• Novinky

          • 𝐈𝐤𝐨𝐧𝐲, 𝐮𝐦𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐤𝐭𝐨𝐫𝐞́ 𝐬𝐩𝐚́𝐣𝐚
            • 𝐈𝐤𝐨𝐧𝐲, 𝐮𝐦𝐞𝐧𝐢𝐞 𝐤𝐭𝐨𝐫𝐞́ 𝐬𝐩𝐚́𝐣𝐚

            • Umenie, viditeľné na každom kroku, nie je niečím nezvyčajným ani v náboženskom priestore. Gréckokatolícke chrámy sú plné písaných obrazov, maľovaného umenia, alebo teda kníh či príbehov, ktoré sú prepísané do obrazov – ikon. Táto téma spája aj na základnej škole dva predmety: výtvarnú výchovu a náboženskú výchovu. Preto sme si do školy pozvali odborníka, ikonopisca Alexandra Orlíka, ktorý svoju tvorbu hojne vystavuje aj v Hornozemplínskom osvetovom stredisku. V piatom ročníku rozprával žiakom o tvorbe ikon, zatiaľ čo deviataci pozorovali význam ikon v ich prirodzenom prostredí, v Gréckokatolíckom chráme sv. Pia.

          • 𝓢̌𝓪𝓵𝓲𝓪𝓷𝓼𝓴𝔂 𝓜𝓪𝓽̌𝓴𝓸
            • 𝓢̌𝓪𝓵𝓲𝓪𝓷𝓼𝓴𝔂 𝓜𝓪𝓽̌𝓴𝓸

            • Dňa 30.januára 2024 sa v Hornozemplínskej knižnici uskutočnilo okresné kolo 29. ročníka súťaže Šaliansky Maťko.

              Našu školu reprezentovali v recitácii povestí títo žiaci:

              v 1. kategórii: Ján Kaščák,

              v 2. kategórii Ella Veliká,

              v 3. kategórii Nina Kolesárová.

              V silnej konkurencii recitátorov zo škôl z celého okresu Vranov nad Topľou sa na 2. mieste umiestnil žiak Ján Kaščák.

          • 𝙋𝙧𝙫𝙮́ 𝙥𝙤𝙡𝙧𝙤𝙠 𝙨𝙢𝙚 𝙯𝙫𝙡𝙖́𝙙𝙡𝙞!
            • 𝙋𝙧𝙫𝙮́ 𝙥𝙤𝙡𝙧𝙤𝙠 𝙨𝙢𝙚 𝙯𝙫𝙡𝙖́𝙙𝙡𝙞!

            • A je to tu! Ani sme si nestihli uvedomiť a polrok našej práce v škole je za nami. Niektorým sa darilo viac, iným menej, mnohých vysvedčenie poteší, mnohých sklame. Tým starším žiakom vysvedčenie dáva možnosť ohliadnuť sa za uplynulými mesiacmi a pouvažovať nad tým, čo ich bavilo, v čom sa zlepšili a čo im v práci pomáhalo. Tí najmladší zasa s hrdosťou a rozžiarenými očkami ponesú domov svoje prvé vysvedčenie. No pred nami je ešte jeden polrok, ktorý tiež so sebou prinesie pády i úspechy na ceste za našimi snami.

              Preto s úsmevom na tvári a odhodlaním poďme za svojím cieľom!

          • Ⓢⓝⓔⓗⓤⓛⓘⓐⓚⓞⓥⓞ
            • Ⓢⓝⓔⓗⓤⓛⓘⓐⓚⓞⓥⓞ

            • 𝒰𝓇𝑜𝒷𝒾́𝓂 𝓈𝒾 𝓈𝓃𝑒𝒽𝓊𝓁𝒾𝒶𝓀𝒶 𝓃𝒶 𝓃𝒶𝒿𝒷𝓁𝒾𝓏̌𝓈̌𝑜𝓂 𝒷𝓇𝑒𝒽𝓊.

              𝒰𝓇𝑜𝒷𝒾́𝓂 𝓈𝒾 𝓈𝓃𝑒𝒽𝓊𝓁𝒾𝒶𝓀𝒶 𝓏 𝒷𝒾𝑒𝓁𝓊𝒸̌𝓀𝑒́𝒽𝑜 𝓈𝓃𝑒𝒽𝓊.

