• Novinky

          • 𝓗𝓻𝓪𝓿𝓪́ 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪
            • 𝓗𝓻𝓪𝓿𝓪́ 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪

            • Niekedy je dobré odľahčiť aj na druhom stupni hodiny slovenčiny nejakou hrou, avšak aj pri nej sa niečo naučiť alebo si zopakovať. Alebo... len zistiť, aká je variabilná, krásna a zaujímavá. Žiaci pracovali a zároveň súťažili v skupinách, do ktorých boli náhodne rozdelení. Hľadali čo najviac slov , v ktorých je hláska ô , ä , tiež slabikotvorné r,ŕ,l,ĺ, hľadali čo najviac šesťslabičných slov, slová len s mäkkými spoluhláskami, len s tvrdými spoluhláskami. Tímy opisovali slová bez použitia slovotvorného základu. Ani nevedeli ako a zopakovali si veľmi veľa vedomostí zo slovenského jazyka.

              Nakoniec mali napísať desať najkrajších slov a po štatistickom vyhodnotení sa nimi stali tieto slová: 1.mama, 2.rodina, 3.srdiečko... čo vy na to?

          • 𝟏𝟓. 𝐏𝐥𝐞𝐬 𝐙𝐒̌ 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐨𝐯𝐚
            • 𝟏𝟓. 𝐏𝐥𝐞𝐬 𝐙𝐒̌ 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐨𝐯𝐚

            • V sobotu 3. februára sa uskutočnil už 15. Ples ZŠ Bernolákova, ktorý slávnostne otvoril riaditeľ školy Marek Cerula spolu so zakladateľom plesu a bývalým predsedom rodičovskej rady Jaroslavom Šandalom a terajším predsedom rodičovskej rady Danielom Marcinčinom.

              Hneď v úvode vystúpili žiačky našej školy z TK Dyno a sestry Chanáthové. O skvelú zábavu počas celého večera sa postarali Bratia Grominovci s cimbalovou hudbou pod vedením Jakuba Kačmára.

              Súčasťou plesu bola aj bohatá tombola, za ktorú chceme poďakovať všetkým darcom - rodičom, učiteľom, sponzorom a ktorej výťažok je venovaný knižnej publikácii Prvotinky IV. pri príležitosti 40. výročia školy.

              Poďakovanie patrí aj školskej jedálni pri ZŠ za výborné jedlo, kvetinovému štúdiu Lily za nádhernú výzdobu a všetkým hosťom, ktorí prijali naše pozvanie a vytvorili spolu jedinečnú atmosféru nášho plesu. Vidíme sa na plese opäť o rok 8.2.2025.

          • 𝐊𝐀𝐑𝐍𝐄𝐕𝐀𝐋
            • 𝐊𝐀𝐑𝐍𝐄𝐕𝐀𝐋

            • 𝒦𝒶𝓇𝓃𝑒𝓋𝒶𝓁 𝓈𝓂𝑒 𝓋 𝓈̌𝓀𝑜𝓁𝑒 𝓂𝒶𝓁𝒾,

              𝓃𝒶 𝓉𝓋𝒶́𝓇 𝓈𝓂𝑒 𝓈𝒾 𝓂𝒶𝓈𝓀𝓎 𝒹𝒶𝓁𝒾.

              𝒵𝒶𝓈𝓅𝒾𝑒𝓋𝒶𝓁𝒾, 𝓏𝒶𝓉𝓁𝒾𝑒𝓈𝓀𝒶𝓁𝒾 𝒶 𝓋𝑒𝓈𝑒𝓁𝑜 𝓉𝒶𝓃𝒸𝑜𝓋𝒶𝓁𝒾.

              𝒱𝑒𝒹̌ 𝒿𝑒 𝒻𝒶𝓈̌𝒾𝒶𝓃𝑔𝑜𝓋𝓎́ 𝒸̌𝒶𝓈, 𝓇𝒶𝒹𝒾 𝓈𝒶 𝓏𝒶𝒷𝒶𝓋𝒾́𝓂𝑒 𝓏𝒶𝓈.

              Po polročnom vysvedčení čakala našich prvostupniarov odmena vo forme karnevalu, ktorý nám svojím programom obohatil Ujo Ľubo!

              Spoločne sme si užili čas plný smiechu a radosti a už teraz sa tešíme na budúci rok.

