• Novinky

          • 𝐙𝐚𝐯𝐢́𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐤 𝐧𝐚́𝐦 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐤𝐚 𝐫𝐨𝐤𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑
            • 𝐙𝐚𝐯𝐢́𝐭𝐚𝐥𝐚 𝐤 𝐧𝐚́𝐦 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐤𝐚 𝐫𝐨𝐤𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑

            • Sme hrdí na to, že našu školu navštívila bývalá absolventka našej školy, pani Silvia Manduľáková, ktorá sa v ankete Slovenka roka 2023 stala absolútnou víťazkou. V našom regióne je známa nielen ako podnikateľka a konateľka Zelenej Lagúny na Domaši, ale pre nás, pre školu ako človek, ktorý sa už viac ako desaťročie podieľa na zvýšení kvality technického vzdelávania v základných školách na Slovensku. Ako zakladateľka neziskovej organizácie Eductech výrazne prispieva k podpore mladých talentov aj na našej škole v predmetoch technika a informatika.

              Na stretnutí učitelia a žiaci prezentovali svoju prácu na hrnčiarskych kruhoch a pri práci s hlinou prekvapili pani Manduľákovú svojou kreativitou, nápaditosťou a talentom. V učebni informatiky a robotiky sme prezentovali aktivity s micro:bitmi, výrobkami ktoré spájajú techniku s informatikou a Lego robotiku. Predviedli sme ukážky implementácie Umelej inteligencie pri robotike do vyučovania našich žiakov.

              „𝒜𝒿 𝓉𝑜 𝓃𝒶𝒿𝓂𝑒𝓃𝓈̌𝒾𝑒 𝓇𝑜𝓏𝒽𝑜𝒹𝓃𝓊𝓉𝒾𝑒 𝓂𝑜̂𝓏̌𝑒 𝓏𝓂𝑒𝓃𝒾𝓉̌ 𝒸𝑒𝓁𝓎́ 𝒯𝓋𝑜𝒿 𝓏̌𝒾𝓋𝑜𝓉.“

              V duchu tejto myšlienky sa niesla beseda so žiakmi deviateho ročníka, ktorí sa práve teraz rozhodujú o svojej ďalšej životnej ceste. Skúsenosti zo svojho osobného ale hlavne profesijného života pútavo podala našim absolventom. Žiakom dala niekoľko cenných rád: „𝒫𝑜𝓏𝓃𝒶𝓉̌ 𝓂𝒾𝓃𝓊𝓁𝑜𝓈𝓉̌, 𝓋𝓎𝓊𝓏̌𝒾𝓉̌ 𝒿𝓊 𝓅𝓇𝑒 𝓈𝓊́𝒸̌𝒶𝓈𝓃𝑜𝓈𝓉̌ 𝓈 𝓋𝓎́𝒽𝓁̌𝒶𝒹𝑜𝓂 𝒹𝑜 𝒷𝓊𝒹𝓊́𝒸𝓃𝑜𝓈𝓉𝒾.“

              Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • 𝓢̌𝓲́𝓻𝓶𝓮 𝓭𝓲𝓰𝓲𝓽𝓪́𝓵𝓷𝓮 𝓭𝓸𝓫𝓻𝓸
            • 𝓢̌𝓲́𝓻𝓶𝓮 𝓭𝓲𝓰𝓲𝓽𝓪́𝓵𝓷𝓮 𝓭𝓸𝓫𝓻𝓸

            • Deň bezpečného internetu, ktorý sme si pripomenuli 6.februára aktivitami v našej školskej knižnici, pokračoval aj 14.februára. ÚPSVR v spolupráci s MsÚ a CVČ vo Vranove nad Topľou zorganizovali stretnutie žiakov ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl na preventívno - osvetovej akcii pod názvom Šírme digitálne dobro. Naši žiaci ukázali svoj um a kreativitu prostredníctvom prezentácie. Tú vytvorili z aktivít, ktoré realizovali pri príležitosti Dňa bezpečného internetu pre našich piatakov. Podrobným popisom zúčastneným ozrejmili podstatu všetkých aktivít a stali sa tak influncermi dobra. Všetci prítomní svojimi prácami dali najavo, že online svet sa nás dotýka, a že nám záleží na správnom vedení našej mladej generácie.