              𝒥𝑒𝒹𝓃𝒶 𝑔𝓊𝓁̌𝒶, 𝒹𝓇𝓊𝒽𝒶́ 𝑔𝓊𝓁̌𝒶, 𝓉𝓇𝑒𝓉𝒾𝓊 𝓃𝒶 𝓋𝓇𝒸𝒽 𝒹𝒶́𝓂

              𝒶 𝓊𝓏̌ 𝓈𝓉𝑜𝒿𝒾́ 𝓈𝓃𝑒𝒽𝓊𝓁𝒾𝒶𝒸̌𝒾𝓀 𝒶 𝓊𝓏̌ 𝓈𝓉𝑜𝒿𝒾́ 𝓉𝒶𝓂 ...

              Konečne k nám zavítala pravá zima aj v tomto roku, tak sme v školskom klube detí nasadili čiapky, rukavice a vybehli na školský dvor.

              Zabávali sme sa na čerstvom vzduchu, deti si užili guľovačku, robili v snehu anjelov a bunker. Podarili sa nám aj snehuliaci, ktorí nám skrášlia školský dvor.

          • Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu
            • Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

            • Bol 27. január 1945. Pred 79 rokmi vojaci Červenej armády oslobodili nacistický vyhladzovací tábor Osvienčim, ktorý sa stal symbolom holokaustu a zločinov, spáchaných hitlerovským Nemeckom. Okolo 15. hodiny vstúpili do komplexu Auschwitz-Birkenau prví sovietski vojaci, príslušníci 60. armády 1. ukrajinského frontu. Krátko po nich dorazili do tábora sovietske a poľské filmové štáby. Vďaka nim sa celý svet dozvedel úplnú pravdu o osvienčimskom pekle.

              Na návrh Izraela, USA, Ruska a Kanady vyhlásilo 1. novembra 2005 Valné zhromaždenie OSN 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Naši žiaci vedia, že zabudnúť na hrôzy holokaustu znamená nechať tých ľudí znovu zomrieť. Dejiny sú pre nás výzvou poučenia sa z chýb. Preto si na hodinu dejepisu pripravili množstvo informácií a prezentácie o najväčšom vyhladzovacom tábore pri poľskom meste Osvienčim. V súčasnosti ho spravuje poľské ministerstvo kultúry a patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Za bránami bývalého koncentračného tábora žijú dnes ľudia tak, ako inde a prichádzajú tu dobrovoľne. Na rozdiel od bývalých väzňov oboma smermi.

          • 𝐒̌𝐩𝐨𝐫𝐭𝐨𝐦 𝐤 𝐳𝐚́𝐛𝐚𝐯𝐞 𝐚 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐢𝐮!
            • 𝐒̌𝐩𝐨𝐫𝐭𝐨𝐦 𝐤 𝐳𝐚́𝐛𝐚𝐯𝐞 𝐚 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐢𝐮!

            • Šport je ako kúzelný prútik, ktorý prináša deťom nielen zábavu, ale aj zdravie. Každý krok, skok alebo hádzanie lopty prináša výhody, ktoré ovplyvňujú celkovú pohodu. Bez ohľadu na to, či hráš futbal, beháš po dvore alebo tancuješ, každý pohyb je krok k zdravému životnému štýlu. Takže si obuj športové topánky, zober loptu a začni cestu k zdraviu už dnes ako začali naši žiaci 2. ročníka netradičnými športovými aktivitami a hrami!

          • 𝘾𝙤𝙢𝙚𝙣𝙞𝙖 𝙎𝙘𝙧𝙞𝙥𝙩
            • 𝘾𝙤𝙢𝙚𝙣𝙞𝙖 𝙎𝙘𝙧𝙞𝙥𝙩

            • Žiaci 3. ročníkov si spríjemňujú vyučovanie spoznávaním jednoduchého, moderného a súčasného písma Comenia Script, ktorého cieľom je bezproblémová komunikácia na medzinárodnej úrovni.

              Tento typ písma vychádza v ústrety deťom, ktoré v neskoršom veku písané písmo opúšťajú a my im ponúkame možnosť zoznámiť sa s ním už teraz. Žiaci boli zaujatí, radi spolupracovali pri aktivitách a s nadšením písali.