          • ANGLICKÉ DIVADLO
            • ANGLICKÉ DIVADLO

            • Dňa 31.1.2024 sa žiaci 8. a 9.ročníka našej školy zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku pod názvom United Neighbours of London , ktoré pripravilo Divadelné centrum Martin. Táto činoherná anglická inscenácia nám priblížila osudy obyvateľov istej bytovky v Londýne. Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať.

              Príbeh upriamoval pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími, ktoré sú vďaka dnešnej digitálnej dobe často zanedbávané. Žiaci si precvičili porozumenie v anglickom jazyku a zistili, aké dôležité je pomáhať si v dnešnej technológiami preplnenej dobe, v ktorej chýba ľudský kontakt. Mladí talentovaní herci našich žiakov vtipným a moderným predstavením zaujali. Ďakujeme za zážitok!

          • 𝖅 𝖗𝖔𝖟𝖕𝖗𝖆́𝖛𝖐𝖞 𝖉𝖔 𝖗𝖔𝖟𝖕𝖗𝖆́𝖛𝖐𝖞 𝖘 𝖓𝖆𝖘̌𝖎𝖒𝖎 𝖗𝖔𝖉𝖎𝖈̌𝖒𝖎
            • 𝖅 𝖗𝖔𝖟𝖕𝖗𝖆́𝖛𝖐𝖞 𝖉𝖔 𝖗𝖔𝖟𝖕𝖗𝖆́𝖛𝖐𝖞 𝖘 𝖓𝖆𝖘̌𝖎𝖒𝖎 𝖗𝖔𝖉𝖎𝖈̌𝖒𝖎

            • Každý človek, ktorý rád číta, vie, že knihy majú moc uniesť nás z tohto uponáhľaného času do úplne iných svetov. V knihách sa skrýva veľká sila! Učí detí hodnotiť, čo je dobré a čo je zlé. Rozvíja jeho reč, rozširuje slovnú zásobu, uspokojuje zvedavosť, podporuje fantáziu a obrazotvornosť malého poslucháča. Dieťa nie je čitateľ, ale poslucháč. Žiaci prvého ročníka mali možnosť vypočuť si nové a zaujímavé príbehy, rozprávky a týmto si rozšírili svoje čitateľské obzory. Počúvanie bolo o tom zaujímavejšie, že nám ich rozprávali a čítali rodičia našich prvákov. Sme radi, že naši rodičia sa zapájajú do aktivít spolu so svojimi deťmi.

              Veľmi pekne ďakujeme rodičom, ktorí si našli pre nás čas a ako sme si ho v pohode užili, si môžete pozrieť na priložených fotografiách.

          • SÚBOJ O NAJMÚDREJŠIEHO MEDZI NAJBYSTREJŠÍMI
            • SÚBOJ O NAJMÚDREJŠIEHO MEDZI NAJBYSTREJŠÍMI

            • Pod týmto heslom súťažilo 28. novembra 2023 cez 32 tisíc žiakov v súťaži Všetkovedko. Aj žiaci našej školy mali možnosť predviesť svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok.

              Ak sa súťažiaci zaradil vo svojej kategórii medzi 30 % najúspešnejších riešiteľov, získal titul a diplom VŠETKOVEDKO a peknú cenu. Ostatní získavajú titul a diplom VŠETKOVEDKOVHO UČŇA a malú spomienku na súťaž. Víťazom blahoželáme!

              1.ročník

              Sára Babjaková ​1.B , Emma Borošová ​1.C , Nikola Jakubeková​1.C , Adela Maninová​1.C ​ , Romana Baková ​1.D , Maximilián Grech​1.D , Erik Jakubov ​​1.D

              2.ročník

              Lukáš Kužma ​​2.B , Laura Magurová ​2.B , Matej Matta​​2.B , Sebastián Melník​2.B , Lea Kuchnová​​2.D

              3.ročník

              Simona Mužíková​3.B , Karin Danišová ​​3.C , Jasmína Ihnátová​3.C , Oliver Settey​​3.C

              4.ročník

              Adam Mráz ​​4.B , Alexander Grech ​4.C

          • 𝓥𝓮𝓼𝓮𝓵𝓪́ 𝓪 𝓱𝓻𝓪𝓿𝓪́ 𝓵𝓸𝓰𝓸𝓹𝓮́𝓭𝓲𝓪 𝓿 𝓼̌𝓴𝓸𝓵𝓮
            • 𝓥𝓮𝓼𝓮𝓵𝓪́ 𝓪 𝓱𝓻𝓪𝓿𝓪́ 𝓵𝓸𝓰𝓸𝓹𝓮́𝓭𝓲𝓪 𝓿 𝓼̌𝓴𝓸𝓵𝓮

            • Vývin reči je jedným z najúžasnejších momentov každého dieťaťa. Je to prirodzený proces osvojovania si porozumenia a používania komunikačných schopností vo všetkých jeho formách.

