• Novinky

          • 𝓢𝓾𝓼̌𝓮𝓷𝓮́ 𝓳𝓪𝓫𝓵́𝓬̌𝓴𝓪
            • 𝓢𝓾𝓼̌𝓮𝓷𝓮́ 𝓳𝓪𝓫𝓵́𝓬̌𝓴𝓪

            • Sušenie ovocia je najzdravší a najstarší spôsob konzervovania ovocia. Žiaci v 11. oddelení ŠKD si vyskúšali, aké je vysušiť si vlastné ovocie. Tradičné sušené jabĺčka sme si najskôr dali vysušiť, celá trieda nám voňala sladkou ovocnou vôňou a neskôr sme si na nich aj pochutili.

              Musíme myslieť na svoje zdravie, preto si jabĺčka budeme sušiť častejšie a pripravíme si ich aj na sviatočný vianočný stôl.

          • Naši žiaci na šachových turnajoch
            • Naši žiaci na šachových turnajoch

            • 16. novembra sme sa vybrali do sveta 64 polí medzi čierne a biele figúrky. V CVČ vo Vranove n/T sa v doobedňajších hodinách konali Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu. V turnaji trinástich dievčat našu školu zastupovali Liliana Ličáková 8.C, Barbora Kočišová 4.C a Sofia Demčáková z 2.C. Spomedzi chlapcov nás reprezentovali Tomáš Pivovar a Alex Maxim Manduľák 8.C, Aleš Chytra 7.A, Alexander Grech 4.C a Tibor Chytra z 3.A. V poslednom 7. kole mali ešte Liliana, Alex Maxim a Aleš šance získať medailové umiestnenie, no nakoniec im záverečné partie sedemkolového turnaja nevyšli a Liliana (4 b.) obsadila medzi dievčatami 4. miesto. Zaujímavosťou však je, že do prvej desiatky spomedzi 36 chlapcov sa prebojovali až štyria členovia výpravy 4. miesto Aleš Chytra (5 b.), 5. miesto Tibor Chytra (5 b.), 7. miesto Alex Maxim Manduľák (5. b.), 9. miesto Alexander Grech (4,5 b.).

              Poobede sa časť žiakov zúčastnila 2. ročníka Školskej online ligy na portáli lichess.org. V prvom kole podujatia sa stretlo 21 škôl z celého Slovenska. Družstvo ZŠ Bernolákova Vranov n/T obsadilo 9. priečku, keď spoločnými silami získali žiaci spolu 54 bodov. Aleš Chytra 23 bodov, Tomáš Pivovar 14 bodov, Tibor Chytra 12 bodov a Liliana Ličáková 5 bodov. Aleš sa svojím výkonom prebojoval do prvej desiatky na 9. miesto spomedzi 77 účastníkov.

          • Reprezentanti v atletike na besede medzi piatakmi
            • Reprezentanti v atletike na besede medzi piatakmi

            • S piatakmi sa prišli podeliť so svojimi reprezentačnými zážitkami naši bývalí žiaci Adrián Baran a Monika Marjová. Zaujímavá beseda s atletickými majstrami Slovenska v ktorej sa žiaci dozvedeli veľa z tréningu, zákulisia veľkých medzinárodných súťaží, osobného života našich reprezentantov a ich ďalších športových plánov do budúcnosti. Po zodpovedaní množstva otázok si žiaci zasúťažili o športové suveníry.

          • 𝙐𝙢𝙚𝙣𝙞𝙚 𝙥𝙖𝙩𝙧𝙞́ 𝙙𝙤 𝙯̌𝙞𝙫𝙤𝙩𝙖 𝙢𝙡𝙖𝙙𝙮́𝙘𝙝
            • 𝙐𝙢𝙚𝙣𝙞𝙚 𝙥𝙖𝙩𝙧𝙞́ 𝙙𝙤 𝙯̌𝙞𝙫𝙤𝙩𝙖 𝙢𝙡𝙖𝙙𝙮́𝙘𝙝

            • Neopakovateľný zážitok si dnes naši žiaci druhého stupňa odnášali z vystúpenia PUĽS-u, Poddukelského umeleckého ľudového súboru vo vystúpení pod názvom „Kráčali pod nami“, ktoré nám sprostredkovalo MsDK vo Vranove nad Topľou. Hlavnou myšlienkou tohto hudobno-tanečného diela bolo baníctvo z oblasti dolného Spiša, kde baníctvo zohrávalo dôležitú úlohu. Tancom a spevom vyjadrili veľa emócií, radostných i smutných, z ich každodenného života. Tešíme sa na ďalšie kultúrne podujatie.

