• Novinky

          • Príroda  - naša lekáreň
            • Príroda - naša lekáreň

            • Pod týmto názvom sa niesla beseda pre žiakov 2. a 4.roč. spojená s výstavkou rôznych foriem liečivých bylín. Tá bude počas celého mája sprístupnená v BIO učebni postupne na hodinách všetkým žiakom školy .

              Žiačky 8.ročnika najprv žiakom porozprávali o pestrosti a bohatstve prírody. Snažili sa priblížiť , ako fungovalo liečiteľstvo v minulosti, kým vznikli prvé lekárne. Na konkrétnych ukážkach cca 50 liečivých bylín, ktoré sa nám podarilo zozbierať ( aj za pomoci p. E.Minárovej – dlhoročnej bylinkárke z Hermanoviec, ktorej veľmi srdečne ďakujeme) , vysvetlili ich mnohoraké účinky, zásady zberu či sušenia pre zachovanie farby a typickej vône, ktorú si mohli žiaci priamo overiť. Nechýbala ani ukážka malej záhradky živých liečivých bylín. Nakoniec mohli žiaci ochutnať aj čerstvo uvarený bylinkový čajík.

              Veríme, že to bolo zaujímavé a poučné. Veríme tiež, že mnohí objavili tajomstvá prírodnej lekárne a zistili, že príroda robí pre nás veľké veci – zadarmo.

          • Štúrov Zvolen
            • Štúrov Zvolen

            • Dňa 3. mája 2023 sa uskutočnilo okresné kolo 36. ročníka celoslovenskej súťaže v rétorike Štúrov Zvolen. Našu školu úspešne reprezentovali dve žiačky, Ester Chanátová zo 6.A a Tamara Homoľová z 9.C.

              Dievčatá svojím kultivovaným rečníckym prejavom presvedčili porotu o svojich kvalitách a odmenou za ich prácu a čas, ktorý venovali príprave, im bolo umiestnenie v prvej trojke najlepších.

              Ester Chanátová získala v 1. kategórii 3. miesto a Tamara Homoľová v 2. kategórii 2. miesto. Obom žiačkam blahoželáme.

          • Prekvapili sme v SPŠE Prešov
            • Prekvapili sme v SPŠE Prešov

            • Stredná priemyselná škola v Prešove dlhodobo organizuje súťaže pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka. Jedna zo súťaží je v robotike s názvom LEGObot. Výhercovia okrem vecných cien získajú za umiestnenie aj body pri prijímacích skúškach. Tento rok pribudla ďalšia najnáročnejšia disciplína: LegoBall. Celkovo boli štyri disciplíny.

              Dvoch disciplín sa zúčastnil člen nášho krúžku Robotiky, žiak 9. ročníka Pavol Emanuel Laban. V disciplínach LegoBall a RescueBot bezkonkurenčne získal 1. miesto. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov na prijímačkách. ​​​​​​​

          • MAKOVICKÁ STRUNA
            • MAKOVICKÁ STRUNA

            • V nedeľu 30. apríla sa v malebnej dedinke Zubné uskutočnila 49. regionálna prehliadka spevákov rusínskych a ukrajinských piesní – Makovická struna. Súťažilo sa v 4 vekových kategóriách – sólo, duo či trio. Súťažiacich hodnotila odborná porota, ktorá spomedzi 46 účastníkov udelila bronzové, strieborné a šiestim najlepším aj zlaté pásmo s postupom na celoštátnu súťažnú prehliadku v Bardejove.

              Jednou z nich bola aj naša žiačka zo 6.A Viktória Štefanovová. Strieborné pásmo si vyspievala Natália Fedorová z 5.C .

              Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy aj okresu Vranov nad Topľou.

          • „Dospievam alebo život plný zmien...“
            • „Dospievam alebo život plný zmien...“

            • Dospievanie je súčasťou života každého človeka, a preto je veľmi dôležité poznať toto významné obdobie čo najlepšie. Práve preto sme v rámci Výchovy k manželstvu a rodičovstvu pre našich žiakov 7. a 8. ročníka pripravili sériu prednášok, ktoré im toto ich životné obdobie priblížili čo najlepšie. Skúsená lektorka Ing. Zuzana Šutá žiakom pútavo a veku primerane vysvetlila všetko, čo by mali o svojom tele a prežívaní puberty vedieť. To, že sa prednášky našim žiakom páčili a boli pre nich prínosné svedčia aj ich bezprostredné reakcie: „Dozvedela som sa veľa úžasných informácií o puberte a dospievaní.“ „Dozvedel som sa nové veci, ktoré som predtým nevedel...“ „Bolo to super, zaujímavé, poučné. Páčilo sa mi na tom – štýl rozprávania, bolo to primerané na náš vek, niečo sme sa nové dozvedeli... A na ďalší rok sa na to teším.“

          • Ekoaktivity aj vďaka Erasmus +
            • Ekoaktivity aj vďaka Erasmus +

            • Žiaci zapojení do projektu ERASMUS + SCHOOL OF SUCCESS spojili v zmiešaných medzinárodných tímoch, aby vymysleli text piesne pre našu prírodu.

