• Novinky

          • ​​​​​​​ 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝓮 𝓷𝓪 𝓫𝓲𝓸𝓵𝓸́𝓰𝓲𝓲
            • ​​​​​​​ 𝓝𝓮𝓽𝓻𝓪𝓭𝓲𝓬̌𝓷𝓮 𝓷𝓪 𝓫𝓲𝓸𝓵𝓸́𝓰𝓲𝓲

            • Po celý rok sa snažíme učiť tak, aby to pre našich žiakov bolo zaujímavé, aby učenie bolo, čo najefektívnejšie. V týždni netradičného vzdelávania sa otvára väčší priestor pre zážitkové učenie (napr. poznávanie ihličnatých a listnatých drevín v areáli školy, skladanie modelov zvierat, vytvorenie kolobehu krvi pomocou plastových nádob a hadičiek, pexeso ovocia a zeleniny, vo vetách je ukryté zviera, rastlina , vyskladáme telá stavovcov, poskytovanie prvej pomoci atď.) Zážitkové učenie je pre žiakov aj príliv informácií od odborníkov, ktorí prezentujú rôzne poznatky zo svojej profesie. Navštívili nás napr. p. Pjenčák ( Nerastné suroviny okolia Vranova a opálové bane, Život v lese, zvuky zvierat) p. Gešperová ( Poruchy trávenia, Význam povinného očkovania, p.Bobik - Včelárstvo je môj koníček, p.Lukáč – Zdravý zásah do života drevín, D.Lemešová – Aktívny šport a stravovanie a pod.

          • 𝐌𝐚𝐤𝐨𝐯𝐢𝐜𝐤𝐚́ 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐧𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑
            • 𝐌𝐚𝐤𝐨𝐯𝐢𝐜𝐤𝐚́ 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐧𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑

            • V uplynulý víkend 10. - 12.11. 2023 sa uskutočnil už 49. ročník prehliadky rusínskych a ukrajinských piesní Makovická struna. Zúčastnili sa jej víťazi 7. regionálnych kôl.

              Program tohto folklórneho víkendu začal v piatok prijatím účastníkov primátorom mesta v historickom jadre mesta Bardejov, zapísaného do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

              Detskí i dospelí speváci si zaspievali v sobotu na dvoch koncertoch v Bardejove a vyvrcholením bol nedeľňajší koncert v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

              Účinkujúcich sprevádzal skvelý orchester ľudových nástrojov pod vedením dirigenta Júliusa Selčana. Tohtoročná Makovická struna bola venovaná Alexandrovi Duchnovičovi, rusínskemu národnému buditeľovi, spisovateľovi, pedagógovi a gréckokatolíckemu kňazovi.

              Našu školu, mesto i okres reprezentovala žiačka 7.A Viktória Štefanovová. Tá si účasť na tejto prehliadke vyspievala spomedzi 40 účinkujúcich na regionálnom kole v Zubnom, ktoré sa uskutočnilo ešte v apríli t.r.

          • 𝐍𝐚 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐧𝐢́𝐦 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚́𝐦𝐞
            • 𝐍𝐚 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐚 𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐧𝐢́𝐦 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚́𝐦𝐞

            • Opäť sme boli plní očakávania, čo nám prinesie nový deň, čo sa nové a zaujímavé dozvieme, akých nových ľudí spoznáme. Nesklamal nás. Vyučovanie pokračovalo tradične – netradične množstvom aktivít – vychádzok, besied, získavaním nových praktických zručností. Mali sme možnosť spoznať prácu ľudí a ich životné cesty, ktoré nás poučili a obohatili. Aktivity:

              Netradičná výtvarná výchova

              Návšteva cukrárne

              Povolanie kňaza - beseda s p. Chanáthom

              Prvá pomoc s p. Zelikovou z Červeného kríža

              Braillovo písmo a 3D tlačiareň, 3D pero v Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou

              "Šikovné ručičky"

              Ľudové remeslá pre žiakov školy s Hornozemplínske osvetové stredisko

              Ukážka boxu

              Beseda a ukážka opravy kníh

              Po stopách minulosti nášho mesta

              Adventný veniec v ŠKD

              Pletené knihy a hračky

              Prednáška "Sloboda prejavu a nenávistné prejavy na internete"