          • 𝐏𝐑𝐈́𝐁𝐄𝐇 𝐇𝐔𝐃𝐁𝐘
            • 𝐏𝐑𝐈́𝐁𝐄𝐇 𝐇𝐔𝐃𝐁𝐘

            • Projekt Príbeh hudby prináša žiakom možnosť vzdelávať sa v oblasti hudobného umenia. Neraz sme mali možnosť navštíviť koncerty priamo v Slovenskej filharmónii v Košiciach, kde sme mohli byť súčasťou koncertov napr. Vianoce vo filme, Karneval zvierat ... Aj teraz vo februári sme mohli byť súčasťou Slovenskej filharmónie – na online koncerte, kde sme mohli spoznať množstvo novej krásnej hudby. Počas živého vysielania zaznela hudba v podaní výnimočných interpretov, ktorých sprevádzal Symfonický orchester slovenského rozhlasu. Tvoria ho hudobníci, ktorí sú špičkou vo svojom odbore a ktorých poznajú poslucháči na celom svete.

              Orchester je najstarším profesionálnym orchestrom na Slovensku. Mali sme ako porota možnosť vybrať nového člena orchestra, zahrať si spolu s orchestrom jednu zo skladieb na koncerte a prostredníctvom herca Vladimíra Kobielského sa stretnúť s jedným zo zakladateľov Slovenskej filharmónie, Eugenom Suchoňom. Veľká vďaka dirigentovi a moderátorovi koncertu Gabrielovi Rovňákovi ml., ktorý tieto aktivity pre žiakov pripravuje už viac ako desaťročie.

          • Úspech na krajskom kole olympiády v anglickom jazyku
            • Úspech na krajskom kole olympiády v anglickom jazyku

            • 14. februára 2024 sa v Prešove konalo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Pozostávalo z dvoch častí – náročnej písomnej a ústnej časti , ktorá bola pre naše žiačky obrovskou výzvou. Po úspechu v okresnom kole reprezentovali okres Vranov nad Topľou a našu školu v kategórii 1A Miriam Romanová zo 7.B triedy a v kategórii 1B Monika Garlathyová z 9.B triedy.

              Dievčatá nás opäť nesklamali a v konkurencii žiakov z 23 škôl sa obidve stali úspešnými riešiteľkami. Niekoľkomesačná zodpovedná príprava priniesla svoje ovocie a tieto krásne výsledky:

              Monika Garlathyová – 3.miesto v kategórii 1B

              Miriam Romanová – 7. miesto v kategórii 1A

              Srdečne a úprimne blahoželáme , ďakujeme za výbornú reprezentáciu okresu i školy a prajeme mnoho ďalších úspechov.

              „𝒲𝒾𝓉𝒽 𝓁𝒶𝓃𝑔𝓊𝒶𝑔𝑒𝓈 , 𝓎𝑜𝓊 𝒶𝓇𝑒 𝒶𝓉 𝒽𝑜𝓂𝑒 𝒶𝓃𝓎𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒.“ Edward De Waal

          • 𝓜𝓸𝓳𝓮 𝔃𝓾́𝓫𝓴𝔂
            • 𝓜𝓸𝓳𝓮 𝔃𝓾́𝓫𝓴𝔂

            • ℋ𝑜𝓇𝑒-𝒹𝑜𝓁𝓊, 𝒽𝑜𝓇𝑒- 𝒹𝑜𝓁𝓊,

              𝓊𝓂𝓎𝒿𝑒𝓂𝑒 𝓏𝓊́𝒷𝓀𝓎 𝓈𝓅𝑜𝓁𝓊.

              𝒯𝓊𝓉𝒾 𝒻𝓇𝓊𝓉𝓎 𝒹𝑜 𝓏𝒶́𝓀𝓇𝓊𝓉𝓎,

              𝓏𝓊́𝒷𝓀𝑜𝓂 𝓏𝓊𝒷𝓃𝒶́ 𝓅𝒶𝓈𝓉𝒶 𝒸𝒽𝓊𝓉𝒾́.

              Nie len my, ale aj deti 3 oddelenia vedia, ako je dôležité starať sa o svoje zuby. Správne ich umývať, starať sa o nich a okrem toho vyhýbať sa tomu, čo našim zúbkom škodí. Deti sa premenili na malých “zubárov“, kedy si pomocu rôznych aktivít zopakovali a osvojili starostlivosť o svoje zúbky.

          • Voľné pracovné miesto vychovávateľky v ŠKD
            • Voľné pracovné miesto vychovávateľky v ŠKD

            • Riaditeľstvo ZŠ Bernolákova ulica 1061 vo Vranove n/T zverejňuje voľné pracovné miesto vychovávateľky v Školskom klube detí s nástupom do zamestnania od 01.03.2024.