          • OLYMPÍJSKY ODZNAK VŠESTRANNOSTI
            • OLYMPÍJSKY ODZNAK VŠESTRANNOSTI

            • Aj v tomto školskom roku sa zapojili žiaci 5.-9. ročníka našej školy do celoslovenského športového projektu - Olympijský odznak všestrannosti, ktorý organizuje Slovenský olympijský a športový výbor. Tento projekt je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov a realizoval sa počas hodín telesnej výchovy. Celkovo sa zapojilo 258 žiakov, ktorí sa snažili dosiahnuť čo najlepšie výkony v týchto disciplínach: Ľah – sed za 30 s, vytrvalostný člnkový beh, hod 2kg plnou loptou vpred, výdrž v zhybe nadhmatom, člnkový beh 10x5m a skok do diaľky z miesta.

              Výkonom žiakov v každej z týchto disciplín bolo pridelené bodové ohodnotenie. Všetkým úspešným žiakom, ktorí absolvovali všetky disciplíny prišiel od Slovenského olympijského a športového výboru certifikát a naši najúspešnejší získali za svoje výkony zlatý (1), strieborný (9) alebo bronzový (16) odznak. Všetkým zúčastneným za ich predvedené výkony gratulujeme.

              Zlatý odznak:

              Fabiánová Vanessa (7.r)

              Strieborný odznak:

              Kačúrová Katarína (6.r) , Pačuta Filip (6.r) , Ščavnický Adam (6.r) , Rusnák Ján (7.r) , Zubaj Kristán (7.r) , Nadzam Dávid (8.r) , Kašubjaková Eva (9.r) , Kovaľová Stela (9.r) , Mikitová Natália (9.r)

              Bronzový odznak:

              Gajdošová Sofia (6.r) , Kotuľák Dávid (6.r) , Saksun Maximilián (6.r) , Boršč Marek (7.r) , Krajňak Samuel (7.r) , Matiová Kiara (7.r) , Nadzamová Emma (7.r) , Bačišinová Lucia (8.r) , Bičejová Timea (8.r) , Hajdúchová Janka (8.r) , Hudák Lukáš (8.r) , Kvačka Markus (8.r) , Manduľák Alex Maxim (8.r) , Boško Šimon (9.r) , Dzurišová Karin (9.r) , Sobota Maroš (9.r)

          • Deň komplimentov – 24. január
            • Deň komplimentov – 24. január

            • Kompliment je vyzdvihnutie niečoho, čo sa nám na danej osobe veľmi páči, alebo čo si na konkrétnej osobe vážime. Môže pritom ísť o rôzne pozitívne výkony, osobné vlastnosti, ale aj vonkajšie znaky, ako napríklad vzhľad. Kompliment vyvoláva úsmev na tvári, pomôže človeku nadobudnúť sebavedomie, úctu k sebe a úctu k druhým. A práve kompliment bol témou hodiny občianskej náuky. Žiaci aktívne pracovali, boli kreatívni a spoločne prišli k záveru, že kompliment je pre náš mozog niečo ako odmena. A viete, čo je často tým najkrajším komplimentom? Obyčajné poďakovanie.

          • 𝐒𝐢𝐞𝐝𝐦𝐚𝐜𝐢 𝐧𝐚 𝐥𝐲𝐳̌𝐢𝐚𝐫𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐯𝐲́𝐜𝐯𝐢𝐤𝐮
            • 𝐒𝐢𝐞𝐝𝐦𝐚𝐜𝐢 𝐧𝐚 𝐥𝐲𝐳̌𝐢𝐚𝐫𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐯𝐲́𝐜𝐯𝐢𝐤𝐮

            • Naši siedmaci sa v tomto týždni zúčastnili lyžiarskeho výcviku v krásnom prostredí Belianskych Tatier.

              Žiaci si užili zasnežené svahy v Ždiari. Tí, ktorí už vedeli lyžovať sa na svahoch lyžiarskeho strediska Strednica zdokonaľovali a tí, ktorí na lyžiach doteraz nestáli, urobili svoje prvé pokusy. Okrem pohybových aktivít na svahu si učitelia pre žiakov pripravili aj prednášky o lyžovaní a večerné programy s vedomostnými kvízmi čí súťažami. Samozrejme dôležité bolo aj spoznávanie sa a utužovanie triednych i medzitriednych vzťahov.

              Posielame krásny pozdrav z Monkovej doliny.

          • Zasnežená telesná výchova našich prvákov
            • Zasnežená telesná výchova našich prvákov

            •  

              Máme radi zimu, ale keď nám nasneží, je to ešte väčšia paráda!