              Jesenné tvorenie v ŠKD

              𝐀 𝐩𝐨𝐤𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐣𝐞𝐦𝐞 𝐝̌𝐚𝐥𝐞𝐣

          • "PYŽAMOVÁ PÁRTY"
            • "PYŽAMOVÁ PÁRTY"

            • Deti zo 6. oddelenia ŠKD začali svoju činnosť netradične. Hneď po obede sa prezliekli do svojich pyžamiek a "PÁRTY-PYŽAMOVÁ PÁRTY" mohla začať.

              Za tónov hudby a potlesku, dievčatá a chlapci predviedli svoje nočné úbory. Nechýbali hry, súťaže, tanec a samozrejme občerstvenie.

              Dôkazom výbornej atmosféry boli usmiate tváre a unavené telá.

              Na túto "PÁRTY" budeme ešte dlho spomínať.

          • Jesenný lampášik
            • Jesenný lampášik

            • S postupným skracovaním dní a predlžovaním nocí zatúžite po teplom čaji a po svetle mihotavých plamienkov. Medzi jesenné tvorenie a dekoráciu patrí aj jesenný lampášik, ktorý môže skrášliť naše príbytky. S deťmi sme si vyrobili takýto lampášik, ktorý sme vyrábali z prírodného materiálu. Prírodný materiál sme si najprv nazbierali v okolí našej školy, a následne sme si ho s deťmi aj vyrobili.

          • 𝐃𝐫𝐮𝐡𝐲́ 𝐝𝐞𝐧̌ 𝐧𝐞𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜̌𝐧𝐞́𝐡𝐨 𝐯𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚́𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚
            • 𝐃𝐫𝐮𝐡𝐲́ 𝐝𝐞𝐧̌ 𝐧𝐞𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐜̌𝐧𝐞́𝐡𝐨 𝐯𝐳𝐝𝐞𝐥𝐚́𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚

            • Dnešné vyučovanie sme si spestrili výrobou zdravej desiaty, pretože zdravá výživa je pre deti kľúčová a to pre ich správny rast a vývoj.

              Ďalšou zaujímavou aktivitou dnešného dňa bola návšteva pani kaderníčky, ktorá vykúzlila dievčatám a chlapcom krásnu korunu krásy.

              Žiaci VI.C si vyskúšali jednu z najstarších techník - makrame, pri ktorej vznikajú krásne dekoračné predmety a doplnky. Keďže sa blíži čas vianočných sviatkov, každý si vyrobil svojho anjela, ktorý môže zdobiť ich vianočný stromček.

              Počas týždňa netradičného vzdelávania si žiaci 3.A prakticky precvičili správne poskytovanie prvej pomoci. Naučili sa, ako sa postarať o človeka v bezvedomí.

              V rámci týždňa netradičného vzdelávania si žiaci 7. A vyskúšali horolezeckú stenu a nástroje v hudobnom klube CVČ vo Vranove.

              Žiaci 3.D si vyskúšali plieť košíky s p. Cerulovou a potešili sa z návštevy dobrovoľného hasiča p. Antuša s hasičským autom.

              V 9.D p. Pľutová nám ukázala, ako si z jednoduchých surovín vytvoriť krásne ozdoby na vianočný stromček. Potom nám spevácka skupina Soľanské nevesty predviedla folklórne pásmo: čepčenie nevesty na tradičnej východniarskej svadbe.

              V 1.B sme pozvali na otvorenú hodinu slovenského jazyka rodičov našich žiakov, aby sa prišli pozrieť na ich prvé úspechy v zvládaní techniky čítania, písania, ale aj zapájanie sa do rôznych didaktických hier.

              Žiaci 1.A a 1.D dnes navštívili hasičskú stanicu vo Vranove n/T.

              V 4.A výtvarná výchova nemusí znamenať len výkres, farby a štetec ale aj plech a múka. Kreslenie prstom do múky bolo pre žiakov veľkou zábavou.

              V 2.B a 2.D žiaci zažili hravú angličtinu a to nie je všetko. Zajtra pokračujeme.

