva, Vargová Kristína a Krištová Nella.

              Družstvo chlapcov: Janok Tobias Gabriel, Nemčík Matúš, Kotuľák Marián, Sobota Maroš, Nemčík Marko a Demčák Daniel. V Prešove 3. júna budeme Natálii na krajskom kole držať prsty

          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
            • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

            • V národnej kultúrnej pamiatke, Cisársko-kráľovskej jazdiarni v Nových Zámkoch, sa stretli žiaci a študenti z rôznych kútov Slovenska i zahraničia, Maďarska, Chorvátska, Srbska a Ukrajiny, sprevádzaní svojimi učiteľmi alebo rodičmi. Tí, ktorí sa odhodlali vytvoriť svoje prvé dielka a venovať svoj talent, úsilie i odvahu súťaži Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko, tí ktorí snímajú z neba materinskej reči hviezdne slová, ktoré zmenia náš svet.

              Vyše 300 prihlásených literárnych prác zachytilo nielen lásku k jazyku a k svojej krajine, ale zobrazovali aj život v regióne, meste alebo obci, tradície a zvyky, priateľstvo, pochopenie a pomoc iným ako aj vyjadrenie vlastného postoja k súčasným zmenám a problémom. Bolo cítiť vrúcne prianie, aby sa niektoré ľudové tradície nevytratili, lebo tie ľuďom prinášali lásku, vzájomné pochopenie a spolupatričnosť.

              Naša škola sa každoročne zapája do tejto súťaže a tento rok si odniesla domov niekoľko krásnych ocenení v jednotlivých kategóriách:

              1.kategória:

              Juliana LACKÁ, 3.B – osobitná cena poroty, Výlet do rozprávky, próza

              Nina Vesna LEŠKO, 3.B - čestné uznanie, O sninskom čertovi, próza

              Peter MAGURA, 3.B – čestné uznanie, Ako v zlom sne, próza

              2.kategória:

              Veronika Tirpáková, 6.B – čestné uznanie, Rodina, poézia

              Ocenený pedagóg:

              Mgr. Ingrid Bančanská

              Ocenená škola:

              Základná škola Bernolákova 1061, Vranov nad Topľou

          • Volejbalový turnaj učiteľov ZŠ
            • Volejbalový turnaj učiteľov ZŠ

            • Základná škola Bernolákova v piatok 20. mája usporiadala tradičný volejbalový turnaj učiteľov ZŠ vo Vranove nad Topľou o putovný pohár primátora mesta, ktorého sa zúčastnili učitelia ZŠ Lúčna, ZŠ Kukučínova, ZŠ Juh, ZŠ Sídlisko II., Spojená škola Budovateľská a samozrejme aj učitelia ZŠ Bernolákova. Počas turnaja sme mali možnosť vidieť mnoho krásnych športových momentov a skvelých výkonov jednotlivých družstiev. Naši učitelia odohrali výborné zápasy a celkovo obsadili krásne druhé miesto. Blahoželáme.

              Celkové poradie:

              1. ZŠ Juh

              2. ZŠ Bernolákova

              3. ZŠ Sídlisko II.

              4. ZŠ Lúčna

              5. ZŠ Kukučínova

              6. Spojená škola Budovateľská

          • Čerešnička na torte...
            • Čerešnička na torte...

            • Celý rok sme v predmete Náboženská výchova usilovne pracovali. Učili sme sa o tom, čo je veľmi dôležité pre život. S poznatkami sme sa delili pri vedomostných súťažiach. Vedomosti sme aj tvorivo využívali a prinieslo to svoje ovocie. V Biblickej olympiáde sme získali 1. miesto v okresnom kole a následne 2. miesto v krajskom kole. V súťaži Biblia očami detí sme na krajskom kole obsadili 2. a 3.miesto. Na pozvanie Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove sme 18.5.2022 zavítali do Prešovskej gréckokatolíckej katedrály a na Arcibiskupský úrad. V katedrálnom chráme sme si najprv vypočuli prednášku o pohnutej histórii. Pozreli sme si mnohé zaujímavosti v katedrále a v historickej expozícii na Arcibiskupskom úrade. V Sále biskupov arcibiskupského úradu sme sa stretli s apoštolským administrátorom biskupom Petrom Rusnákom, ktorí sa nám prihovoril a odmenil víťazov súťaží. Tento deň sme ukončili sladkou bodkou. Veríme, že reprezentačné úspechy našich žiakov aj v predmete Náboženská výchova budú pokračovať.

