• Novinky

          • 𝐍𝐚𝐬̌𝐢 𝐜𝐡𝐥𝐚𝐩𝐜𝐢 𝐯 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐥̌𝐚𝐯𝐮𝐣𝐮́
            • 𝐍𝐚𝐬̌𝐢 𝐜𝐡𝐥𝐚𝐩𝐜𝐢 𝐯 𝐫𝐨𝐛𝐨𝐭𝐢𝐤𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐥̌𝐚𝐯𝐮𝐣𝐮́

            • 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐂𝐮𝐩 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐨 patrí medzi najväčšie súťaže v stavbe a programovaní autonómnych robotov v Európe. Súťažiaci zápolia v rôznych kategóriách. Tento rok sa dvojdňovej súťaže od 6. do 8. marca zúčastnilo 137 súťažiacich, ktorí spolu vytvorili 51 tímov žiakov základných a stredných škôl a jeden plný autobus súťažiacich z Chorvátska, ktorí patria k európskej špičke.

              Naši žiaci, ktorí sú aj členovia Amavet klubu pri Základná škola Bernolákova ulica 1061, Vranov nad Topľou vytvorili 3 tímy: Martin Šotík a Roderik Prieložný, Alexej Venceľ a Slavo Glod, Tomáš Poperník a Marek Dobranský

              So svojimi robotmi súťažili v kategórii Rescue Line, ktorá bola tento rok „bohato“ obsadená. Celkovo súťažilo 24 tímov. V kategórii slovenských základných škôl chlapci obsadili pekné tretie a piate miesto. V medzinárodnej časti základných a stredných škôl naši chlapci obsadili desiate a dvanáste miesto.

              Do kategórie Konštrukcia – zhotovenie robota podľa vopred nezverejneného zadania sa zapojilo 10 tímov základných a stredných škôl. Nakoniec náš tím skončil medzi piatimi tímami, ktorým sa podarilo v časovom limite 5 hodín zadanie dokončiť.

              Chlapci si okrem súťaže užili kopec zábavy, prehliadli sme si hrad, parlament, navštívili Dóm sv. Martina, SND a zastavili sme sa aj u Čumila.

              Odchádzali sme plný odhodlania do budúceho roka sa zlepšiť a využiť nové veci, ktoré máme v škole!

          • 𝐒𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐣 𝐯 𝐬𝐞𝐛𝐞 𝐤𝐮́𝐬𝐨𝐤 𝐯𝐞𝐝𝐜𝐚
            • 𝐒𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐣 𝐯 𝐬𝐞𝐛𝐞 𝐤𝐮́𝐬𝐨𝐤 𝐯𝐞𝐝𝐜𝐚

            • „𝓐𝓴 𝓬𝓱𝓻𝓪́𝓷𝓲𝓶𝓮 𝓹𝓻𝓲́𝓻𝓸𝓭𝓾, 𝓬𝓱𝓻𝓪́𝓷𝓲𝓶𝓮 𝓪𝓳 𝓼𝓮𝓫𝓪“ – týmto heslom sa nesie dvojdňové podujatie pripravené pre našich žiakov.

              Prvý deň sme privítali odborníkov z oblastí Ochrany ovzdušia, vody a lesa. Pracovníci zo SAŽP žiakom ukázali niekoľko spôsobov spoluúčasti na ochrane ovzdušia na Slovensku. Zároveň ich motivovali ako sa dá zmeniť životný štýl, aby sme čo najmenej ohrozovali Životné prostredie. O kvalite vôd a ich čistení v našom okrese prišla siedmakom porozprávať p. Dobranská z VVS. A naši piataci spolu s pracovníkmi Lesnej správy vo Vranove n/T hravou formou získali množstvo informácií o živote v lese.

              Všetci žiaci prešli pripravenými stanovišťami, kde mali možnosť oboznámiť sa s minerálnymi vodami Slovenska, zahrať sa na ekobojovníkov, spočítať kvapky vody, zisťovať pH vôd, či zahrať si vodný bowling. Všetky aktivity boli príjemným spestrením vyučovania prírodovedných predmetov.

