• Novinky

          • ÚSPECHY TK DYNO V NITRE
            • ÚSPECHY TK DYNO V NITRE

            • V dňoch 12.05.- 14.05.2023 sa v Športovej hale v Nitre konala tanečná súťaž "ZA HRANICOU POHYBU" ktorej súčasťou bol aj Slovenský pohár SZTŠ IDO v disciplínach disco dance, hip hop a street dance. Bola to posledná pohárová súťaž pred MAJSTROVSTVAMI SLOVENSKA.

              Naše reprezentantky opäť nesklamali a vybojovali si tieto krásne umiestnenia :

              2.miesto MINI DD sólo-Korčinská N.

              3.miesto DVK D DD sólo - Varholová A.- postup do DVK C DD

              4.miesto JVK B DD duo - Novická N. & Győriová O.

              6.miesto MINI DD sólo - Baková R.

              7.miesto MINI DD sólo - Magurová L.

              7.miesto JVK C DD sólo - Győriová O.

              17.miesto DVK D DD sólo - Molitoris N.

              23.miesto DVK D DD sólo - Novická N.

              Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu Tk Dyno, ZŠ Základná škola Bernolákova ulica 1061, Vranov nad Topľou a mesta Vranov nad Topľou.

          • Vdýchni život textilu
            • Vdýchni život textilu

            • V dňoch 16.5. – 18.5.2023 sa v priestoroch MsDK vo Vranove nad Topľou konal workshop pod názvom Vdýchni druhý život textilu.
              👗 Žiaci 7.C triedy si 17.5.2023 v rámci spomínaného workshopu vyskúšali svoje tvorivé schopnosti pri kresbe na textil. V úvode sa deti dozvedeli niekoľko informácií o práci s textilom a o potrebe jeho recyklovania najmä v súvislosti s ochranou prírody. Potom sa už pustili do práce, ktorá ich veľmi zaujala. A možno aj motivovala do budúcna.
              👍 Za aktivitu sa chceme poďakovať Mestskému domu kultúry vo Vranove nad Topľou a p. Alžbete Hrabčákovej, ktorá poskytla informácie, rady aj materiál.  👏

          • 𝐄𝐱𝐤𝐮𝐫𝐳𝐢𝐚 𝐮́𝐬𝐩𝐞𝐬̌𝐧𝐞 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐦𝐢
            • 𝐄𝐱𝐤𝐮𝐫𝐳𝐢𝐚 𝐮́𝐬𝐩𝐞𝐬̌𝐧𝐞 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐦𝐢

            • Naši ôsmaci absolvovali dva dni poznávania dejín slovenského národa na exkurzii v mestách Martin a Liptovský Mikuláš. Spolu s učiteľkami SJL a výborného sprievodcu p. M. Gešpera, dlhoročného pracovníka Matice slovenskej, navštívili 1.deň v Martine Národný cintorín, Dom J. C. Hronského , slovenského spisovateľa, tajomníka MS, samozrejme zastavili sa aj v národnej ustanovizni Matice slovenskej . 2.deň po ceste urobili krátku zastávku pri krásnom Šutovskom jazere , ako aj v známej obci Černová. Po príchode do Liptovského Mikuláša neobišli 2. najväčší vojenský cintorín na Slovensku – Hájnicovo. Posledným navštíveným miestom bola expozícia najznámejšieho slovenského spolku Tatrín a Žiadostí slovenského národa i Literárnohistorické múzeum J. Kráľa na fare M. M. Hodžu . Na každom z týchto navštívených miest sme dostali od fundovaných odborníkov a zanietených ľudí množstvo cenných a zaujímavých informácií, ktoré akýmkoľvek spôsobom zasiahli do života nášho národa, a tak sa nám určite rozšíril pohľad na niektoré dôležité udalosti 19. – 20. storočia našich slovenských dejín.

          • Bubli rybačka
            • Bubli rybačka

            • Dnes k nám opäť zavítal náš kamarát TOMÍK so svojou veľkolepou "BUBLI rybačkou".
              🤹‍♂️ Tomík prichádza pomaly na chodúľoch, meria asi 3 metre a o to väčšie prekvapenie nastane, keď ho zbadajú deti. Na úvod si deti s Tomíkom dali spoločnú rozcvičku, rozbýbali sa a vytvorili vláčik, ktorý prešiel aj cez Tomíkove dlhočizné nohy. Za pomoci detí poprosili kapricu Karlu a kapra Karola, aby pre deti vytvorili bublinové prekvapenie. Tomíkovi sa ale zdá, že bublín bolo stále málo a spraví deťom ešte väčšie bubliny, ktoré lietajú vzduchom. Spoločne s deťmi, hudbou a Tomíkom vznikol na našom školskom dvore jeden veľký bublinový “happening”. 🙂

          • Levanduľové srdcia
            • Levanduľové srdcia

            • Osudy osamelých mamičiek s malými deťmi , ktoré denne vidíme v televízii, často trhajú srdce. Ich ťažké životné príbehy, ktoré sú často poprepletané neliečiteľnými chorobami, počúvame s bolesťou. Rozhodli sme sa preto v spolupráci s OZ Maják, podporiť finančne tieto mamičky predajom levanduľových srdiečok, ktoré šili spomínané trpiace mamy. Charitatívna myšlienka mala medzi žiakmi veľký ohlas. Kúpou srdiečka prejavili naše deti pocit spolupatričnosti a pomohli tak osamelým matkám v hmotnej núdzi, týraným ženám, viacpočetným rodinám či sirotám. Žiaci tak opäť ukázali, že im nie je ľahostajný život tých, ku ktorým nebol osud prívetivý.