          • 𝘿𝙚𝙣̌ 𝙘̌𝙚𝙧𝙫𝙚𝙣𝙮́𝙘𝙝 𝙢𝙖𝙠𝙤𝙫
            • 𝘿𝙚𝙣̌ 𝙘̌𝙚𝙧𝙫𝙚𝙣𝙮́𝙘𝙝 𝙢𝙖𝙠𝙤𝙫

            • „Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu…“

              V sobotu sme si pripomenuli 105. výročie ukončenia prvej svetovej vojny. Na pamiatku obetiam bol 11. november vyhlásený ako Deň vojnových veteránov. Myšlienka nosiť červený mak ako symbol vojnových hrôz sa zrodila po prvej svetovej vojne. V roku 1920 prijali červený mak ako symbol spomienky na vojnové hrôzy americkí veteráni. V nasledujúcich rokoch sa tento symbol rozšíril aj do ďalších krajín. V súčasnosti môžeme kvet červeného maku vidieť pri spomienkových aktoch pri príležitosti Dňa vojnových veteránov vo viacerých demokratických krajinách, ktoré zasiahli obe svetové vojny. Títo ľudia si to zaslúžia. Vďačíme im za to, že sú ešte medzi nami a dodnes nahlas svedčia o utrpení a hrôze, ktoré vojna prináša. Tešíme sa, že v posledných rokoch si táto tradícia našla svoje dôstojné miesto aj medzi žiakmi našej školy.

          • ČÍTANIE NÁS BAVÍ
            • ČÍTANIE NÁS BAVÍ

            • Čítanie kníh sa stalo pravidelnou súčasťou našich popoludňajších aktivít v Školskom klube detí. Čítanie nás nielenže baví, ale pomáha nám rozvíjať slovnú zásobu, prehlbovať pamäť, zvyšovať inteligenciu. Čítanie tiež pozitívne pôsobí na našu fantáziu, predstavivosť a navodzuje nám stav pohody.

              Keďže deťom z 10. oddelenia robia knihy radosť, rozhodli sme sa stráviť jedno popoludnie v Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Dozvedeli sme sa kopec nových informácií, vieme ako sa zorientovať v kope kníh, kreslili sme a požičiavali nové knihy. Čas strávený v knižnici sa nám veľmi páčil a už sa tešíme na ďalšie decembrové stretnutie.

          • 𝓟𝓻𝓼𝓽𝓸𝓿𝓮́ 𝓫𝓪́𝓫𝓴𝔂
            • 𝓟𝓻𝓼𝓽𝓸𝓿𝓮́ 𝓫𝓪́𝓫𝓴𝔂

            • 𝒫𝓇𝑒𝒹𝓈𝓉𝒶𝓋𝑒𝓃𝒾𝑒 𝓏𝒶𝒸̌𝒾́𝓃𝒶 𝓈𝒶,

              𝒶́𝒸𝒽 𝒹𝑒𝓉𝒾𝒸̌𝓀𝓎 𝓉𝑜 𝒿𝑒 𝓀𝓇𝒶́𝓈𝒶.

              𝒵𝒶𝒽𝓇𝒶́𝓂𝑒 𝓈𝒾 𝓋𝑒𝓈𝑒𝓁𝑜,

              𝓅𝓇𝓈𝓉𝒾́𝓀𝑜𝓋𝑒́ 𝒹𝒾𝓋𝒶𝒹𝓁𝑜.

              V rámci ŠKD si deti vyrobili prstové maňušky, ktoré pobavili celú triedu. Po výrobe sme si s bábkami dokonca zahrali krátke divadielko, ktoré si deti vymýšľali vo dvojiciach. Rozvíjali tak svoju fantáziu a hravosť.

          • 𝐏𝐞𝐜̌𝐢𝐞𝐦𝐞 𝐩𝐫𝐞 𝐙𝐏𝐒
            • 𝐏𝐞𝐜̌𝐢𝐞𝐦𝐞 𝐩𝐫𝐞 𝐙𝐏𝐒

            • Milá babka, milý dedko,

              kvôli Vám sme urobili stretko.