              Naša reč sa stáva pre dieťa prvým návodom, ako hovoriť. Je to však dlhá a namáhavá cesta, aby sa dieťa dopracovalo k tomu, že vysloví správne svoje prvé hlásky, slová či ucelené vety. K tomu, aby sa dieťa naučilo správne rozprávať, mu môžu aktívne dopomôcť rodičia, logopéd, ale aj škola.

              Deti sa rady hrajú, od útleho detstva spoznávajú množstvo hier, pri ktorých komunikujú so svojimi kamarátmi. A tak hry a cvičenia zamerané na reč a jej rozvoj sa stali mimoriadne obľúbené aj v našom školskom prostredí na záujmovom krúžku Logopédia hrou.

              Spoločne sa zapájame do logopedických hier, nacvičujeme riekanky, ktoré podporujú motiváciu k hovoreniu a rozvoju aktívnej a pasívnej slovnej zásoby. Nechýbajú dychové cvičenia - fúkanie do vrtuľky, slamkový futbal, bublifuk, ktorých cieľom je prehĺbenie dýchania a zvládnutie fyziologicky správneho nádychu a výdychu pri hovorení. Nezabúdame ani na rozvoj sluchovej diferenciácie a pamäte.

              Medzi najviac obľúbené patria cvičenia zamerané na precvičovanie hlások, ktorými žiaci precvičujú správnu výslovnosť jednotlivých hlások izolovane, v spoluhláskových skupinách a slovách. Cvičenia a hry sú prispôsobené veku a schopnostiam dieťaťa.

              Logopédia v školskom prostredí prináša deťom radosť, spokojnosť a vedie žiakov k správnej výslovnosti.

          • 𝐈𝐤𝐨𝐧𝐲, 𝐮𝐦𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐤𝐭𝐨𝐫𝐞́ 𝐬𝐩𝐚́𝐣𝐚
            • 𝐈𝐤𝐨𝐧𝐲, 𝐮𝐦𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐤𝐭𝐨𝐫𝐞́ 𝐬𝐩𝐚́𝐣𝐚

            • Umenie, viditeľné na každom kroku, nie je niečím nezvyčajným ani v náboženskom priestore. Gréckokatolícke chrámy sú plné písaných obrazov, maľovaného umenia, alebo teda kníh či príbehov, ktoré sú prepísané do obrazov – ikon. Táto téma spája aj na základnej škole dva predmety: výtvarnú výchovu a náboženskú výchovu. Preto sme si do školy pozvali odborníka, ikonopisca Alexandra Orlíka, ktorý svoju tvorbu hojne vystavuje aj v Hornozemplínskom osvetovom stredisku. V piatom ročníku rozprával žiakom o tvorbe ikon, zatiaľ čo deviataci pozorovali význam ikon v ich prirodzenom prostredí, v Gréckokatolíckom chráme sv. Pia.

          • 𝓢̌𝓪𝓵𝓲𝓪𝓷𝓼𝓴𝔂 𝓜𝓪𝓽̌𝓴𝓸
            • 𝓢̌𝓪𝓵𝓲𝓪𝓷𝓼𝓴𝔂 𝓜𝓪𝓽̌𝓴𝓸

            • Dňa 30.januára 2024 sa v Hornozemplínskej knižnici uskutočnilo okresné kolo 29. ročníka súťaže Šaliansky Maťko.

              Našu školu reprezentovali v recitácii povestí títo žiaci:

              v 1. kategórii: Ján Kaščák,

              v 2. kategórii Ella Veliká,

              v 3. kategórii Nina Kolesárová.

              V silnej konkurencii recitátorov zo škôl z celého okresu Vranov nad Topľou sa na 2. mieste umiestnil žiak Ján Kaščák.