• Novinky

          • Vianočné príbehy v novej knihe
            • Vianočné príbehy v novej knihe

            • Veľmi milé stretnutie prežili žiaci V.A a V.C s pánom J.Jenčom, ktorý veľmi zaujímavým spôsobom predstavil svoju novú knihu pod názvom „Vjanočné vichodňarske rozpravočki“. Rozprával o advente a naučil žiakov „čakaciu rozcvičku“, prečítal rozprávočku o sladkej Zuzke, ktorá naučila ľudí byť k sebe milšími a konať dobro, ochotnícki herci nám zahrali príbeh o polepšení sa medveďa, líšky a vlka a naše deti sa tiež stali nachvíľku darčekmi v rozprávke, ktorá hovorila o dlhej a tŕnistej ceste darčekov až pod stromček. To všetko sa nieslo v našom krásnom nárečí.

          • Mikulášska Zumba Párty
            • Mikulášska Zumba Párty

            • 6. decembra to v priestoroch telocvične ZŠ Bernolákova vo Vranove opäť po 3 rokoch žilo hudbou, tancom a dobrou náladou. Úsmev a radosť žiarili na tvárach všetkých, ktorí si mikulášsky večer prišli spríjemniť na školskú akciu plnú zaujímavých prekvapení. Celým večerom nás sprevádzala organizátorka tejto akcie Adela Mikitová a jej kolegyne Janka a Nika, v spolupráci s kolektívom učiteľov školy a ZRPŠ pri škole.

              Tanečná zábava so zumbou bola chvíľkami prerušená pestrým programom, o ktorý sa postarala tanečná skupina Dyno a tanečníci Capoeira z CVČ vo Vranove, no nechýbala ani tombola či bohato prestreté stoly ovocia a sladkých balíčkov pre všetky zúčastnené deti. Už teraz sa tešíme na podobné akcie, ktoré svojou príjemnou atmosférou spájajú žiakov, učiteľov a rodičov.

              Ešte raz veľká vďaka:aj jej manželovi Jožkovi!

          • Mendeliáda
            • Mendeliáda

            • Aj tohto roku sa naši žiaci zúčastnili obvodného kola chemickej súťaže Mendeliáda, ktorú zorganizoval Kabinet chémie. Našu školu úspešne reprezentovala trojica žiakov – Alex Fiľakovský, Monika Garlathyová a Tomáš Pivovar.

              Cieľom tejto súťaže je zábavnou formou zvýšiť záujem o chémiu a prírodovedné predmety, podporiť u žiakov zručnosť a tímovú spoluprácu.

              „Chémie sa netreba báť, treba jej len rozumieť“- Maria Curie-Sklodowska.

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice
            • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            • Naša škola sa každoročne zapája do projektu organizovaného k Medzinárodnému dňu školských knižníc pod názvom „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“, ktorý vyhlasuje Národný inštitút vzdelávania a mládeže. Tak to bolo aj v tomto školskom roku, kedy sa uskutočnil 18. ročník. Podujatie sa nieslo v duchu motta „Ako máme radi našu školskú knižnicu“. A tak sme toto podujatie využili na to, aby sme sa s deťmi podelili o pocity z vynovenej školskej knižnice, z toho, ako školskú knižnicu vnímajú a zároveň, aby sa nám ich postrehy stali motiváciou pre ďalšiu prácu. Aktivity sme realizovali v pondelok 24.10. 2022.

              Do podujatia sa prihlásilo 197 škôl. Naša škola sa umiestnila na 19. mieste.

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa do aktivít zapojili a dúfame, že aj takéto ocenenie nás posunie vpred. ​​​​​​​

          • Bránu školy dnes otváral Mikuláš!
            • Bránu školy dnes otváral Mikuláš!

            • Tradične, ako každý rok, prišiel aj na našu školu Mikuláš, ktorý všetkých žiakov s úsmevom vítal na školskom dvore so svojimi pomocníkmi anjelmi. Pre každé dieťa mal pripravené sladké čokoládové prekvapenie, úsmev na tvári a vtip či riekanku.