          • 𝙋𝙤𝙤𝙗𝙚𝙙𝙞𝙚 𝙥𝙡𝙣𝙚́ 𝙥𝙤𝙝𝙮𝙗𝙪
            • 𝙋𝙤𝙤𝙗𝙚𝙙𝙞𝙚 𝙥𝙡𝙣𝙚́ 𝙥𝙤𝙝𝙮𝙗𝙪

            • 𝘝 𝘴̌𝘬𝘰𝘭𝘴𝘬𝘰𝘮 𝘬𝘭𝘶𝘣𝘦 𝘤̌𝘢𝘴 𝘯𝘦𝘮𝘳𝘩𝘢́𝘮𝘦,

              𝘢 𝘬𝘦𝘥̌ 𝘱𝘳𝘢́𝘷𝘦 𝘯𝘦𝘬𝘳𝘦𝘴𝘭𝘪́𝘮𝘦, 𝘵𝘢𝘬 𝘶𝘳𝘤̌𝘪𝘵𝘦 𝘤𝘷𝘪𝘤̌𝘪́𝘮𝘦.

              𝘌𝘯𝘦𝘳𝘨𝘪𝘪 𝘮𝘢́𝘮𝘦 𝘷 𝘴𝘦𝘣𝘦 𝘱𝘭𝘯𝘰,

              𝘷𝘺𝘵𝘪𝘢𝘩𝘭𝘰 𝘯𝘢́𝘴 𝘷𝘰𝘯𝘬𝘶 𝘴𝘭𝘯𝘬𝘰.

              𝘑𝘢𝘳𝘯𝘢́ 𝘶́𝘯𝘢𝘷𝘢 𝘯𝘪𝘦 𝘫𝘦 𝘱𝘳𝘦 𝘯𝘢́𝘴,

              𝘻𝘢𝘬𝘳𝘪𝘤̌𝘪́𝘮𝘦 𝘴𝘪 𝘵𝘰 𝘷𝘴̌𝘦𝘵𝘤𝘪 𝘯𝘢 𝘩𝘭𝘢𝘴.

          • 𝓟𝓪𝓼𝓸𝓿𝓪𝓷𝓲𝓮 𝓹𝓻𝓿𝓪́𝓴𝓸𝓿 𝔃𝓪 𝓬̌𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓵̌𝓸𝓿 𝓴𝓷𝓲𝔃̌𝓷𝓲𝓬𝓮
            • 𝓟𝓪𝓼𝓸𝓿𝓪𝓷𝓲𝓮 𝓹𝓻𝓿𝓪́𝓴𝓸𝓿 𝔃𝓪 𝓬̌𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓵̌𝓸𝓿 𝓴𝓷𝓲𝔃̌𝓷𝓲𝓬𝓮

            • „𝒮𝑜𝓂 𝒸̌𝒾𝓉𝒶𝓉𝑒𝓁̌ 𝓂𝒶𝓁𝒾𝒸̌𝓀𝓎́, 𝒹𝒶́𝓋𝒶𝓂 𝓅𝑜𝓏𝑜𝓇 𝓃𝒶 𝓀𝓃𝒾𝓏̌𝓀𝓎. 𝒮𝑜 𝓏𝒶́𝓁𝑜𝓏̌𝓀𝑜𝓊 𝒸̌𝒾́𝓉𝒶𝓂 𝓇𝒶́𝒹, 𝓋𝑒𝒹̌ 𝓈𝑜𝓂 𝓈 𝓀𝓃𝒾𝒽𝑜𝓊 𝓀𝒶𝓂𝒶𝓇𝒶́𝓉 ...“

              Dňa 6. marca 2024 znova zasadla na svoj trón Kráľovná detských čitateľov, aby slávnostne privítala všetkých prváčikov a dohliadla na ich pasovanie za čitateľov Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. A zišlo sa ich neúrekom. Nedočkavo čakali na tú vzácnu chvíľu.