              V našej školskej kuchynke,

              aby sme vymiešali cesto na linke.

              V ňom múka, cukor, vajíčka,

              broskyňa i chutná čerešnička.

              S láskou sme koláčik upiekli,

              aby Vám ho naše deti zaniesli.

              Tešíme sa, že Vás čoskoro navštívime

              a osobne Vás programom potešíme.

          • 𝙑𝙘̌𝙚𝙡𝙖́𝙧𝙨𝙩𝙫𝙤 𝙟𝙚 𝙖𝙡𝙘𝙝𝙮́𝙢𝙞𝙖
            • 𝙑𝙘̌𝙚𝙡𝙖́𝙧𝙨𝙩𝙫𝙤 𝙟𝙚 𝙖𝙡𝙘𝙝𝙮́𝙢𝙞𝙖

            • Život včiel je naozaj veľmi zaujímavý. Každá včielka v úli vie, čo a kedy má robiť a každá má svoju úlohu, ktorú si plní veľmi zodpovedne. Hoci jej život nie je dlhý , ale aj za ten krátky čas urobí neskutočne veľa práce. Veď na 1kg medu je potrebné pozbierať nektár z 3 300 000 kvetov.

              Naši šiestaci mali tú možnosť navštíviť akciu Včela 2023, kde im páni včelári porozprávali o svojej práci, o stavbe tela včiel, o včelích produktoch , ktoré my vo svojom živote využívame a majú liečivé alebo hojivé účinky. Žiaci mohli ochutnať cca 15 druhov medu, videli ukážku výroby sviečky z vosku, mohli vidieť nástroje, ktoré používajú, dozvedeli sa , z akých rôznych materiálov boli a dnes sú vyrobené úle , ale aj o tom najväčšom význame včiel, a ten je, že sú dôležité pri opeľovaní rastlín.

              Bolo vidieť na tvárach včelárov, že túto prácu, ktorá sa stala ich koníčkom, robia s veľkou láskou, radosťou a nadšením. Prajeme im veľa zdravých a usilovných včielok.

          • 𝐓𝐲́𝐳̌𝐝𝐞𝐧̌ 𝐯𝐞𝐝𝐲 𝐚 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐢𝐤𝐲 𝐧𝐚 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐜̌𝐤𝐞
            • 𝐓𝐲́𝐳̌𝐝𝐞𝐧̌ 𝐯𝐞𝐝𝐲 𝐚 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐢𝐤𝐲 𝐧𝐚 𝐁𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚́𝐜̌𝐤𝐞

            • Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín. Je nutné podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.

              Veda a technika je neoddeliteľnou súčasťou života každého jedného z nás a tento týždeň to intenzívne vnímali aj naši žiaci. Na vyučovacích hodinách technického smeru v sebe objavili kúsok „vedca či technika“ a veľmi radi sa pustili do netradičného vyučovania. Zaujímavým a hlavne technickým spôsobom sa prezentovali napr. pri varení alebo pečení, pri práci s grafickým softvérom, počítačovej grafike – pri tvorbe loga, zapájaní elektrického obvodu, pri práci s keramikou, pri zameriavaní laserom, pílení dreva, či zhotovovaní dreveného výrobku.

          • 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭 𝐒̌𝐚𝐟𝐫𝐚𝐧 – spomienka na detské obete holokaustu
            • 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭 𝐒̌𝐚𝐟𝐫𝐚𝐧 – spomienka na detské obete holokaustu

            • „𝘚𝘵𝘢𝘭𝘰 𝘴𝘢 𝘵𝘰 𝘳𝘢𝘻. 𝘕𝘦𝘮𝘢𝘭𝘰 𝘴𝘢 𝘵𝘰 𝘴𝘵𝘢𝘵̌, 𝘢𝘭𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘭𝘰 𝘴𝘢 𝘵𝘰. 𝘕𝘦𝘴𝘮𝘪𝘦 𝘴𝘢 𝘵𝘰 𝘴𝘵𝘢𝘵̌ 𝘻𝘯𝘰𝘷𝘶, 𝘢𝘭𝘦 𝘮𝘰𝘩𝘭𝘰 𝘣𝘺 𝘴𝘢. 𝘗𝘳𝘦𝘵𝘰 𝘮𝘢́ 𝘷𝘻𝘥𝘦𝘭𝘢́𝘷𝘢𝘯𝘪𝘦 𝘰 𝘩𝘰𝘭𝘰𝘬𝘢𝘶𝘴𝘵𝘦 𝘻𝘢́𝘴𝘢𝘥𝘯𝘺́ 𝘷𝘺́𝘻𝘯𝘢𝘮.“