              Na žiakov čakalo prekvapenie i v triedach, kde si deti plné očakávania pri tabuli vyčistili čižmičky a pripravili piesne a básne, za ktoré ich obdarovali aj naše pani učiteľky. Mikulášovi dnes pomáhal aj náš pán riaditeľ, ktorý potešil i dospelých.

              Za sladké prekvapenie pre žiakov a učiteľov ďakujeme čokoládovni Eva a Rodičovskému združeniu pri ZŠ Bernolákova.

          • Čisté čižmičky v okne
            • Čisté čižmičky v okne

            • Každý rok sa 6. decembra rozžiaria detské očká radosťou a prekvapením. Sviatok sv. Mikuláša patrí medzi detské najobľúbenejšie sviatky. Viete kto to bol sv. Mikuláš a ako vznikla tradícia dávania darčekov? V oddeleniach ŠKD sme si pripomenuli históriu a tradície tohto sviatku. Deti so záujmom počúvali rôzne Mikulášske legendy opradené čarovnými príbehmi. Pobyt v klube sme si spríjemnili pesničkami, básňami, zhotovením darčekov, obrázkov Mikuláša.

          • „Ordnung muss sein! .... Poriadok musí byť!“
            • „Ordnung muss sein! .... Poriadok musí byť!“

            • Po zaujímavom a tajuplnom putovaní vesmírom sa vydali štvrtáci spoznávať dejiny svojej krajiny. Vrátili sa do dávnej minulosti, kedy sa naši predkovia, Slovania, usídlili na našom území a postupne vytvárali prvé ríše na čele s panovníkmi. Významné miesto v našich dejinách mala aj Mária Terézia, ktorá Rakúsko-uhorskej monarchii slúžila s obdivuhodnou energiou. Sama sa vyhlasovala za matku svojho ľudu: "Milujem svoju rodinu a svoje, no ak by to bolo potrebné, bez váhania sa stanem predovšetkým matkou svojej ríše ".

              Vzdelanosť a pracovitosť tejto panovníčky zaujala aj žiakov 4.B triedy. V jeden novembrový deň sa stali žiakmi tereziánskej školy, v ktorej sa vyučovalo podľa nových reforiem. Zasadli do lavíc tzv. ľudovej školy, pozostávajúcej z ôsmych stanovíšť. Zoznámili sa s novým typom písma, prepisovali text husacím brkom, ktoré si namáčali v kalamári a predstavovali sa v nemčine. Tvorili jednoduché matematické príklady, vyrábali tereziánske mince v „mincovni“. V „krajčírskej dielni“ vyrábali bábky z bavlny a vlny pre svojich súrodencov a v „stolárskej dielni“ vystavali drevený domček zo špajlí. Šikovné ruky „hrnčiarov“ vymodelovali gotické písmená Schwabach. Počas prestávky si pripravili chutné jedlo zo zemiakov a kukurice, ktoré zjedli s veľkou chuťou. Za usilovnú prácu získali vysvedčenie od Márie Terézie.

          • EKOHRY
            • EKOHRY

            • Cieľom ekologickej výchovy je, aby sa deti zaoberali témou prírody a životného prostredia, aby boli vedené k zodpovednosti a správnemu prístupu ku všetkému živému. Za týmto účelom učitelia a žiaci 2. ročníka pozvali do našej školy deti z MŠ Sídlisko Juh.

              EKOHRY, ktoré pripravili, boli rôznorodé, náučné a hlavne zaujímavé. V areáli školy zbierali rôzne materiály, z ktorých vyrobili "hotel pre hmyz", spoločne vytvárali ekoplagáty, rozšírili si vedomosti o rastlinách, zvieratách a prírode.

              Veríme, že sa s nami predškoláci cítili dobre a odniesli si nové vedomosti a zážitky. Zároveň to bolo príjemné spestrenie vyučovania aj pre našich druhákov.

