• Novinky

          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

            • Aj štvrtáci sa zapojili do ponožkovej výzvy a spojili sa na znak ľudskej jedinečnosti, spolupatričnosti a rešpektu k ľuďom s Downovým syndrómom.

              Prečo práve 21.marca? - Pretože ľudia s Downovým syndrómom majú tretí prebytočný chromozóm v 21. chromozóvom páre, čo znamená že títo výnimoční ľudia nemajú počet chromozómov 46, ale 47.

              Prečo práve ponožky? – Pretože práve chromozómy majú tvar ponožiek. Prečo si to pripomíname? ... lebo - každý z nás je výnimočný. 

          • Čitateľská výzva
            • Čitateľská výzva

            • Počas jarných prázdnin plnili žiaci 2.C netradičnú, ale o to zaujímavejšiu ČITATEĽSKÚ VÝZVU. Za každých 20 minút čítania denne si mohli vyfarbiť na svojom pracovnom liste jednu knihu. Odmenou za splnenie aktivity je kniha LITERÁRNE HÁDANKY, ktorú dostali ako darček a motiváciu k ďalšiemu čítanie od Matice slovenskej. Za spoluprácu ďakujeme pani Hofierkovej, ktorá je jej tajomníčkou a knihy nám sprostredkovala.

          • Z rozprávky do rozprávky
            • Z rozprávky do rozprávky

            • Tento týždeň sme v školskom klube detí strávili čas naozaj rozprávkovo. Spoločne s deťmi sme sa zahrali na rôzne zvieratká, ako napríklad vlka, myš, či prasiatko. Dievčatá sa zahrali na princezné a chlapci naopak na princov a oddaných rytierov. Divadielko a hranie postáv deťom vyčarilo úsmev na tvári, tešili sa zo svojich výkonov.

              Čítanie kníh neodmysliteľne patrí k rozprávkam. Šikovné ruky deti ani tento týždeň nezaháľali a vytvorili si záložky do kníh, aby si čítanie spríjemnili.

          • 𝐓𝐞𝐬𝐭𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞 𝟗- 𝟐𝟎𝟐𝟑
            • 𝐓𝐞𝐬𝐭𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞 𝟗- 𝟐𝟎𝟐𝟑

            • Oznamujeme Vám, že celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ pod názvom Testovanie 9- 2023 sa uskutoční 𝟐𝟐. 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐬𝐭𝐫𝐞𝐝𝐚) na všetkých základných školách Slovenskej republiky z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. V zmysle školského zákona v platnom znení, § 155, ods. 5 a 8 sa na externom testovaní zúčastňujú žiaci 9. ročníka ZŠ a žiaci 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom, vrátane žiakov so ŠVVP, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

              Cieľom testovania je získať obraz o výkonoch žiakov na výstupe z 2. stupňa ZŠ, porovnať ich výkony v testoch a poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší obraz o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledok žiaka 9. ročníka slúži zároveň ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.

              Informácie o Testovaní 9-2023 sú zverejnené na:

              https://www2.nucem.sk/.../nar.../testovanie-9/roky/2022-2023

          • Kamarát Cvičko
            • Kamarát Cvičko

            • 𝘓𝘦𝘯 𝘤̌𝘰 𝘷𝘴𝘵𝘢𝘯𝘦𝘮 𝘻 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘦𝘭𝘦, 𝘶𝘻̌ 𝘢𝘫 𝘤𝘷𝘪𝘤̌𝘪́𝘮 𝘷𝘦𝘴𝘦𝘭𝘦.

              𝘊̌𝘶𝘱𝘯𝘦𝘮, 𝘷𝘴𝘵𝘢𝘯𝘦𝘮, 𝘷𝘺𝘴𝘬𝘰𝘤̌𝘪́𝘮, 𝘷𝘦𝘴𝘦𝘭𝘰 𝘴𝘢 𝘻𝘢𝘵𝘰𝘤̌𝘪́𝘮.

              Na hodine telesnej výchovy naši prváci učili kamaráta Cvička ako správne cvičiť. A po poriadnej rozcvičke si za odmenu spoločne so sloníkom Cvičkom zatancovali. Deťom sa takáto hodina veľmi páčila a tešia na ďalšie stretnutie s Cvičkom.