          • Medzinárodná projektová činnosť
            • Medzinárodná projektová činnosť

            • V tomto školskom roku sa do medzinárodnej projektovej činnosti eTwinning zapojili nielen učitelia so svojimi žiakmi, ale aj naše vychovávateľky v popoludňajšej výchovno-vzdelávacej činnosti.

              Zapojenie sa do projektov v rámci eTwinning prináša mnoho výhod. Okrem zlepšenia akademických výsledkov sa tiež posilňuje schopnosť tímovej spolupráce a komunikácie.

              Žiaci majú príležitosť spoznať rovnako nadšených rovesníkov zo zahraničia a získavať nové perspektívy na riešenie problémov.

              Získané vedomosti a zručnosti tak majú dlhodobejší charakter. Spájacím komunikačným jazykom je angličtina.

              Tešíme sa z aktívneho prístupu nielen žiakov, ale aj učiteľov a vychovávateľov. V tomto školskom roku sme zatiaľ začali 10 projektov. Priebežne dopĺňame aktivity do spoločnej elektronickej nástenky.

              https://padlet.com/.../etwinning-projekty-2023-2024...

          • 𝐔𝐍𝐈𝐂𝐄𝐅 - 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜, 𝐨𝐜𝐡𝐫𝐚𝐧𝐚, 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐨𝐫𝐚
            • 𝐔𝐍𝐈𝐂𝐄𝐅 - 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜, 𝐨𝐜𝐡𝐫𝐚𝐧𝐚, 𝐩𝐨𝐝𝐩𝐨𝐫𝐚

            • Dieťa nie je len krehká bytosť, ktorú treba chrániť, ale predovšetkým je vyvíjajúca osobnosť, ktorá má právo na vzdelanie, výchovu, zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na miesto, kde sa na svete narodilo. 20. november je celosvetovým dňom detí, ktorým si pripomíname prijatie DEKLARÁCIE PRÁV DIEŤAŤA. Tento deň je pre nás príležitosťou uvedomiť si, že na mnohých miestach sveta, sú deti vystavené rôznym formám nespravodlivosti. Možnosť chodiť do školy je základným ľudským právom, no milióny detí stále čelia prekážkam v prístupe k vzdelaniu. My túto možnosť máme a preto sme v ŠKD video prezentáciou, kresbou, spoločnými pohybovými aktivitami podporili a oslávili tento deň. Obohatili sme poznanie o živote detí v núdzi a preto si ceníme miesto a spôsob života v našej vlasti.

          • 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝔂́ 𝓽𝔂́𝔃̌𝓭𝓮𝓷̌ 𝔃 𝓹𝓸𝓱𝓵̌𝓪𝓭𝓾 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪́𝓻𝓸𝓿
            • 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝔂́ 𝓽𝔂́𝔃̌𝓭𝓮𝓷̌ 𝔃 𝓹𝓸𝓱𝓵̌𝓪𝓭𝓾 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪́𝓻𝓸𝓿

            • Týždeň netradičného vzdelávania prebieha na našej škole už niekoľko rokov. Žiaci tak môžu netradičnou formou získať nové vedomosti, skúsenosti, zručnosti a zážitky z rôznych predmetov. Aj tento rok si vyučujúce slovenského jazyka a literatúry pripravili pre svojich žiakov zaujímavé aktivity, prednášky a exkurzie. Viaceré triedy navštívili Hornozemplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou, kde ich pani knihovníčky oboznámili s fungovaním knižnice, systémom usporiadania kníh a vysvetlili im, ako sa orientuje v knižničnom fonde a v katalógoch. Žiaci sa zoznámili aj s ponukou Informačného centra, kde sa dajú čítať časopisy, či využívať audio knihy. Naozaj zaujímavé bolo vidieť knihy, ktoré sú písané Braillovým písmom, či vypočuť si prednášku s názvom Heslá, slogany a piesne v čase Nežnej revolúcie. No netradičné boli aj vyučovacie hodiny, na ktorých si žiaci precvičili svoju neverbálnu komunikáciu v hre Hádaj, kto a čo som, taktiež si vyskúšali, aké je to byť slávnym spevákom na karaoke hodine, či sa vyjadrovali svojím telom prostredníctvom pantomímy. Šikovní a talentovaní siedmaci si dokonca pripravili pre svojich mladších spolužiakov z 2. ročníka divadelné predstavenie s názvom Popletené rozprávky. Hodiny slovenského jazyka teda vedia byť aj netradičné, zábavné a zaujímavé. Stačí sa len pozrieť...

          • „Ringo a Ringet“
            • „Ringo a Ringet“

            • Naše žiačky si počas tohto týždňa mali možnosť vyskúšať netradičné pohybové hry Ringo a Ringet. Ako nám už názov napovedá, ide o hry s krúžkom, ktoré sa podobajú trochu na prehadzovanú a trochu na hokej. Žiakov tieto netradičné hry veľmi bavili a určite si ich ešte niekedy zahráme.