              V rámci hodín dejepisu hľadáme a využívame spôsoby ako uviesť mladých ľudí do problematiky holokaustu a zvýšiť ich povedomie o genocíde a zločinoch proti ľudskosti . Jednou z nich je aj projekt Krokus (Šafran), do ktorého sme sa zapojili a ktorý je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu a Múzeom židovskej kultúry. Jeho cieľom je upozorňovať na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania. Žiaci 9. D dnes vysadili cibuľky žltých šafranov na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré počas holokaustu zahynuli. Ich žltá farba pripomína Dávidovu hviezdu, ktorú boli Židia nútení nosiť, no žltá predstavuje aj nádej. Všetci si uvedomujeme tragické následky nenávistných prejavov. Nechceme zabudnúť a keď kvety začiatkom jari rozkvitnú, pripomenú nám, že aj po tých najkrutejších udalostiach začína nový život a nová nádej, že budúcnosť bude lepšia... bez vojen...

          • 𝙈𝙖́𝙢𝙚 𝙧𝙖𝙙𝙞 𝙟𝙚𝙨𝙚𝙣̌
            • 𝙈𝙖́𝙢𝙚 𝙧𝙖𝙙𝙞 𝙟𝙚𝙨𝙚𝙣̌

            • 𝘝𝘦𝘴𝘦𝘭𝘶́ 𝘮𝘢́𝘮 𝘬𝘢𝘮𝘢𝘳𝘢́𝘵𝘬𝘶, 𝘴𝘶𝘬𝘯𝘪𝘤̌𝘬𝘶 𝘷𝘻̌𝘥𝘺 𝘯𝘰𝘴𝘪́ 𝘬𝘳𝘢́𝘵𝘬𝘶.

              𝘈𝘻𝘥𝘢 𝘻𝘣𝘪𝘦𝘳𝘢 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘮𝘰𝘮 𝘭𝘪𝘴𝘵𝘺, 𝘬𝘰𝘯𝘢́𝘳𝘦 𝘪𝘮 𝘴𝘮𝘦𝘭𝘰 𝘤̌𝘪𝘴𝘵𝘪́.

              𝘖𝘱𝘳𝘦𝘵𝘦𝘬𝘺 𝘴 𝘷𝘦𝘵𝘳𝘰𝘮 𝘭𝘪𝘦𝘵𝘢, 𝘴̌𝘪𝘦𝘭 𝘣𝘺 𝘴 𝘯̌𝘰𝘶 𝘢𝘫 𝘯𝘢 𝘬𝘳𝘢𝘫 𝘴𝘷𝘦𝘵𝘢.

              𝘡𝘢𝘴𝘱𝘪𝘦𝘷𝘢𝘮 𝘫𝘦𝘫 𝘷𝘦𝘤̌𝘦𝘳 𝘱𝘪𝘦𝘴𝘦𝘯̌, 𝘱𝘳𝘦𝘻𝘳𝘢𝘥𝘪́𝘮 𝘷𝘢́𝘮, 𝘫𝘦 𝘵𝘰 𝘫𝘦𝘴𝘦𝘯̌.

              Každé ročné obdobie má svoje čaro, a jeseň je naozaj krásna a farebná. Aj naše spoločné dni sú také – krásne a farebné. Spoznávame sa, rozprávame sa, tvoríme, zdobíme si našu triedu a pritom sa zabávame, smejeme a tešíme. Slnečné dni využívame na pohyb vonku na čerstvom vzduchu. A keď nám počasie nepraje, tvoríme spoločne pri jednom veľkom stole ako jedna rodina.