              Záujemcovia posielajte svoje žiadosti do 26.02.2024 na školský mail 𝐳𝐬𝐛𝐞𝐫𝐧𝐨𝐥𝐚𝐤𝐨𝐯𝐚@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦 alebo osobne na sekretariát školy.

              Bližšie informácie na webstránke školy: https://zsbervv.edupage.org/a/volne-pracovne-miesta

          • 𝐏𝐨𝐳𝐯𝐚́𝐧𝐤𝐚 𝐧𝐚 𝐡𝐨𝐤𝐞𝐣
            • 𝐏𝐨𝐳𝐯𝐚́𝐧𝐤𝐚 𝐧𝐚 𝐡𝐨𝐤𝐞𝐣

            • Tento týždeň sa v STD Aréne vo Vranove nad Topľou odohrajú zaujímavé zápasy starších žiakov a dorastu HC Vranov Bulls.

              V utorok 20.02.2024 o 15:00 hod. si zmerajú sily v rámci priateľského stretnutia naši starší žiaci a dorast s dorastencami 𝐒𝐨𝐤𝐨𝐥 𝐊𝐢𝐞𝐯 𝐳 𝐔𝐤𝐫𝐚𝐣𝐢𝐧𝐲.

              V sobotu 24.02.2024 o 12:00 hod. začína ligový zápas starších žiakov proti 𝐇𝐂 𝐏𝐨𝐩𝐫𝐚𝐝.

              Srdečne Vás všetkých pozývame do STD Arény. Vstup je voľný.

          • 𝙋𝙧𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡̌𝙨𝙩𝙫𝙤
            • 𝙋𝙧𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡̌𝙨𝙩𝙫𝙤

            • Každý z nás túži po skutočnom priateľovi, mať ho pri sebe, veriť mu a dôverovať. V školskom klube sme venovali poobedný čas rozvoju priateľstva rôznymi aktivitami a hrami. Deti krásne spolupracovali pri aktivitách a spoločne pochopili dôležitý význam priateľstva:

              "𝒥𝑒𝒹𝒾𝓃𝓎́ 𝓈𝓅𝑜̂𝓈𝑜𝒷, 𝒶𝓀𝑜 𝓂𝒶𝓉̌ 𝒹𝑜𝒷𝓇𝑒́𝒽𝑜 𝓅𝓇𝒾𝒶𝓉𝑒𝓁̌𝒶, 𝒿𝑒 𝒷𝓎𝓉̌ 𝒹𝑜𝒷𝓇𝓎́𝓂 𝓅𝓇𝒾𝒶𝓉𝑒𝓁̌𝑜𝓂..."

          • 𝓞𝓫𝓳𝓲́𝓶𝓪𝓳 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓪𝓶𝓲
            • 𝓞𝓫𝓳𝓲́𝓶𝓪𝓳 𝓼𝓵𝓸𝓿𝓪𝓶𝓲

            • Je ľahké urobiť dobro pre človeka, ktorého poznáš. Ale povzbudivé slovo potrebuje každý človek nášho sveta a aj každý žiak. A potrebuje ho každý deň. Preto sme sa rozhodli urobiť radosť niekomu, koho nepoznáme. Neboli to prvoplánové slová a obrázky, ale práca, ktorá nás stála nemalé úsilie, keďže sme písali neznámym žiakom. Výsledky našej práce nás potešili nielen vtedy, keď sme vytvorili pohľadnice, ale aj vtedy keď sa pohľadnice z neznáma dostali k nám. Nezabudni, že práve tvoje milé slovo môže druhému urobiť krajší deň. Pozývame každého povzbudiť slovom niekoho v tomto svete.

          • Ako sa správne učiť?
            • Ako sa správne učiť?

            • Úspešnosť v učení sa dá ľahšie dosiahnuť, ak si vytvoríme vhodné učebné prostredie. Mali by sme si ho upraviť tak, aby v ňom nebolo nič, čo rozptyľuje našu pozornosť. Aby sa učenie pre nás stalo bezproblémovým návykom a sadali sme si k nemu bez zábran, prišla našim piatakom porozprávať p. psychologička PhDr. J. Lutašová – Husťáková. Vysvetlila žiakom, že podmienkou stabilného výkonu v každej činnosti je dobrý stav nášho organizmu a psychiky. Dlho si ho môžeme udržať pri zdravom spôsobe života a uplatňovaní zásad psychohygieny. Veríme, že táto beseda bola prínosom pre naše deti a stane sa odrazovým mostíkom učenia sa v druhom polroku.