              Dôležitosť a potreba zvyšovania záujmu k ochrane životného prostredia je aj vďaka CLIL hodinám, ktoré teraz naši žiaci absolvujú. Hľadajú riešenia ako sa správať ekologickejšie, ako je dôležité získavať a využívať skôr zelenú energiu alebo vyberať si zelené cestovanie.

              Žiaci z projektu ERASMUS + GREEN SCHOOL,SMART SCHOOL si vyhrnuli svoje rukávy a vysadili bylinky, jahôdky, cibuľu, redkvičky a bôb tak, aby ich mohli využiť aj v cvičnej kuchynke pri príprave jedál a dobrého čaju.

              Pred danou aktivitou prijal pozvanie aj Mgr. Lazorík z ADAMOVHO DVORA, ktorý im o pestovaní niečo prezradil a poučil ich. Žiak Maroš Petro, účastník mobility z projektu Erasmus + v Českej republike vytvoril spoznávačku stromov v školskej záhrade pomocou QR kódov.

              Malými krokmi si samotní žiaci vylepšujú životné prostredie. Spolupráca na našej škole je nielen medzi žiakmi, ale aj medzi učiteľmi, ktorí prispeli do školskej záhradky svojimi bylinkami. ĎAKUJEME

              https://youtu.be/Gxnfd_Kkx98

          • Okresné kolo – Matematická olympiáda – Z6, Z7 a Z8
            • Okresné kolo – Matematická olympiáda – Z6, Z7 a Z8

            • Každoročne sa v Centre voľného času vo Vranove nad Topľou stretnú najlepší matematici z celého okresu na matematickej olympiáde. Tento rok 12.apríla 2023 žiaci šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka spoločne riešili úlohy 72.ročníka MO.

              V kategórii Z8 získal 3.miesto Dávid Tomko z 8.A, Lea Doležalová (8.A) sa umiestnila na 5.mieste, úspešnými riešiteľmi sa stali aj žiačky Katarína Žembovičová (8.C) a Monika Garlathyová (8.B), ktoré sa podelili o 7.miesto. V kategórii Z7 získala 5.miesto Simona Melegová, žiačka 7.A. V kategórii Z6 sa na 6.mieste umiestnil Aleš Chytra zo 6.A a na 8.mieste Jakub Haritun zo 6.B.

              Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          •  ZLATO PRE TK DYNO
            • ZLATO PRE TK DYNO

            • Dňa 22.4. - 23.4. 2023 v Športovej hale v Martine prebiehal Slovenský a Tanečný pohár SZTŠ IDO pod názvom "DEEP DANCE LEAGUE 2023". Zišlo sa tam 1339 tanečníkov z celého Slovenska.

              Medzi nimi nechýbali tanečníci z nášho Tanečného klubu DYNO, ktorí si v silnej konkurencii vybojovali tieto krásne umiestnenia :

              1.miesto HVK DD sólo - Pyreň F.

              1.miesto DVK B DD duo - Jakubková H. & Janoková M.M.

              - postup do DVK A DD duo

              4.miesto DVK B DD sólo - Janoková M.M.

              - postup do DVK A DD sólo

              4.miesto DVK D DD sólo - Mužiková S.

              6.miesto DVK D DD sólo - Varholová A.

              7.miesto JVK B DD sólo - Fabianová V.

              7.miesto Mini DD sólo - Korčinská N.

              10.miesto DVK A DDsólo - Gajdošová S.

              11.miesto DVK B DD sólo - Magerová Z.

              11.miesto DVK C DD duo - Molitoris N. & Mužiková S.

              13.miesto DVK B DD sólo - Bížová S.

              13.miesto DVK C DD duo - Ficeková V. & Exenbergerová E.

              14.miesto DVK B DDsólo - JakubkováH.

              14.miesto JVK B Slow - Bičejová Ti.

              15.miesto Mini DD sólo - Magurová L.

              ... a ďalšie umiestnenia

              Všetkým tanečníkom ďakujeme za výbornú reprezentáciu TK Dyno, ZŠ Bernolákova ulica a mesta Vranov nad Topľou.