              „ 𝘋𝘰𝘣𝘳𝘦́ 𝘴𝘬𝘶𝘵𝘬𝘺 𝘯𝘢́𝘮 𝘥𝘰𝘥𝘢́𝘷𝘢𝘫𝘶́ 𝘴𝘪𝘭𝘶 𝘢 𝘪𝘯𝘴̌𝘱𝘪𝘳𝘶𝘫𝘶́ 𝘬 𝘥𝘰𝘣𝘳𝘺́𝘮 𝘴𝘬𝘶𝘵𝘬𝘰𝘮 𝘢𝘫 𝘰𝘴𝘵𝘢𝘵𝘯𝘺́𝘤𝘩.“

          • MAMKA MOJA
            • MAMKA MOJA

            • Mamka moja, mamka zlatá

              Kto tú tvoju prácu zráta?

              Šiješ, perieš, varíš nám

              Srdiečko ti z lásky dám.

              Rok čo rok si pripomíname sviatok pri ktorom si každý z nás spomenie na svoju mamku. Svoju mamku, ktorá je pre nás tou jedinou najláskavejšou, jedinečnou a zároveň nenahraditeľnou osobou v našom živote. Mama, ktorá sa o nás stará, učí sa s nami a pomáha nám s úsmevom na tvári. A práve ten úsmev nám deň čo deň opätuje.

              Deti 9. a 10. oddelenia ŠKD si tento sviatok pripomenuli a pre svoje mamky vyrobili jedinečný darček. Sadrové srdiečko, na znak lásky. Mama je dar, ktorý si zaslúži veľa a my sme naše mamky potešili drobným darčekom.

              PRAJEME KRÁSNY DEŇ MATIEK !

          • Mama
            • Mama

            • môže nahradiť všetkých, ale ju nemôže nahradiť nik. Vďačíme im za ich lásku, trpezlivosť, múdrosť a nehu s akou sa o nás starajú.

              Ani my v školskom klube sme na naše drahé mamky nezabudli. Počas celého týždňa sme s nadšením, rozžiarenými tváričkami a láskou naplnenými očkami vyrábali pre naše mamky malé prekvapenia k ich sviatku.

              Milé mamky, zo srdca Vám prajeme krásny Deň matiek. Buďte stále zdravé, šťastné, usmievavé a krásne.

              ĎAKUJEME, že Vás máme ...

          • Školská online liga v šachu
            • Školská online liga v šachu

            • V 6. kole Školskej online ligy v šachu sa síce zopakoval výsledok 5. kola, no priebeh bol odlišný. Družstvo ZŠ Bernolákova obsadilo opätovne 4. miesto medzi 33 družstvami s trojbodovou stratou na 3. miesto. Cesta k peknému výsledku bola však pomerne zložitá. V zostave chýbal Lukáš Šafran, ktorý v predchádzajúcich kolách významne bodoval. Výborne ho však zastúpili jeho spoluhráči. V konečnom sčítaní spoluhráči získali 90 bodov, Tibor Chytra (2. A) 32 bodov, Aleš Chytra (6. A) 28 bodov, Alex Fiľakovský (9. B) 16 bodov, Martin Boroš (9. A) 14 bodov. Zostavu dopĺňali Jozef Ujheľský (9. A), Liliana Ličáková a Alex Maxim Manduľák zo 7. C. V individuálnych výsledkoch najvyššie dosiahol Tibor Chytra na 10. miesto medzi 101 hráčmi.

          • Deň Európy
            • Deň Európy

            • Obyvatelia európskych štátov vrátane Slovenska si pripomínajú 9. mája zrodenie zjednotenej Európy, ktoré symbolizuje aj motto EU " Zjednotení v rozmanitosti".

              Daný deň je oslavou mieru a jednoty ako aj vzájomnej spolupráce.

              Na našej škole sme si daný deň prezentovali projektovú činnosť eTwinning a Erasmus +, nakoľko spolupráca je nielen medzi politikmi, ale aj medzi žiakmi a učiteľmi európskych škôl. Spoločnými projektovými činnosťami žiaci hľadajú riešenia ochrany životného prostredia, učia sa kultúrnej rozmanitosti , prijímaniu rôznych národností a prepájajú vzdelávacie predmety.

          • CESTA DO PRAVEKU
            • CESTA DO PRAVEKU

            • Mnohí z nás poznajú fantastický dobrodružný film Cesta do praveku. Štvorica zvedavých chlapcov sa na jednoduchom člne vydala objavovať dobu ľadovú a cez treťohory a druhohory sa dostali až k počiatkom života na planéte Zem.

              A tak sa aj naši štvrtáci zúčastnili takejto cesty poznávania dávnej minulosti a to formou besedy s paleobiológom doc. RNDr. Martinom Kundrátom, PhD, ktorý pôsobí ako vedecký pracovník v Centre interdisciplinárnych biovied na Univerzite P.J.Šafárika v Košiciach. Venuje sa štúdiu vývoja a evolúcii archosaurov, ku ktorým patria dinosaury, vtáky, pterosaury, krokodíly a ich príbuzné formy.

              Aj keď dinosaury vymreli na našej planéte pred 100 miliónmi rokmi hromadne, zanechali po sebe dobre zachované skameneliny. Našim žiakom vysvetlil, čo všetko sa dá dozvedieť z týchto skamenelín a nie je toho málo. Poukázal aj na najväčších pravekých lietajúcich tvorov.

              So žiakmi druhého stupňa sa náš hosť detailnejšie zaoberal najväčším vymieraním na rozhraní prvohôr a druhohôr a spoločne hľadali príčiny a dôsledky hromadného otepľovania.

              To, že našim skvelým žiakom táto oblasť nie je cudzia a majú veľké znalosti, ocenil aj p. Martin Kundrát a rozlúčil sa darčekom – fosíliou získanou z expedície. Ďakujeme.