          • Prvá mobilita projektu Erasmus + K210 „School of success“
            • Prvá mobilita projektu Erasmus + K210 „School of success“

            • A je to tu! Dňa 16. mája sa žiaci našej školy v sprievode svojich pedagógov konečne dočkali prvej mobility v rámci projektu Erasmus+ K 210 pod názvom „School of success“ v trvaní piatich dní, zameraného na používanie cudzieho jazyka v iných vyučovacích predmetoch, v poľskom meste Zator. Po doterajších stretnutiach v online priestore si tak počas celého týždňa môžu vyskúšať „živú“ komunikáciu v anglickom jazyku so svojimi kamarátmi z partnerských škôl v Poľsku a Turecku. Počas týchto piatich dní si pre nich koordinátori a žiaci partnerskej školy v Zatore pripravili množstvo rôznorodých aktivít, pri ktorých žiaci pracujú v zmiešaných skupinách a sú nútení komunikovať v cudzom jazyku.

          • Dobrý deň
            • Dobrý deň

            • Mnohí z vás isto neviete, že včera bol Medzinárodný deň mlieka Tento deň sa oslavujeme vždy tretí májový utorok. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy. Preto sme na tento sviatok nezabudli a pripomenuli sme si aj v 1.A aké dôležité je mlieko v našom živote. Zabavili sme sa rôznymi aktivitami, no hlavne sme sa tešili z ochutnávky, ktorá nás poriadne zasýtila.

              Pevne veríme, že aj naďalej bude mlieko dôležitou súčasťou našej stravy.

          • STRIEBRO PRE TK DYNO !
            • STRIEBRO PRE TK DYNO !

            • Dňa 8.5.2022 Športová hala v Leviciach privítala vyše 500 tanečníkov zo Slovenska, Ukrajiny, Srbska a Maďarska.

              Konal sa tam Slovenský a Tanečný pohár SZTŠ IDO pod názvom "UNLIMITED DANCE CUP Vol. 2"

              Výkony všetkých tanečníkov hodnotila 5 - členná medzinárodná porota. V silnej konkurencii si reprezentanti nášho Tanečného klubu Dyno opäť vybojovali krásne umiestnenia :

              2.miesto DVK D sólo - H. Jakubková

              2.miesto MINI duo - N. Molitoris

              - S. Mužiková

              4.miesto DVK B skupina - N. Novická,

              Z. Magerová, S. B ížová, V. Fabianová,

              S. Gajdošová, J. Poláková, H. Jakubková

              4.miesto DVK C sólo - V. Fabianová

              4.miesto DVK D sólo - M. Janoková

              5.miesto DVK C sólo - S. Gajdošová

              5.miesto MINI sólo - S. Mužiková

              6.miesto DVK B duo - Z. Magerová

              - S. Bížová

              7.miesto JVK A sólo - F. Pyreň

              9.miesto DVK A duo - S. Gajdošová

              - J. Poláková

              9.miesto MINI sólo - N. Molitoris

              9.miesto DVK C duo - H. Jakubková

              - M. Janoková

              Srdečne všetkým blahoželáme!

          • Stretnutie s predsedom Matice slovenskej
            • Stretnutie s predsedom Matice slovenskej

            • Prebúdzať a pestovať u žiakov národné povedomie je veľmi dôležité a snažíme sa o to pravidelne na hodinách slovenského jazyka. Dá sa to však dosiahnuť samozrejme aj inými spôsobmi. Jedným z tých cenných a prínosných je určite aj priame stretnutie s predstaviteľom Matice slovenskej ( MS) – inštitúcie, ktorej poslaním je rozvíjať, upevňovať a umocňovať túžbu po poznaní národných dejín, kultúry a vzťah k národným tradíciám.

              Našu školu navštívil sám predseda MS p. JUDr. Marián Gešper a to hneď dvakrát. Prvýkrát previedol našich študentov tŕnistou cestou štúrovcov interaktívnou formou. Mnohí naši žiaci ukázali svoje vedomosti i odvahu zapájať sa a povedať svoj názor, za čo ich p. Gešper veľmi ocenil, no a neostalo iba pri slovách. Prišiel opäť , druhýkrát a osobne týmto aktívnym žiakom poďakoval, zároveň odovzdal knižnú odmenu za prítomnosti p. riaditeľa Mgr. Marek Cerulu, MBA. Takéto gesto p. predsedu je určite motiváciou pre našich žiakov a povzbudením do ich ďalšieho vzdelávania a poznávania národnej minulosti.