              Radosť a úsmev na detských tváričkách vyčarovali Filip, Majka a Luky, členovia divadelného zoskupenia ODIVO z Banskej Bystrice. Vo svojom pojazdnom ateliéri plnom kníh, farieb a rozprávkových postavičiek predstavili vlka, ktorý vypadol z knihy a putoval rozprávkovým svetom.

              Od dnešného dňa sú na toto putovanie pozvaní aj naši prváci, ktorí zložili sľub čitateľa, pocítili dotyk „rytierskeho meča“ a od pani knihovníčky si prevzali svoj čitateľský preukaz a záložku do knihy.

              Veríme, že si naši prváčikovia vypestujú krásny vzťah k čítaniu a objavovaniu tajov rozprávkovej ríše a že sa knižnica stane obľúbeným miestom nielen poznania, ale aj zábavy, hier a tvorenia.

          • 𝔻𝕚𝕧𝕒𝕕𝕝𝕠 𝕧 𝕊̌𝕂𝔻
            • 𝔻𝕚𝕧𝕒𝕕𝕝𝕠 𝕧 𝕊̌𝕂𝔻

            • V školskom klube je vždy veselo a hravo. Svedčí o tom aj jedno krásne popoludnie, ktoré nám spestrilo ,,Divadlo na Predmestí“ a ich predstavenie Danka a Janka. Tieto známe dvojičky deti úplne vtiahli do deja. Spoznali sme Gvenduchu, opravovali pokazený budík a cez okno sledovali žirafu. Bolo to energické, veselé a humorné. Deti sa úžasne bavili a celou triedou sa ozýval smiech, hudba a radosť. Smiali sme sa, tancovali a spievali. Detský svet je už raz taký. Ďakujeme.

          • 𝐌𝐈𝐒𝐈𝐀 𝟖𝟗
            • 𝐌𝐈𝐒𝐈𝐀 𝟖𝟗

            • Naša škola sa zúčastnila už 5. ročníka literárnej súťaže "𝐍𝐚𝐬̌𝐚 𝐧𝐞𝐝𝐚́𝐯𝐧𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐥𝐨𝐬𝐭̌", ktorú vyhlásilo občianske združenie MISIA 89.

              Sme radi, že aj naša žiačka 𝐕𝐞𝐫𝐨𝐧𝐢𝐤𝐚 𝐓𝐢𝐫𝐩𝐚́𝐤𝐨𝐯𝐚́ prispela svojou prácou k vysokej úrovni súťaže a že Deklarácia ľudských práv je aktuálna aj pre mladú generáciu 75 rokov po jej podpise, možno viac ako inokedy.

          • 𝓢𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪 𝓷𝓪 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓲́𝓬̌𝓴𝓸
            • 𝓢𝓵𝓸𝓿𝓮𝓷𝓬̌𝓲𝓷𝓪 𝓷𝓪 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓲́𝓬̌𝓴𝓸

            • Deň materinského jazyka sme si pripomenuli zaujímavými hravými aktivitami, ktoré si pripravili naše šikovné deviatačky. Žiakom štvrtého ročníka trošku lámali jazýčky na jazykolamoch ako napr.: „Víly z vily vence vili a psy na ne vyli z vily“, vydali sa s nimi po stopách spisovných slov, skúmali spoločne tie slovenské hlásky, pri ktorých potrebujeme nevyhnutne použiť jazyk alebo sa zabavili, keď čítali vety tak, že namiesto hlásky „r“ vyslovili hlásku „l“. Vyskúšali si aj neverbálnu komunikáciu, t.z. mimiku a gestikuláciu. Dozvedeli sa , že slovo jazyk má viac významov a tiež , že veci môžeme pomenovať priamo, ale i nepriamo – tzv. frazeologizmami. Bolo to hravé, ale určite i poučné.