              A veru, radosť prvákov nemala konca! Telesná výchova konečne inak! Dnešná nádielka snehu nás veru riadne potešila. A tak sme sa poriadne obliekli a stretli sa na krásne zasneženom školskom dvore. Spoločne sme si postavili snehuliaka, zahrali si eskimácku naháňačku a došlo aj na pravú zimnú guľovačku. Keď nás už poriadne začali oziabať prsty, vrátili sme sa s dobrou náladou a vyštípanými lícami do tried a zohriali sa pri chutnom teplom čaji a peknej rozprávke. Dúfame, že sa náš snehuliačik bude Perinbabke páčiť a opäť nám nasneží.

          • 𝐃𝐘𝐍𝐎 𝐯 𝐏𝐨𝐯𝐚𝐳̌𝐬𝐤𝐞𝐣 𝐁𝐲𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐢
            • 𝐃𝐘𝐍𝐎 𝐯 𝐏𝐨𝐯𝐚𝐳̌𝐬𝐤𝐞𝐣 𝐁𝐲𝐬𝐭𝐫𝐢𝐜𝐢

            • Dňa 20.1.2024 v Športovej hale v Považskej Bystrici sa uskutočnil 1. tohtoročný Slovenský pohár SZTŠ IDO v disco dance a slow dance pod názvom DANCE MANIA. Tanečníkov z celého Slovenska hodnotila medzinárodná porota.

              Medzi nimi boli aj reprezentanti z nášho Tanečného klubu Dyno, ktorí v troch vekových triedach a štyroch tanečných disciplínach: disco sólo, disco duo, disco skupina a slow dance reprezentovali Základná škola Bernolákova ulica 1061, Vranov nad Topľou a mesto Vranov nad Topľou.

              Domov si priniesli tieto krásne umiestnenia :

              3.miesto - Poláková J.- DVK A Slow dance sólo

              3.miesto - JVK B DD skupina : Fabianová V., Győriová O., Bičejová T., Bížová S., Magerová Z., Gajdošová S., Poláková J.

              4.miesto - Bížová S.- DVK B Slow dance sólo

              5. miesto - Poláková J.DVK A DD sólo

              5. miesto - Bičejová T.& Fabianová V. - JVK II.A DD duo

              5. miesto - Gajdošová S.& Poláková J. -JVK B DD duo

              5. miesto - Magerová Z.-DVK B DD sólo

              5. miesto - DVK B skupina : Mužiková S., Varholová A., Špičková B., Dudová P., Ficeková V., Molitoris N.

              6. miesto - Bížová S.- DVK B Slow dance sólo

              7. miesto - Magerová Z.& Bížová S. - DVK A DD duo

              7. miesto - Korčinská N.- DVK D DD sólo

              9. miesto - Magerová Z. - DVK B Slow dance sólo

              11.miesto - Fabianová V.-JVK I.A DD sólo

              ...a ďalšie krásne umiestnenia

              Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu.

          • Školské kolo Geografickej olympiády
            • Školské kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 19.1. sme odštartovali šnúru postupových kôl už 52.ročníka geografickej olympiády. Školského kola sa tento rok zúčastnilo v kategóriách G, F a E spolu 28 žiakov . Z daného počtu sa stalo 22 žiakov úspešnými riešiteľmi. Školské kolo sa konalo výlučne online formou prostredníctvom platformy Edupage. Úlohou žiakov bolo vypracovať 100 bodový test s rôznymi typmi úloh ( úlohy s výberom jednej správnej odpovede, zoraďovanie pojmov / písmen, vytváranie správnych dvojíc pojmov, triedenie pojmov do skupín). Úlohy preverili nielen teoretické vedomosti žiakov, ale aj základné geografické zručnosti zamerané na prácu s mapou. Na vypracovanie testu mali súťažiaci maximálne 90 minút.

              Najúspešnejšími a zároveň postupujúcimi riešiteľmi, ktorí budú našu školu reprezentovať na okresnom kole sú:

              Kategória E : 1.Filip Zubaj 9.D

              2. Ema Pľutová 9.D

              3. Dávid Tomko 9.A

              Kategória F: 1. Miriam Romanová 7.B

              2. Ema Nadzamová 7.C

              3. Vivien Harculová 7.C

              Kategória G: 1.Adam Matejovský 5.B

              2. Sebastián Vojtko 5.A

              3. Viktor Záhorák 5.A

              Úspešným riešiteľom blahoželáme a prajeme veľa šťastia na okresnom kole.

          • Okresné kolo olympiády v Anglickom jazyku
            • Okresné kolo olympiády v Anglickom jazyku

            • Dňa 17.1.2024 sa vo Vranove nad Topľou uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku – 34 ročník súťaže !