          • ​​​​​​​ 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝓮 𝓷𝓪 𝓫𝓲𝓸𝓵𝓸́𝓰𝓲𝓲
            • ​​​​​​​ 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝓮 𝓷𝓪 𝓫𝓲𝓸𝓵𝓸́𝓰𝓲𝓲

            • Po celý rok sa snažíme učiť tak, aby to pre našich žiakov bolo zaujímavé, aby učenie bolo, čo najefektívnejšie. V týždni netradičného vzdelávania sa otvára väčší priestor pre zážitkové učenie (napr. poznávanie ihličnatých a listnatých drevín v areáli školy, skladanie modelov zvierat, vytvorenie kolobehu krvi pomocou plastových nádob a hadičiek, pexeso ovocia a zeleniny, vo vetách je ukryté zviera, rastlina , vyskladáme telá stavovcov, poskytovanie prvej pomoci atď.) Zážitkové učenie je pre žiakov aj príliv informácií od odborníkov, ktorí prezentujú rôzne poznatky zo svojej profesie. Navštívili nás napr. p. Pjenčák ( Nerastné suroviny okolia Vranova a opálové bane, Život v lese, zvuky zvierat) p. Gešperová ( Poruchy trávenia, Význam povinného očkovania, p.Bobik - Včelárstvo je môj koníček, p.Lukáč – Zdravý zásah do života drevín, D.Lemešová – Aktívny šport a stravovanie a pod.

          • 𝐌𝐚𝐤𝐨𝐯𝐢𝐜𝐤𝐚́ 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐧𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑
            • 𝐌𝐚𝐤𝐨𝐯𝐢𝐜𝐤𝐚́ 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐧𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑

            • V uplynulý víkend 10. - 12.11. 2023 sa uskutočnil už 49. ročník prehliadky rusínskych a ukrajinských piesní Makovická struna. Zúčastnili sa jej víťazi 7. regionálnych kôl.

              Program tohto folklórneho víkendu začal v piatok prijatím účastníkov primátorom mesta v historickom jadre mesta Bardejov, zapísaného do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

              Detskí i dospelí speváci si zaspievali v sobotu na dvoch koncertoch v Bardejove a vyvrcholením bol nedeľňajší koncert v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

              Účinkujúcich sprevádzal skvelý orchester ľudových nástrojov pod vedením dirigenta Júliusa Selčana. Tohtoročná Makovická struna bola venovaná Alexandrovi Duchnovičovi, rusínskemu národnému buditeľovi, spisovateľovi, pedagógovi a gréckokatolíckemu kňazovi.

              Našu školu, mesto i okres reprezentovala žiačka 7.A Viktória Štefanovová. Tá si účasť na tejto prehliadke vyspievala spomedzi 40 účinkujúcich na regionálnom kole v Zubnom, ktoré sa uskutočnilo ešte v apríli t.r.

          • 𝐍𝐚 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐧𝐢́𝐦 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚́𝐦𝐞
            • 𝐍𝐚 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐧𝐢́𝐦 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚́𝐦𝐞

            • Opäť sme boli plní očakávania, čo nám prinesie nový deň, čo sa nové a zaujímavé dozvieme, akých nových ľudí spoznáme. Nesklamal nás. Vyučovanie pokračovalo tradične – netradične množstvom aktivít – vychádzok, besied, získavaním nových praktických zručností. Mali sme možnosť spoznať prácu ľudí a ich životné cesty, ktoré nás poučili a obohatili. Aktivity:

              Netradičná výtvarná výchova

              Návšteva cukrárne

              Povolanie kňaza - beseda s p. Chanáthom

              Prvá pomoc s p. Zelikovou z Červeného kríža

              Braillovo písmo a 3D tlačiareň, 3D pero v Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou

              "Šikovné ručičky"

              Ľudové remeslá pre žiakov školy s Hornozemplínske osvetové stredisko

              Ukážka boxu

              Beseda a ukážka opravy kníh

              Po stopách minulosti nášho mesta

              Adventný veniec v ŠKD

              Pletené knihy a hračky

              Prednáška "Sloboda prejavu a nenávistné prejavy na internete"

              Jesenné tvorenie v ŠKD

              𝐀 𝐩𝐨𝐤𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐣𝐞𝐦𝐞 𝐝̌𝐚𝐥𝐞𝐣

          • "PYŽAMOVÁ PÁRTY"
            • "PYŽAMOVÁ PÁRTY"

            • Deti zo 6. oddelenia ŠKD začali svoju činnosť netradične. Hneď po obede sa prezliekli do svojich pyžamiek a "PÁRTY-PYŽAMOVÁ PÁRTY" mohla začať.

              Za tónov hudby a potlesku, dievčatá a chlapci predviedli svoje nočné úbory. Nechýbali hry, súťaže, tanec a samozrejme občerstvenie.