          • 𝕹𝖆𝖏𝖑𝖊𝖕𝖘̌𝖎́ 𝖘𝖑𝖔𝖛𝖊𝖓𝖈̌𝖎𝖓𝖆́𝖗𝖎
            • 𝕹𝖆𝖏𝖑𝖊𝖕𝖘̌𝖎́ 𝖘𝖑𝖔𝖛𝖊𝖓𝖈̌𝖎𝖓𝖆́𝖗𝖎

            • Na škole máme aj výborných slovenčinárov a práve pre tých sme pripravili malú školskú olympiádu, aby sa tí najlepší žiaci z tried 5. – 8. ročníka popasovali o toho naj... Úlohy mali z každého rožka-troška: niečo z gramatiky, niečo z literatúry, labyrinty, rébusy, niečo na logiku, niečo hravé, ale aj čitateľská gramotnosť. My slovenčinárky sa veľmi tešíme z vedomostí , ktoré preukázali. O víťazovi rozhodovali samozrejme získané body, ale aj čas. A tu máme ročníkových víťazov.

              5.roč. – Karolína Kaňská V.C

              6.roč. – Viktória Baranová VI.A

              7.roč. – Ema Demčáková VII.A

              8.roč. – Liana Kukurucová VIII.B

              Všetkým zúčastneným ďakujeme , víťazom blahoželáme a veríme, že svoje znalosti budú naďalej rozvíjať.

          • 𝐔́𝐬𝐩𝐞𝐜𝐡 𝐧𝐚 𝐎𝐊 𝐃𝐞𝐣𝐞𝐩𝐢𝐬𝐧𝐞𝐣 𝐨𝐥𝐲𝐦𝐩𝐢𝐚́𝐝𝐲
            • 𝐔́𝐬𝐩𝐞𝐜𝐡 𝐧𝐚 𝐎𝐊 𝐃𝐞𝐣𝐞𝐩𝐢𝐬𝐧𝐞𝐣 𝐨𝐥𝐲𝐦𝐩𝐢𝐚́𝐝𝐲

            • 5. februára sa uskutočnilo okresné kolo v poradí už 16. ročníka Dejepisnej olympiády. Víťazi školského kola preukázali svoje vedomosti z dejín v teste, ktorý pozostával z dejepisného učiva konkrétneho ročníka, regionálnych dejín a monotematického celku. V tomto školskom roku sa Slovenská komisia Dejepisnej olympiády rozhodla zadať v rámci monotématickej časti úlohy týkajúce sa slovenských hradov, zámkov a kaštieľov. Pre jednotlivé kategórie boli vybrané lokality tak, aby bolo rovnomerne pokryté celé územie Slovenska. Aj napriek náročným úlohám sa našim žiakom podarilo získať krásne umiestnenia, za ktorými bola svedomitá príprava a ochota venovať veľa voľného času štúdiu historickej literatúry. Zanietení mladí historici vybojovali pre našu školu dve zlaté a tri bronzové umiestnenia. Všetkým sa chceme poďakovať za úspešnú reprezentáciu našej školy . Lívii a Miriam želáme veľa úspechov na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 19. apríla v Prešove.

              kategória C :

              Lívia Peštová - 1. miesto

              Ján Tkáč - 6. miesto

              kategória D :

              Filip Kuruc - 3. miesto

              Olívia Gyoriová - 4. miesto

              kategória E :

              Miriam Romanová - 1. miesto

              Jakub Joachim Hrin - 3. miesto

              kategória F :

              Tatiana Tomášová - 3. miesto

              Filip Kochan - 9. miesto

              BLAHOŽELÁME.

          • 𝐕𝐀𝐋𝐄𝐍𝐓𝐈́𝐍𝐒𝐊𝐀 𝐊𝐍𝐈𝐇𝐀 – 𝐌𝐞𝐝𝐳𝐢𝐧𝐚́𝐫𝐨𝐝𝐧𝐲́ 𝐝𝐞𝐧̌ 𝐝𝐚𝐫𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐤𝐧𝐢𝐡𝐲
            • 𝐕𝐀𝐋𝐄𝐍𝐓𝐈́𝐍𝐒𝐊𝐀 𝐊𝐍𝐈𝐇𝐀 – 𝐌𝐞𝐝𝐳𝐢𝐧𝐚́𝐫𝐨𝐝𝐧𝐲́ 𝐝𝐞𝐧̌ 𝐝𝐚𝐫𝐨𝐯𝐚𝐧𝐢𝐚 𝐤𝐧𝐢𝐡𝐲

            • Vedeli ste, že 14. februára sa neoslavuje len deň zaľúbených, ale aj tých, ktorí milujú knihy?