          • 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐨𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐧𝐚́ 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐢𝐤𝐲
            • 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐨𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐧𝐚́ 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐢𝐤𝐲

            • Časť našej školy nachvíľu ožila minulosťou, premenila sa totiž na malé múzeum s niekoľkými výnimočnými expozíciami ako napr.: domácnosť pred 100 rokmi a dnes, prvé nástroje, ich vývoj či použitie, technické objavy, ktoré uľahčovali ľuďom prácu, počiatky tkanín, oblečenia, výšiviek, prvé hračky ako nástroje učenia sa alebo vývoj zachytávania a prenosu vizuálneho i zvukového záznamu. Týmito expozíciami, ktoré boli plné zaujímavých zbierok z dávnej i nedávnej minulosti, sprevádzali veľmi zodpovedne pripravení sprievodcovia – žiaci 7.-8. roč. svojich mladších spolužiakov.

              Veľmi pútavými slovami opísali život v minulosti prostredníctvom veľkého množstva rozličných názorných predmetov , ktoré sa nám podarilo zozbierať a následne aj presne pomenovať. Prehliadka expozícií bola ukončená malou odmenou v podobe čerstvých šišiek s džemom, ktoré napiekli naše šikovné žiačky.

              Veru od počiatku - po dnešok ubehla dlhá a namáhavá cesta, no my veríme, že pre našich žiakov to bolo nemalé dobrodružstvo, pri ktorom si pripomenuli jednu dôležitú vec vyjadrenú slovami Thomasa Manna: „𝙆𝙩𝙤 𝙣𝙚𝙥𝙤𝙯𝙣𝙖́ 𝙢𝙞𝙣𝙪𝙡𝙤𝙨𝙩̌, 𝙣𝙚𝙥𝙤𝙘𝙝𝙤𝙥𝙞́ 𝙗𝙪𝙙𝙪́𝙘𝙣𝙤𝙨𝙩̌.“

              Všetkým pedagógom i žiakom , ktorí vynaložili obrovské úsilie pri príprave tejto veľkolepej akcie, patrí jedno veľké ďakujem, ktoré už aj dostali od svojich spokojných „ návštevníkov“.

          • POZVÁNKA
            • POZVÁNKA

            • Pozývame všetkých predškolákov a ich rodičov na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční v stredu 22. marca od 15:00 do 17:00 hod. v priestoroch Základná škola Bernolákova ulica 1061, Vranov nad Topľou.

              A čo na Vás čaká?

              - prehliadka priestorov školy, učební a tried 1. stupňa

              - voľnočasové aktivity školy a školská telocvičňa

              - školský klub detí a jeho fungovanie

              - športové aktivity na školskom dvore

              - aktivity v školskej knižnici

              - ukážky robotiky a práce v programe Minecraft

              - práca s interaktívnou tabuľou

              - ukážka výučby angličtiny

              - eko hodina prírodovedy

              - expozícia "Dobrodružná cesta techniky"

              - čas na vaše otázky a odpovede s pedagogickým kolektívom

              - aktivity v hernej zóne školy

              Tešíme sa na Vás!

          • 𝐀𝐧𝐠𝐥𝐢𝐜𝐤𝐲́ 𝐣𝐚𝐳𝐲𝐤 𝐡𝐫𝐚𝐯𝐨 𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐦𝐢
            • 𝐀𝐧𝐠𝐥𝐢𝐜𝐤𝐲́ 𝐣𝐚𝐳𝐲𝐤 𝐡𝐫𝐚𝐯𝐨 𝐬 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐦𝐢

            • „𝘡𝘯𝘢𝘭𝘰𝘴𝘵̌ 𝘤𝘶𝘥𝘻𝘪́𝘤𝘩 𝘫𝘢𝘻𝘺𝘬𝘰𝘷 𝘯𝘢́𝘮 𝘰𝘵𝘷𝘢́𝘳𝘢 𝘣𝘳𝘢́𝘯𝘶 𝘬 𝘮𝘶́𝘥𝘳𝘰𝘴𝘵𝘪“ Roger Bacon

              Naše pozvanie prijali predškoláci, aby si vyskúšali hodinu anglického jazyka hravou formou v prostredí ZŠ Bernolákova. Motivácia je najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje učenie sa a napredovanie žiakov.

              Zvolili sme si spolu so žiakmi štvrtého ročníka aktivity a hry zamerané na farby, čísla, ľudské telo a spoločne sme túto hodinu zrealizovali v priestoroch našej školskej knižnice. Double-decker bus a psík Lucky zaviedol deti k tajomnej truhlici s aktivitami. Odmenou im bolo okrem zážitkového učenia sa aj záložka do knihy.