          • Okresné kolo vo florbale
            • Okresné kolo vo florbale

            • V dňoch 29.-30.11.2022 sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale základných škôl vranovského okresu. V kategórii chlapcov súťažilo 9 škôl a v kategórii dievčat 7 základných škôl.

              Družstvo chlapcov zo základnej skupiny postúpilo do semifinálových zápasov z 2. miesta bez prehry, no zápasy o medaile im už nevyšli a skončili na 4. mieste. Dievčatá zápasmi v skupine prešli hladko, avšak semifinále bolo napínavé do samého konca. Proti ZŠ Hanušovce n/T skončil zápas nerozhodne 2:2, po dvoch päťminútových predĺženiach nepadol žiadny rozhodujúci gól a preto o víťazovi tohto zápasu rozhodli samostatné nájazdy troch hráčok. Do finále sme sa nedostali, avšak žiačky ZŠ Bernolákova napokon získali krásne bronzové umiestnenie. Dievčatám k tretiemu miestu blahoželáme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

          • Ruský film v škole
            • Ruský film v škole

            • V Košiciach ožila výstava prác „Zlatý kľúčik alebo dobrodružstvá Buratino“ v rámci 19. ročníka akcie „Ruský film v škole“.

              Súťaže sa zúčastnilo 277 žiakov z 25 základných a stredných škôl. Naša žiačka, Monika Garlathyová VIII.B obsadila 1. miesto. Ďalší žiaci, Martina Nováková VIII. C a Lukas Cerula VIII.C získali čestné uznania.

              Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastnením ďakujeme za reprezentáciu školy! Veríme, že takéto aktivity spestrujú hodiny ruského jazyka, rozširujú vedomosti o ruskej kultúre a rozvíjajú slovnú zásobu žiakov!

          • Technická olympiáda
            • Technická olympiáda

            • Vo štvrtok 24.11.2022 usporiadalo Centrum voľného času v spolupráci so SOŠD vo Vranove nad Topľou 13. ročník okresného kola Technickej olympiády, do ktorej sa zapojilo 10 škôl vranovského okresu. V kategórii A súťažilo 20 žiakov– čo je súťaž dvojíc 8.-9 .ročníka ZŠ a 8 súťažiacich v kategórii B – čo sú jednotlivci 5.-7. ročníka. Súťažiaci si preverili svoje teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti zhotovením výrobku podľa technického výkresu.

              Našu školu v kategórii A úspešne reprezentovali žiaci 9. ročníka Filip Antuš a Pavol Emanuel Laban, ktorí obsadili výborné 2. miesto. V kategórii B žiak Tomáš Pivovar sa umiestnil na krásnom 4. mieste.

              Nádejným technikom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa ďalších úspechov!

          • S Ezopom do sveta bájok
            • S Ezopom do sveta bájok

            • Kde inde ako v knižnici zažijete dobrodružné cesty do minulosti, či budúcnosti? Obklopení knihami sa vydávame na cesty za spisovateľmi, ktorí rozprávajú svoje príbehy a my zažívame s nimi všetko to dobrodružstvo. Aj cesta našich štvrtákov viedla do knižnice a rovno za bájkou, ktorej kráľom bol Ezop. Bájkar veľkého umu a fantázie. Zoznámili sme sa s ním vďaka pracovníkom knižnice, ktorí nám nejednu bájku pútavo prečítali a aj pripravili pre nás zaujímavé aktivity. Vďaka nim sme spoznali aj iných bájkarov a to nie len tých minulých, ale aj súčasných z rôznych kútov sveta. So zanietením sme diskutovali o bájkach a hľadali to správne ponaučenie, ktoré nám ponúka. Hľadali sme ľudské vlastnosti a porovnávali ich s vlastným životom a životnými situáciami. Pochopili sme, že z každej bájky plynie ponaučenie, niečo, čo si môžeme zobrať pre seba, aby sme konali dobro a boli lepšími ľuďmi.

              #HKVranov

              #zsbervv