              Nie je to len dňom, kedy podarujeme človeku, na ktorom nám záleží čokoládu či kvet. Ľudia po celom svete vedia, že je to i dňom, kedy môžeme darovať knihu, ako prejav lásky, priateľstva, či náklonnosti. Pretože čokoláda je sladká, to áno, ale kniha - to je láska. International Book Giving Day prebieha po celom svete a jeho poslaním je, ako názov napovedá, darovať knihu. Akcia je zameraná najmä na deti a má pomôcť rozvíjať záujem deti o knihy a čítanie. A práve táto myšlienka oslovila nás - prvákov, u ktorých je tento záujem ešte potrebné rozvíjať a budovať ho. Žiaci v priebehu uplynulých dní, priniesli do školy detskú knihu, ktorú už prečítali a rozhodli sa ju darovať. Darovanie knižky pre nás v tento deň znamenalo aj potešiť svojho spolužiaka. Možno práve knižka, ktorú sme podarovali kamarátovi, mu otvorí dvere do sveta príbehov, rozprávok či povestí. Všetci žiaci si zároveň odniesli krásnu spomienku na tento deň v podobe valentínskej záložky. Vyčariť niekomu úsmev na tvári, predsa poteší každého z nás. Nie nadarmo sa hovorí: „Kniha, najlepší priateľ človeka“. Veď kniha je to najkrajšie, čo môžeme niekomu darovať.

          • 𝓓𝓮𝓷̌ 𝓹𝓵𝓷𝔂́ 𝓛𝓐́𝓢𝓚𝓨 ...
            • 𝓓𝓮𝓷̌ 𝓹𝓵𝓷𝔂́ 𝓛𝓐́𝓢𝓚𝓨 ...

            • LÁSKA je najkrajší ľudský cit, ktorý má mnoho podôb... A práve tieto podoby LÁSKY sme si dnes, na sviatok svätého Valentína, pripomenuli na našej základnej škole už od skorého rána, kedy sme si pre našich žiakov, rodičov, ale aj učiteľov pripravili milé prekvapenie plné LÁSKY... Úsmev na tvári vyčarili nielen starostlivo pripravené valentínky, lavička LÁSKY, originálny fotokútik so sv. Valentínom, ale aj netradičné privítanie našich milých učiteliek. Pomyselnou čerešničkou bola Valentínska pošta, ktorá nejedného žiaka či učiteľa zahriala pri srdiečku. A ako náš deň plný LÁSKY vyzeral?

              Stačí sa len pozrieť.

          • 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙙𝙖𝙮 / 𝙋𝙖𝙡𝙖𝙘𝙞𝙣𝙠𝙤𝙫𝙮́ 𝙙𝙚𝙣̌
            • 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙙𝙖𝙮 / 𝙋𝙖𝙡𝙖𝙘𝙞𝙣𝙠𝙤𝙫𝙮́ 𝙙𝙚𝙣̌

            • 13.februára sme si na hodinách anglického jazyka pripomenuli tradičný anglický sviatok ,, Pancake day “. Tento sviatok slávia Briti vždy v utorok pred Popolcovou stredou. V tento deň jedia práve palacinky, pretože je to jedlo plné tukov a kalórií, ktoré by si už v pôstnom období nemali dopriať. Aj naši žiaci si pochutnali na tradičných palacinkách a pripravili aj americkú verziu tejto sladkej dobroty. A tak ako je zvykom v Británii, súťažili vo vyhadzovaní a zdobení palaciniek.

          • 𝚂𝚙𝚘𝚣𝚗𝚊́𝚟𝚊𝚖𝚎 𝚟𝚢́𝚣𝚗𝚊𝚖𝚗𝚎́ 𝚋𝚞𝚍𝚘𝚟𝚢
            • 𝚂𝚙𝚘𝚣𝚗𝚊́𝚟𝚊𝚖𝚎 𝚟𝚢́𝚣𝚗𝚊𝚖𝚗𝚎́ 𝚋𝚞𝚍𝚘𝚟𝚢

            • Tento školský rok sa štvrtáci na hodine Vlastivedy vydali na cestu od Tatier k Dunaju. Počas hodín spoznávame rôzne mestá a dôležité budovy v nich. Ako sa vraví, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Rozhodli sme sa navštíviť priamo jednu z najdôležitejších budov v našom meste - Okresný súd vo Vranove nad Topľou. Žiaci si mohli obzrieť priestory súdu, absolvovali súdne pojednávanie a besedu priamo s pánom sudcom JUDr. Martinom Kopinom a príslušníkom justičnej stráže. Touto cestou im ďakujeme za ich čas.