              „ 𝘼𝙧𝙚 𝙮𝙤𝙪 𝙧𝙚𝙖𝙙𝙮 𝙩𝙤 𝙡𝙚𝙖𝙧𝙣?“

          • Predplavecká príprava tretiakov
            • Predplavecká príprava tretiakov

            • Pobyt vo vode má veľmi pozitívny vplyv na zdravie dieťaťa. Posilňuje imunitný systém, pohybové schopnosti a pozitívne pôsobí na zdravý vývin chrbtice. Preto sme veľmi radi, že po 3 ročnej vynútenej prestávke plaveckej učebne pri ZŠ Bernolákova majú opäť naši žiaci možnosť počas vyučovania plávať.

              Tento týždeň žiaci 3. ročníka sa zúčastňujú predplaveckej prípravy, kde sa oboznámili s vodným prostredím, odbúrali strach z vody a potápania sa, splývali a získali základné pohybové zručnosti pre jednotlivé plavecké štýly. Veľkou radosťou boli rôzne hry vo vode, ktoré im spríjemnili tento strávený čas v našej plaveckej učebni.

          • Hviezdoslavov Kubín na 1. stupni
            • Hviezdoslavov Kubín na 1. stupni

            • Každoročne sa na našej škole v mesiaci marec koná školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré je postupovým pre víťazov v recitácii poézie a prózy. Samotnej súťaži predchádza náročná príprava v podobe hľadania toho najvhodnejšie textu a následne nácviku recitácie. Sú to hodiny premýšľania a hľadania správneho výrazu, postoja, no predovšetkým hodiny neustáleho opakovania textu. To, čo v konečnej podobe tak jednoducho vyzerá je popretkávané úsilím a prácou na konečnej podobe recitácie.

              Dňa 15. marca na našej škole prebehlo úspešne školské kolo, do ktorého sa zapojilo 33 recitátorov, žiakov 1. – 4. ročníka. Porota zložená z vyučujúcich prvého stupňa rozhodla po zhliadnutí pripravených recitačných vystúpení žiakov takto:

              V recitácii poézie získali:

              Ester Šandorová 4. A

              Lukáš Karabin 4. C

              Tamara Labanová 1. A.

              V recitácii prózy získali:

              Ella Veliká 4. A

              Nina Vesna Leško 4. B

              Simona Mužiková 2. B

              Lukáš Paľko 2.D.

              Na okresnom kole budú našu školu za 1. stupeň reprezentovať Ella Veliká v recitácii prózy a Ester Šandorová v recitácii poézie.

          • Týždeň mozgu
            • Týždeň mozgu

            • Od 13. do 19. marca 2023 sa koná celosvetová kampaň Týždeň mozgu. Cieľom tejto aktivity je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog, jeho činnosť, možné ochorenia a na význam cvičení na podporu činnosti mozgu. Mozog a nervová sústava riadia fungovanie celého tela. Umožňuje nám myslieť, hýbať sa, komunikovať s okolím a pod. Žiaci 3.B nelenili a rozhodli sa, že sa zapoja do aktivít, ktoré prospievajú správnemu fungovaniu mozgu. V skupinách si zahrali pexeso, šach, dobble, lúštili sudoku, skladali obrazy a stavby zo skladačiek a pod. Pomocou žiackych projektov si pripomenuli, aké fantastické je naše ľudské telo. Hľadaním súvislostí medzi mozgom a ostatnými orgánmi dospeli k záveru, že mozog patrí medzi najdôležitejšie orgány ľudského tela a je dôležité nenechať ho „zlenivieť“.

          • Darujte 2% z vašich daní!
            • Darujte 2% z vašich daní!

            • Ešte váhate? Stačí málo a pomôžete svojim deťom. Nikto ani na minútu nezapochyboval o tom, že pomáhať má zmysel. Vážení rodičia a priatelia školy, 𝐩𝐨𝐦𝐨̂𝐳̌𝐭𝐞 𝐝𝐚𝐫𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢́𝐦 𝟐% 𝐳𝐚𝐩𝐥𝐚𝐭𝐞𝐧𝐞𝐣 𝐝𝐚𝐧𝐞 𝐙𝐑𝐏𝐒̌ 𝐩𝐫𝐢 𝐙𝐒̌ 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐨𝐯𝐚!

              Finančné prostriedky budú použité podľa potreby a na základe rozhodnutia Rodičovskej rady. Vašimi dvomi percentami prispejete k rozvoju talentu a všestranného rozvoju vzdelania svojich detí. Ďakujeme!

              Vyhlásenie tu:

              https://zsbervv.edupage.org/a/2-z-dane