              Dôkazom výbornej atmosféry boli usmiate tváre a unavené telá.

              Na túto "PÁRTY" budeme ešte dlho spomínať.

          • Jesenný lampášik
            • Jesenný lampášik

            • S postupným skracovaním dní a predlžovaním nocí zatúžite po teplom čaji a po svetle mihotavých plamienkov. Medzi jesenné tvorenie a dekoráciu patrí aj jesenný lampášik, ktorý môže skrášliť naše príbytky. S deťmi sme si vyrobili takýto lampášik, ktorý sme vyrábali z prírodného materiálu. Prírodný materiál sme si najprv nazbierali v okolí našej školy, a následne sme si ho s deťmi aj vyrobili.

          • 𝐃𝐫𝐮𝐡𝐲́ 𝐝𝐞𝐧̌ 𝐧𝐞𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜̌𝐧𝐞́𝐡𝐨 𝐯𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚́𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚
            • 𝐃𝐫𝐮𝐡𝐲́ 𝐝𝐞𝐧̌ 𝐧𝐞𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜̌𝐧𝐞́𝐡𝐨 𝐯𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚́𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚

            • Dnešné vyučovanie sme si spestrili výrobou zdravej desiaty, pretože zdravá výživa je pre deti kľúčová a to pre ich správny rast a vývoj.

              Ďalšou zaujímavou aktivitou dnešného dňa bola návšteva pani kaderníčky, ktorá vykúzlila dievčatám a chlapcom krásnu korunu krásy.

              Žiaci VI.C si vyskúšali jednu z najstarších techník - makrame, pri ktorej vznikajú krásne dekoračné predmety a doplnky. Keďže sa blíži čas vianočných sviatkov, každý si vyrobil svojho anjela, ktorý môže zdobiť ich vianočný stromček.

              Počas týždňa netradičného vzdelávania si žiaci 3.A prakticky precvičili správne poskytovanie prvej pomoci. Naučili sa, ako sa postarať o človeka v bezvedomí.

              V rámci týždňa netradičného vzdelávania si žiaci 7. A vyskúšali horolezeckú stenu a nástroje v hudobnom klube CVČ vo Vranove.

              Žiaci 3.D si vyskúšali plieť košíky s p. Cerulovou a potešili sa z návštevy dobrovoľného hasiča p. Antuša s hasičským autom.

              V 9.D p. Pľutová nám ukázala, ako si z jednoduchých surovín vytvoriť krásne ozdoby na vianočný stromček. Potom nám spevácka skupina Soľanské nevesty predviedla folklórne pásmo: čepčenie nevesty na tradičnej východniarskej svadbe.

              V 1.B sme pozvali na otvorenú hodinu slovenského jazyka rodičov našich žiakov, aby sa prišli pozrieť na ich prvé úspechy v zvládaní techniky čítania, písania, ale aj zapájanie sa do rôznych didaktických hier.

              Žiaci 1.A a 1.D dnes navštívili hasičskú stanicu vo Vranove n/T.

              V 4.A výtvarná výchova nemusí znamenať len výkres, farby a štetec ale aj plech a múka. Kreslenie prstom do múky bolo pre žiakov veľkou zábavou.

              V 2.B a 2.D žiaci zažili hravú angličtinu a to nie je všetko. Zajtra pokračujeme.

          • 𝘿𝙚𝙣̌ 𝙘̌𝙚𝙧𝙫𝙚𝙣𝙮́𝙘𝙝 𝙢𝙖𝙠𝙤𝙫
            • 𝘿𝙚𝙣̌ 𝙘̌𝙚𝙧𝙫𝙚𝙣𝙮́𝙘𝙝 𝙢𝙖𝙠𝙤𝙫

            • „Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu…“

              V sobotu sme si pripomenuli 105. výročie ukončenia prvej svetovej vojny. Na pamiatku obetiam bol 11. november vyhlásený ako Deň vojnových veteránov. Myšlienka nosiť červený mak ako symbol vojnových hrôz sa zrodila po prvej svetovej vojne. V roku 1920 prijali červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy americkí veteráni. V nasledujúcich rokoch sa tento symbol rozšíril aj do ďalších krajín. V súčasnosti môžeme kvet červeného maku vidieť pri spomienkových aktoch pri príležitosti Dňa vojnových veteránov vo viacerých demokratických krajinách, ktoré zasiahli obe svetové vojny. Títo ľudia si to zaslúžia. Vďačíme im za to, že sú ešte medzi nami a dodnes nahlas svedčia o utrpení a hrôze, ktoré vojna prináša. Tešíme sa, že v posledných rokoch si táto tradícia našla svoje dôstojné miesto aj medzi žiakmi našej školy.