              V kategórii 1A ( 5,6 a 7 ročník) našu školu reprezentovala víťazka školského kola , žiačka VII.B triedy Miriam Romanová . V kategórii 1B ( 8 a 9 ročník) našu školu reprezentovala víťazka školského kola , žiačka IX.B triedy Monika Garlathyová.

              Súťaž bola náročná a konkurencia veľmi kvalitná , napriek tomu naše žiačky zažiarili v piatich disciplínach (počúvanie s porozumením , čítanie s porozumením , gramatický test , rozprávanie podľa obrázka ( picture story ) a konverzácia ( role - play) ) a podali fantastický výkon – získali prvé miesta v obidvoch kategóriách !!!

              Talent a poctivá príprava priniesli svoje ovocie :

              Miriam Romanová v kategórii 1A – 1.miesto

              Monika Garlathyivá v kategórii 1B – 1.miesto

              Srdečne blahoželáme ! ( excellent job ladies )

          • 𝐃𝐞𝐧̌ 𝐤𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐨𝐯
            • 𝐃𝐞𝐧̌ 𝐤𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐨𝐯

            • Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje. Deň komplimentov sme si pripomenuli aj my v školskom klube detí.

              Milé odkazy si deti písali medzi sebou, ale i pani učiteľkám. Úprimne vyjadrovali to, čo si cenia na ostatných. Čítanie milých „odkazov“ nás bude ešte dlho hriať pri srdiečku. Veď rozdávať milé slovo a pochvalu je tiež spôsob ako vyčariť úsmev na tvári ľuďom okolo nás.

          • 𝓤́𝓼𝓹𝓮𝓬𝓱 𝓿 𝓸𝓴𝓻𝓮𝓼𝓷𝓸𝓶 𝓴𝓸𝓵𝓮 𝓞𝓵𝔂𝓶𝓹𝓲𝓪́𝓭𝔂 𝓿 𝓷𝓮𝓶𝓮𝓬𝓴𝓸𝓶 𝓳𝓪𝔃𝔂𝓴𝓾
            • 𝓤́𝓼𝓹𝓮𝓬𝓱 𝓿 𝓸𝓴𝓻𝓮𝓼𝓷𝓸𝓶 𝓴𝓸𝓵𝓮 𝓞𝓵𝔂𝓶𝓹𝓲𝓪́𝓭𝔂 𝓿 𝓷𝓮𝓶𝓮𝓬𝓴𝓸𝓶 𝓳𝓪𝔃𝔂𝓴𝓾

            • 18.1.2024 sa v CVČ v Humennom uskutočnilo školské kolo už 34.ročníka Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu v kategórii 1B reprezentovali úspešní riešitelia školského kola Kristián Žiga /9.A/ a Lívia Peštová / 9.B/. Po úspešnom zvládnutí písomnej časti - čítania a posluchu s porozumením a gramatického testu, mohli pokračovať v ústnej časti – práca s obrázkom a konverzácia s porotou na vybrané témy. Obidvaja súťažiaci sa stali úspešnými riešiteľmi. Kristián Žiga sa umiestnil na 5. mieste a Lívia Peštová získala krásne 2. miesto, čo ju oprávňuje reprezentovať náš okres v krajskom kole, ktoré sa uskutoční vo februári.

              Obom súťažiacim blahoželáme a Lívii prejeme veľa síl v ďalšej príprave a držíme palce na krajskom kole.

          • 𝐈𝐓 𝐅𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐭𝐞𝐬𝐭
            • 𝐈𝐓 𝐅𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐭𝐞𝐬𝐭

            • Naša škola sa zapojila do testovania digitálnych zručností IT Fitness Test. Podujatie organizovala Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania SR. Testovanie bolo určené pre žiakov základných škôl, študentov vyšších ročníkov, učiteľov a ďalších respondentov. Test pozostával z 25 otázok, ktoré overili úroveň digitálnych zručností. V teste sa nedalo podvádzať, a tak bolo na šikovnosti každého riešiteľa, ako si s ním poradí.

              V našej škole sa zapojilo celkovo 211 žiakov z 7. až 9. ročníka. Vyhrala žiačka Natália, ktorá bola na slávnostnom vyhodnotení v decembri vylosovaná ako výherkyňa v súťaži a získala ESET Internet Security.

              Gratulujeme Natálii Štecovej k výhre a všetkým zapojeným k úspešnému absolvovaniu testu!